Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 20.6.2023

§ 116 Rovaniemen sarjalippu Matkahuollon Reitit ja Liput -mobiilisovellukseen

ROIDno-2023-2350

Valmistelija

  • Hannu Kumpula, vastaava joukkoliikenneinsinööri, hannu.kumpula@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemellä on käytössä palvelusetelillä hankittava Matkahuollon 44 matkan sarjalippu, joka on tarkoitettu Waltti-liikennealueen (paikallisliikennealueen) ulkopuolella asuville asiakkaille (C-vyöhyke ja B-vyöhyke linjaa 14 lukuun ottamatta). Palvelusetelillä hankittava sarjalippu on henkilökohtainen ja se on voimassa kaksi kuukautta. Sarjalipulla voi matkustaa myös Rovaniemen paikallisliikenteessä, Linkkarissa.

Sarjalippu myydään ja ladataan Matkahuollon matkakortille. Ensimmäinen lippu ostetaan palvelupiste Osviitasta tai Matkahuollosta täyttämällä palvelusetelilomake ja jättämällä se oston yhteydessä ostopisteeseen. Ensioston jälkeen lippua voi ladata Osviitan ja Matkahuollon lisäksi R-kioskeilla ja linja-autoissa.

Palvelusetelin voimassa olevat asiakashinnat on päätetty elinvoimalautakunnassa 24.11.2020 § 151. Sen mukaan asiakashinnat määräytyvät asiakasryhmittäin (lapsi, nuori/opiskelija, aikuinen) kaksiportaisesti lipun oikeuttaman matkan enimmäispituuden mukaan (enintään 35 km ja enintään 100 km). Matkahuolto laskuttaa kaupungilta kuukausittain lippujen latausten mukaiset palvelusetelien arvot. Laskutettavan palvelusetelin arvo on tämän hetkisen sopimuksen mukaan Matkahuollon kesäkuussa 2018 voimassa olleen valtakunnallisen sarjalipun hinnan ja latauksesta perityn asiakashinnan erotus. Palvelusetelin arvo riippuu asiakasryhmästä ja siitä kuinka pitkälle enimmäismatkalle lippu ostetaan. Asiakaskohtaisen matkakortille ladattavan matkan enimmäispituus määräytyy asiakkaan palvelusetelilomakkeella ilmoittamien tietojen mukaan. Vuonna 2022 Matkahuollon kaupungilta laskuttamien palvelusetelien kokonaissumma oli 57 273 €. Kaupungilta laskutettu kokonaissumma on pienentynyt joka vuosi.

Matkahuollon kausi- ja sarjaliput siirtyvät Reitit ja Liput –mobiilisovellukseen, jossa kaikki ostot jatkossa tapahtuvat. Matkakorttien myynti ja lataaminen päättyy 30.6.2023. Matkakortilla voi kuitenkin matkustaa niin kauan kuin sillä oleva lipputuote on voimassa. Tämän jälkeen matkakortit poistuvat käytöstä. Tämä tarkoittaa sitä, että myös nykyinen matkakortille ladattava Rovaniemen palvelusetelillä hankittava Matkahuollon 44 matkan sarjalippu poistuu myynnistä 30.6.2023.

Tukeakseen jatkossakin Linkkarin liikennöintialueen ulkopuolella asuvien asukkaidensa matkustusta, on yhdyskuntatekniikan yksikkö neuvotellut Matkahuollon kanssa poistuvalle lipputuotteelle korvaavan lipputuotteen, Rovaniemen 44 matkan sarjalipun. Lippu on ostettavissa ainoastaan Matkahuollon Reitit ja Liput –mobiilisovelluksesta. Lippu on henkilökohtainen ja sillä voi matkustaa Rovaniemen kaupungin alueella samoin ehdoin kuin poistuvalla palvelusetelillä hankittavalla sarjalipulla.

Hinnat on neuvoteltu ja sovittu Matkahuollon kanssa siten, että kaupungin maksuosuus ei kasva. Lipussa on kolme asiakasryhmää: lapsi 0-16 v, nuori 17-24 v ja aikuinen. Yli 25-vuotiaille opiskelijoille ei ole enää tarjolla aikuisen lippua edullisempaa opiskelijalippua, koska Matkahuollon mobiilisovelluksessa ei ole mahdollista tunnistautua opiskelijaksi. Asiakashinnat on porrastettu neljään portaaseen lipun oikeuttaman matkan enimmäispituuden mukaan. Jos myynti toteutuu tarkalleen vuoden 2022 mukaan, on kustannus kaupungille 57 313 €.

Yhdyskuntatekniikan yksikkö esittää, että nykyisen käytöstä poistuvan palvelusetelillä hankittavan Matkahuollon 44 matkan sarjalipun korvaavaksi lipputuotteeksi hyväksytään yhdyskuntatekniikan yksikön neuvottelema Matkahuollon Reitit ja Liput –mobiilisovelluksesta ostettava Rovaniemen 44 matkan sarjalippu ja että lipun asiakashinnat ovat liitteen 1 mukaiset.     

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää hyväksyä käytöstä poistuvan palvelusetelillä hankittavan Matkahuollon 44 matkan sarjalipun korvaavaksi lipputuotteeksi yhdyskuntatekniikan yksikön neuvotteleman Matkahuollon Reitit ja Liput –mobiilisovelluksesta ostettavan Rovaniemen 44 matkan sarjalipun ja että lipun asiakashinnat ovat liitteen 1 mukaiset.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti. 

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta tässä kokouksessa.

Tiedoksi

Vastaava joukkoliikenneinsinööri, joukkoliikenneinsinööri

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.