Hyvinvointilautakunta, kokous 26.10.2023

§ 109 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Naisten oma uimavuoro

ROIDno-2023-1829

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Laura Tarvainen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Uimahallit ovat matalan kynnyksen liikuntapaikkoja. Uiminen ei vaadi kalliita varusteita ja keskustassa sijaitseva uimahalli on myös kaikille kaupunkilaisille saavutettavissa. Kynnys uimahallin käyttöön voi kuitenkin olla korkea monesta eri syystä: kehossa voi olla arpia tai palovammoja, rintasyövän seurauksena oma muuttunut keho voi nostaa kynnystä astella julkiseen tilaan uima-asussa tai kulttuuristen syiden vuoksi ei ole sopivaa esiintyä uima-asussa vastakkaisen sukupuolen läsnäollessa. Nuorelle tai vaikkapa seksuaalista väkivaltaa kokeneelle ajatus toisen sukupuolen läsnäolosta riittää estämään uimahallissa käynnin. Liikkumattomuudella on toisaalta isot kustannukset yhteiskunnalle ja yksilön kannalta liikunta vaikuttaa myönteisesti niin henkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin. 

Naisten uimavuoro on käytössä ainakin Helsingissä, Lieksassa, RIihimäellä, Tampereella, Turussa ja Lappeenrannassa. Naisten omat uimavuorot ovat olleet näissä kaupungeissa hyvin suosittuja ja madaltaneet kynnystä päästä liikkumaan. Näitä esteitä tulisi madaltaa , jotta mahdollisimman moni pääsisi kokemaan liikunnan riemun. 

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemellä kokeillaan naisille suunnattua omaa uimavuoroa samalla huolehtien, että tästä tiedotetaan yhdenvertaisesti kaikille kaupunkilaisille."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Pekka Hämäläinen, liikuntajohtaja, pekka.o.hamalainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Aloitteessa esitettään kokeiltavaksi naisille suunnattua omaa uimavuoroa samalla huolehtien yhdenvertaisesta tiedottamisesta.

Uinti on mitä erinomaisin liikuntamuoto kaiken ikäisille, ja uinnin mahdollistaminen kaikille on hyvin tärkeää.

Uimahallin ympäristössä keho on esillä. On ymmärrettävää, että sukupuolesta riippumatta tämä saattaa aiheuttaa ahdistusta tai jopa estää uintiharrastuksen kokonaan. Tällä hetkellä olemme pyrkineet madaltamaan kynnystä sallimalla peittävämmät uima-asut (pitkähihaiset/-lahkeiset uima-asut sekä uimashortsit), kunhan ne ovat puhtaat ja vain uintikäytössä. Suihkutiloihin on remontin myötä lisätty 2 kpl ovellisia suihkuja antamaan enemmän yksityisyyttä. Llisäksi käytössämme on uima-asuun kiinnitettävä merkki, joka sallii uima-asun pitämisen suihkussa ja saunassa.

Idea naisten omasta uimavuorosta on hyvä ja kokeilemisen arvoinen. Ensin on kuitenkin arvioitava idean toteuttamismahdollisuudet. Merkittävin huomioitava asia on allastilojen suuri käyttöaste, joten ajankohdan löytäminen vuorolle on haastavaa. Yleisöuinnin lisäksi allastiloissa järjestetään koululaisuinteja, uimakouluja, vesijumppia, allasterapiaa sekä uimaseurojen treenejä. Allastilojen suuri varausmäärä vähentää altaiden käyttömahdollisuutta yleisöuintiin. Lisäksi haastetta aiheuttaa yläkerrassa toimiva kuntosali, josta on suora näköyhteys allastiloihin ja jonka asiakkailla on oikeus käyttää uimahallin tiloja. Kuntosalilla on laajat aukioloajat, joten kuntosalin miesasiakkaiden läsnäolo voi myös olla este uimaan tulemiselle. Näiden syiden takia vuoro pystyttäisiin järjestämään todennäköisesti vasta klo 21.00 alkaen, mikä on todennäköisesti liian myöhään. 

Uimahallilla työskentelee sekä nais- että miesuimavalvojia, joten työvuorot pystyttäisiin järjestämään siten, että vuorossa olisi ainoastaan naisuimavalvojia. Siivouspalveluja tuottavan yrityksen kanssa tulisi sopia naissiivoojat kyseisille vuoroille tai tarvittaessa siivouksen aikatauluja tulisi muuttaa.

Naisten omaa uimavuoroa voidaan kokeilla tapahtumaluonteisena yhteistyössä kuntosaliyrityksen kanssa. Samalla selviää tapahtuman kiinnostavuus ja tarpeellisuus.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta hyväksyy edellä esitetyn vastauksen valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Merkittiin Jonna Leppiaho poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 16.14.

Hyvinvointilautakunta päätti palvelualuepäällikön päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijät