Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 20.6.2023

§ 118 Asemakaavan ja tonttijaon muutos kortteli 101 tontit 1,6 ja 7 / Palkisentie

ROIDno-2021-3202

Valmistelija

  • Timo Hätönen, kaavasuunnittelija, timo.hatonen@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaavoitus kaavasuunnittelija TH 5.6.2023

Kaavaluonnos;

Asemakaavan muutoksessa alueelle on laadittu 22.2.2023 päivätty kaavaluonnos. Kaavassa voimassa olevaa erillispientalojen korttelialueen käyttötarkoitusta AO on muutettu asuinkerrostalojen alueeksi AK, kerrosluvulla V (viisi), ja kokonaisrakennusoikeudella 3730+t200, jossa ensimäinen luku osoittaa asuntokerrosalan neliömetrimäärän ja toinen luku varastotilojen kerrosneliömetrimäärän. Kerrosluku alueella nouseen kahdesta (II) viiteen (V) ja kerrosala  asuntojen osalta 2830 k-m2. Pysäköinti- ja oleskelualueet sijoittuvat tonttialueen takaosaan.

Valmisteluvaiheen kuuleminen;

3. kaupunginosan korttelin 101 tonttien 1,6 ja 7, osoitteissa Palkisentie 29, 31 ja 33, asemakaavan muutos on pidetty yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan 20.9.2022 § 116 päätöksen mukaisesti valmisteluvaiheen kuulemista varten yleisesti nähtävillä. Nähtävilläpito kuulutettiin 9.3.2023 Lapin Kansassa sekä ilmoitettiin kirjeellä, että sähköisesti osallisille. Asemakaavan muutokseen on voinut tutustua nähtävilläpidon aikana palvelupiste Osviitassa, kaupungin kaavoituksessa sekä kaupungin internet-sivuilla Kaavatorilla.

Nähtävilläpidon aikana saapui kolme mielipidettä. Saapuneissa mielipiteissä 3. kaupunginosan asukasyhdistys sekä korttelialueen, että vastapäätä olevan korttelialueen asukkaat vastustavat mielipiteessään myös alueen asemakaavan muutosta. Hakijoiden toimittamassa mielipiteessä kannatetaan alueen asemakaavan muutosta. Mielipiteet ovat esityksen liitteenä. Lausuntoja asiasta ei saapunut.

Muutoksia kaavaluonnokseen;

Tonttien kehittämisestä vastaava Lapti Oy on esittänyt pieniä muutoksia ja tarkennuksia kaavaluonnokseen. Luonnoksessa on tehty tarkennuksia mm. pysäköinti-, oleskelu- ja rakennusalojen keskinäisten suhteiden osalta. Lisäksi huolto-, kotihoito-, logistiikka ja vieraspaikkamääräystä sekä pyöräpysäköintimääräystä on tarkennettu. Esityksen mukaisesti on 20.2.2023 päivättyä kaavaluonnosta korjattu 30.5.2023.

Kaavoitus esittää, että 3. kaupunginosan korttelin 101 tonttien 1,6 ja 7 asemakaavan muutoksesta saapuneiden mielipiteiden osalta yhdyskuntasuunnittelun lautakunta tekee päätöksen asemakaavan muutoksen jatkokaavoituksesta 22.2.2023 päivätyn ja 30.5.2023 korjatun kaavaluonnoskartan mukaisesti.

Lisätietoja:
kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärvi
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi
puh. 040 578 9283

kaavasuunnittelija Timo Hätönen
etunimi.sukunimi(at)rovaniemi.fi
puh. 0400 451 453

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy 3. kaupunginosan korttelin 101 tonttien 1, 6 ja 7 asemakaavan muutosluonnoksen jatkokaavoituksen pohjaksi 22.2.2023 päivätyn ja 30.5.2023 korjatun kaavaluonnoskartan mukaisesti.

Kaupunginhallitus päättää kaavaehdotuksen ja tonttijaon muutoksen laatimisesta sekä niiden asettamisesta ehdotusvaiheen kuulemista varten julkisesti nähtäville. Kaavaehdotuksesta pyydetään tarvittavat lausunnot. Kaavoituskustannuksena hakijalta peritään vuoden 2020 hyväksytyn hinnoitteluperiaatteen mukaisesti 6000 € ja kuulutuskustannukset 300 €/kuulutus. Lisäksi hakijan ja kaupungin kesken laaditaan maakäyttösopimus kaupungin maapoliittisen ohjelman ja kaupungin yleisesti käyttämien sopimusperiaatteiden mukaisesti. Asemakaavan ja tonttijaon muutoksen hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Jäsen Tarja Suopajärvi esitti, että kaavan muutosta ei jatketa. Suopajärven esitystä kannatti Ville Vuorjoki.

Puheenjohtaja totesi, että on tehty kannatettu esittelijän pohjaesityksestä poikkeava esitys, joten asiasta on äänestettävä. Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan ne, jotka ovat esittelijän pohjaesityksen kannalla äänestävät Jaa, ja ne jotka ovat Suopajärven esityksen kannalla äänestävät Ei. Suoritetussa äänestyksessä annettiin seitsemän (7) Jaa-ääntä ja kolme (3) Ei-ääntä. Poissa oli yksi (1).

Jäsen Anne Hakkarainen oli äänestyksen aikana poistunut kokouksesta eikä ollut saapuvilla klo 15.15 - 15.30.

Puheenjohtaja totesi, että esittelijän esitys on tullut yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan päätökseksi.

 

Asian päätöksenteon jälkeen yhdyskuntasuunnittelun lautakunta piti kokoustauon klo 15.33 - 15.45. Tauon jälkeen puheenjohtaja piti nimenhuudon ja läsnä olivat samat osallistujat kuin ennen taukoa.

 

Äänestystulokset

  • Kyllä 7 kpl 70%

    Kaisu Huhtalo, Elina Kuula, Matti Pöykkö, Heikki Poranen, Mikko Lempiäinen, Heikki Luiro, Vesa Ylinampa

  • Ei 3 kpl 30%

    Ville Vuorjoki, Tarja Suopajärvi, Kaisu Anttila

Tiedoksi

Esitys: kaupunginhallitukselle.

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.