Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 20.6.2023

§ 130 LISÄPYKÄLÄ: Lapin ELY-keskuksen lausuntopyyntö ”Mt 9442 (Myllymäentien) parantaminen Joulumaantien liittymän kohdalla, Rovaniemi” LAPELY/4723/2022 (lisäpykälä)

ROIDno-2023-1358

Valmistelija

  • Aku Raappana, suunnittelupäällikkö, aku.raappana@rovaniemi.fi

Perustelut

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja Rovaniemen kaupungin yhdyskuntatekniikka ovat yhdessä laatineet tiesuunnitelman Mt 9442 (Myllymäentien) parantaminen Joulumaantien liittymän kohdalla. Suunnitelmaan sisältyvät Rovaniemen kaupungin kadut Joulumaantie (K1), Joulupuistontie (K2) ja Joulumaantiehen liittyvä yhdistetty jalkakäytävä ja pyörätie (K1J). Lapin ELY-keskus on julkaissut liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain 27 §:n 2 momentin sekä hallintolain 62 a §:n mukaisesti tietoverkossaan kuulutuksen sekä pyytänyt kaupunkia antamaan lausunnon tiesuunnitelmasta ja suunnitelmaa vastaan tehdyistä muistutuksista. ELY-keskus on antanut pyynnöstä pidennystä esitettyyn lausuntoaikaan 22.6.2023 asti. Lausuntopyyntö on liitteenä. Lausuntopyynnössä olevasta linkistä pääsee tutustumaan tiesuunnitelman asiakirjoihin.

Lausuntonaan Rovaniemen kaupunki esittää seuraavaa:

Napapiirin liikennejärjestelyt on ratkaistu Napapiirin voimassa olevassa asemakaavassa. Asemakaavan toteuttaminen on aloitettu 2023 käynnistämällä Joulumaantien rakentaminen Tähtikujan ja Mt 9442 (Myllymäentie) välillä. Mt 9442 (Myllymäentie) ja Joulumaantien liittymään on liikenneturvallisuuden ja sujuvuuden turvaamiseksi valittu liittymätyypiksi kiertoliittymä.

Katu- ja liittymäjärjestelyt avaavat valtatien 4:lle rinnakkaisen yhteyden Pajakylän alueelle sekä autoliikenteelle että kävelylle ja pyöräilylle. Joulumaantien rakentamisella turvataan Napapiirin alueen matkailualueen maankäytön ja liikenteen kehittymisen edellytykset. Joulumaantien ja Myllymäentien kiertoliittymänrakentaminen mahdollistaa myös valtatien 4 liikenneturvallisuuden parantamistoimenpiteiden, kuten liittymäjärjestelyjen, toteuttamista Pajakylän alueella.

Kiertoliittymään liittyy myös K2 Joulupuistontie. Sen kautta liikennöidään jatkossa matkailukohde Santa Parkin alueelle. Nykyinen yhteys Myllymäentieltä Santa Parkiin poistuu, kun Lentokentäntien eritasoliittymä valtatielle 4 toteutuu.

Lisäksi kaupunki toteaa seuraavaa:

Tiesuunnitelman suunnittelun ja maastotöiden aloittamisesta on kuulutettu 14.9.2022 ELY-keskuksen tietoverkossa osoitteessa https://www.ely-keskus.fi/kuulutukset/lappi. ELY-keskuksen pyynnön mukaisesti asiasta on tiedotettu kaupungin virallisella ilmoitustaululla.

Kuulutus nähtävillä olosta on julkaistu 27.4.2023 Valtion liikenneväylien suunnittelu -sivulla osoitteessa https://www.ely-keskus.fi/valtion-liikennevaylien-suunnittelu-kuulutukset > lappi. Kuulutus on nähtävillä 22.5.2023 - 21.6.2023 välisen ajan. Asia on kuulutettu vastaavasti myös Rovaniemen kaupungin virallisella ilmoitustaululla osoitteessa https://rovaniemi.cloudnc.fi/fi-FI/Kuulutukset/Valtion_kuulutukset/Ilmoitus_Lapin_Elykeskuksen_kuulutuksest(195086) . Rovaniemen kaupungin edustaja on osallistunut ELY-keskuksen järjestämään yleisötilaisuuteen.

Tiesuunnitelma on toteuttaa (valtakunnallisen ja) alueellisen liikennejärjestelmäsuunnitelman tavoitteita tukien hyvin alueellista maankäytön kehittämistä ja saavutettavuutta, kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä sekä liikenneturvallisuuden parantamista. Liikennejärjestelyn toteutusta ja suunnittelua on käsitelty Rovaniemen liikennejärjestelmätyöryhmässä (jäsenet Rovaniemen kaupunki, Lapin ELY-Keskus, Väylävirasto, Lapin liitto).

Alueella on voimassa oleva vahvistettu asemakaava, joka on yhdenmukainen tiesuunnitelman kanssa. Voimassa olevaan asemakaavassa on huomioitu tiesuunnitelman mukaiset maanteiden suoja- ja näkemäalueiden aiheuttamat rakentamisrajoitukset. Voimassa olevat asemakaavat ovat mukana nähtävillä olevassa suunnitelma-aineistossa.

Kaupunki sallii seuraavia tiesuunnitelmassa esitettyjä pysyviä toimenpiteitä tehtävän asemakaava-alueellaan: kuivatusjärjestelyt, kuten laskuojat tai – johdot.

Kaupungilla ei ole huomauttamista tiesuunnitelmaan sisältyviin sijoitusalueisiin ja niiden tieyhteyksiin.

Kaupunki on valmis luovuttamaan maantien tekemiseen tarvittavan omistamansa maa-alueen korvauksetta tietarkoituksiin.

Rovaniemen kaupunki osallistuu hankkeen toteuttamiskustannuksiin. Hankkeen valtion rahoitusosuuden kattamiseksi on haettu EAKR-rahoitusta ja rahoitushakemuksessa kaupunki on osaltaan sitoutunut hankkeen rahoitukseen. Jos kyseistä rahoitusta ei saada ja hanke toteutuu myöhemmin, niin kaupunki sitoutuu kustannuksiin tiesuunnitelmassa esitetyn kustannusjaon mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta antaa edellä olevan esityksen mukaisen lausunnon Rovaniemen kaupungin lausuntona Lapin ELY-keskukselle tiesuunnitelmasta Mt 9442 (Myllymäentien) parantaminen Joulumaantien liittymän kohdalla.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta heti tässä kokouksessa.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, kirjaamo
Yhdyskuntatekniikka / kaupungininsinööri, suunnittelupäällikkö
Kaavoitus / kaavoituspäällikkö

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.