Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 20.6.2023

§ 128 Valtuustoaloite Valosaaste kuriin

ROIDno-2022-4110

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Mari Ikonen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Valosaasteella tarkoitetaan keinovaloa, joka kohdistuu muualle kuin tarkoitettuun kohteeseensa tai jolla on valaistuksella saavutettua hyötyä merkittävämpiä kielteisiä vaikutuksia. Valosaaste on yksi nopeimmin kasvavista ja laajimmille levinneistä ympäristökuormituksen muodoista. Se aiheuttaa huomattavia ekologisia, terveydellisiä ja taloudellisia haittoja. Energiakriisin aikana myös energian säästäminen on entistä tärkeämpää.

Maailmanlaajuisen valosaasteen määrä on lisääntynyt rajusti viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Euroopan unionin alueen väestöstä 99 prosenttia asuu alueella, jonka yötaivas on saastunut valosta. Huonosti suunnattujen ja tarpeettoman kirkkaiden valaisinten energiapäästöt vastaavat vuosittain karkeasti arvioiden jopa 20 miljoonan auton hiilidioksidipäästöjä, ja Suomessa valosaasteen määrä asukasta kohden on kansainvälisesti vertaillen korkea.

Valosaaste kiihdyttää luontokatoa. Keinovalo häiritsee etenkin ilta- ja yöaikaan aktiivisia eläimiä sekä kasveja, joiden kasvua ja yhteyttämistä valon määrä säätelee. Valon ajoittuminen, määrä ja laatu vaikuttavat keskeisesti esimerkiksi hormonieritykseen, ravinnonsaantiin ja käyttäytymiseen. Pölyttäjien ja hyönteisten määrä on romahtanut maailmanlaajuisesti, osittain juuri keinovalon lisääntymisen vuoksi. Pölyttäjien väheneminen puolestaan heijastuu haitallisesti muihin lajeihin ja kokonaisiin ekosysteemeihin.

Valosaaste vaikuttaa kielteisesti myös ihmisten terveyteen. Keinovalon lisääntyminen erityisesti hämärän aikaan ja siten vuorokausirytmin häiriintyminen haittaavat ihmisten unenlaatua ja vireystasoa, aineenvaihduntaa sekä mielenterveyttä ja stressitasoja. Valosaaste on yhdistetty myös kohonneeseen syöpä- ja verisuonitautiriskiin. 

Valosaasteeseen on mahdollista puuttua erityisesti kunnallisella tasolla. Kunta voi esimerkiksi kaavoituksen ja erilaisin määräyksin ohjata, minkälaista ja millaiseen tarpeeseen keinovaloa käytetään niin kaupungin omien kiinteistöjen kuin yksityisomisteisten julkisten tilojen kohdalla sekä hyödyntää valosuunnittelussaan älykkään valaisun järjestelmiä. 2000-luvulla joissakin kunnissa onkin alettu kiinnittää asiaan huomiota. Jyväskylä otti 2010-luvun alkupuolella käyttöön uuden sukupolven valaisimia sekä älykkäitä ohjausjärjestelmiä. Järvenpään linjasi jo vuonna 2004, että se perustaa valosaasteettomia alueita, sammuttaa mainosvalot yöksi sekä suuntaa ulkovalot horisontin alapuolelle. 

Esitämme, että Rovaniemen kaupunki ryhtyy toimiin valosaasteen vähentämiseksi."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Marko Rautio, kunnossapitoinsinööri, marko.rautio@rovaniemi.fi

Perustelut

Mari Ikonen ja 5 muuta allekirjoittanutta ovat jättäneet aloitteen , että Rovaniemen kaupungin tulee ryhtyä toimenpiteisiin valosaasteen vähentämiseksi.

Kaupunki on tehnyt pitkäjänteistä työtä valosaasteen vähentämisen ja valaistuksen energiatehokkuuden eteen. Tämä edesauttaa myös matkailun kannalta revontulien näkemistä kaupungistamme.

Rovaniemen kaupunki on 2006 vuonna aloittanut vanhojen elohopeahöyrylamppuvalaisimien massavaihdot. Nämä valaisintyypit ovat energiatehottomia ja tuottavat paljon valosaastetta valaisimista puuttavan optiikan vuoksi. Tämä vaihtourakka on saatu päätökseen ja noin 10000 kpl vanhoja valaisimia on korvattu uusilla led-tekniikalla olevilla valaisimilla. Näitä led-valaisimia on myös vuosia jo käytetty kaikissa uudis- ja saneerausrakentamisen kohteissa. Näiden valaisimien energiatehokkuuden lisäksi, valaisimissa on hyvin tarkka optiikka joka suuntaa valon vain alaspäin tienpintaan ja lisäksi valaisimet on varustettu automaattisellä yöhimmennyksellä joka pudottaa valaisimien tehoja 50 % yöaikaan.

Lisäksi sammutamme katuvalot kokonaan kesäajaksi 15.5. alkaen koulujen alkamiseen saakka.

Luistinkenttien led-valaisinvaihdot aloitetaan myös kesän 2023 aikana.

Näillä toimenpiteillä on saavutettu / saavutetaan merkittävä energiansäästö ja valosaasteen väheneminen.

Kuntalaiset kokevat valaistujen katujen lisäävän asuinalueen viihtyisyyttä ja turvallisuutta, joten valojen sammuttamista kokonaan yöajaksi ei todennäköisesti koettaisi hyväksi ratkaisuksi.

Rovaniemen kaupungin pinta-alasta valaistu alue on verrattain pieni, joten hyönteiset ja eläimet löytävät helposti lähietäisyydeltä myös valosaasteettomia paikkoja. Toisaalta täällä asustavat eläimet ovat tottuneet kesäisiin valoisiin öihin. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta merkitsee tiedokseen saapuneen aloitteen sekä yhdyskuntatekniikan vastauksen.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja, yhdyskuntatekniikka

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.