Hyvinvointilautakunta, kokous 26.10.2023

§ 108 Ehkäisevä päihdetyö Rovaniemen kaupungissa

ROIDno-2022-1878

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tiia Viiri, tietosuojavastaava, tiia.viiri@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin hallintosäännön § 31 mukaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaoston tehtävänä on kehittää hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkörajat ylittävää poikkihallinnollista johtamista ja toimintamallia mm. seuraavasta näkökulmasta:

  • Toimia ehkäisevän päihdetyön tehtävistä vastaavana toimielimenä ja valmistella yhteistyössä toimialojen kanssa ehkäisevän päihdetyön suunnitelman osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelmaa.

 

Ehkäisevä päihdetyö ja monialainen koordinointi Rovaniemen kaupungissa

Ehkäisevää päihdetyötä toteutetaan Rovaniemen kaupungin eri palvelualueilla ja kohderyhmille asiakasrajapinnoissa esimerkiksi koulutuspalveluissa, nuorisopalveluissa, terveydenhuollon palveluissa ja ikäihmisten palveluissa. Palvelualueet tekevät keskinäistä palvelualueita ylittävää yhteistyötä. Ehkäisevän päihdetyön sidosryhminä ja tärkeänä kumppanina toimivat muun muassa eri järjestöt (esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto ja ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry.). Muita tärkeitä yhteistyökumppaneita ja ehkäisevää päihdetyötä tekeviä tahoja ovat mm. oppilaitokset, Rovaniemen seurakunta ja poliisi.

Ehkäisevän päihdetyön monialainen yhteistyökoordinointi on Rovaniemen kaupungissa vastuutettu perusturvapalveluista henkilöstö- ja hallintopalveluihin keväällä 2021. 

Terveyden hyvinvoinnin laitoksen mukaan kuntien ehkäisevän päihdetyön koordinaation tavoitteena on varmistaa, että:

  • Eri toimijoilla ja hallinnonaloilla on käytössään ajantasainen tieto kunnan ja alueen päihteiden käytöstä ja päihdehaitoista.
  • Kunnassa tehtävä ehkäisevä päihdetyö vahvistuu ja kattaa kaikki ikä- ja kohderyhmät.
  • Ehkäisevää työtä tekevien tahojen tehtävät on sovitettu yhteen: kunnat, poliisi, alkoholi- ja tupakkalakien noudattamisen valvonta, elinkeinoelämä ja järjestöt tukevat ja täydentävät toistensa työtä.
  • Päihdehaittoja ehkäisevien toimien ja menetelmien osaaminen lisääntyy kunnan kaikissa tehtävissä.
  • Kuntalaisia kannustetaan osallistumaan ehkäisevään päihdetyöhön.
  • Päihdehaittoja ja -työtä koskeva kansalaisviestintä on kohderyhmälähtöistä.

 

Ehkäisevän päihdetyön verkosto

Keväällä 2022 on perustettu poikkihallinnollinen ehkäisevän päihdetyön verkosto. Verkosto koostuu seuraavilta palvelualoilta: varhaiskasvatuspalvelut, koulutuspalvelut, nuorisopalvelut, kulttuuri- ja vapaa-aikatoimi, työllisyyspalvelut, edustus hyvinvointialueelle siirtyvistä palveluista, edustus elinvoimapalveluista ja edustus henkilöstöyksiköstä sekä osallisuudesta. Verkostoon on pyydetty myös jäsenet poliisista sekä järjestökentän edustaja. Jäsenet toimivat kunnan ehkäisevän päihdetyön suunnitelman laadinnassa sekä tiedonvälittäjänä toimeenpanon linjausten ja oman viiteryhmänsä toimeenpanon välillä.

Yhteistyö hyvinvointialueen kanssa

Eduskunnan käsittelyssä olevan nk. Sote100-lakipaketin mukaan erillissuunnitelmien valmisteluvastuu olisi tulevaisuudessa sekä kunnilla että hyvinvointialueella. Suunnitelmia laadittaessa kunnan ja hyvinvointialueen olisi tehtävä yhteistyötä. Myös ehkäisevässä päihdetyön vastuu tulee tulevaisuudessa olemaan sekä kunnilla että hyvinvointialueella, ja ehkäisevän päihdetyön ydintehtäviin kuuluisi sovittaa mahdollisimman tehokkaasti yhteen kunnan ja hyvinvointialueen toimet. 

Kokonaisvastuu alueensa ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä säilyy kuitenkin kunnilla.

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelman laadinta

Ehkäisevän päihdetyön suunnitelma laaditaan vuoden 2023 aikana. Rovaniemen kaupungissa suunnitelma laaditaan ehkäisevän päihdetyön verkostossa, jossa ept-yhdyshenkilöt valmistelevat ept-suunnitelmaa oman vastuualueensa mukaan. 

Suunnitelman laadintaa koordinoidaan päätöksenteon ja johdon palveluista.

Suunnitelma pyritään luomaan yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa, jotta yhteinen näkemys toiminnasta ja tavoitteista varmistetaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

Eeva-Maarit Aikio roiaikioee

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto hyväksyy suunnitelman ja merkitsee asian tiedoksi.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto päätti yksimielisesti kaupunginsihteerin esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Ehkäisevä päihdetyö on osa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä. Se kattaa lain mukaan alkoholin, tupakan, huumausaineiden ja muiden päihtymiseen käytettävien aineiden sekä rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisyn. Tavoitteena on vähentää päihteiden käyttöä ja päihteiden käytöstä aiheutuvia terveydellisiä, sosiaalisia ja yhteiskunnallisia haittoja. 

Kunnan tulee nimetä ehkäisevän päihdetyön tehtävistä vastaava toimielin, jonka tehtävänä on (laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä, 5 §):

  1. huolehtia alueensa päihdeolojen seurannasta ja niitä koskevasta tiedotuksesta;
  2. huolehtia siitä, että päihdehaittoja ja niiden vähentämistä koskevaa tietoa tarjotaan yksityisille henkilöille ja koko väestölle;
  3. lisätä ja tukea päihdehaittoja ehkäisevien toimien osaamista kaikissa tehtävissään;
  4. esittää ja edistää ehkäisevän päihdetyön toimia hallinnossaan, kunnassa erityisesti sivistys-, liikunta- ja nuorisotoimessa sekä elinkeinotoimessa;
  5. huolehtia siitä, että 1–4 kohdassa tarkoitetut toimet sovitetaan yhteen kunnan ja hyvinvointialueen yhteistyössä sekä poliisin, alkoholilain (1102/2017) ja tupakkalain (549/2016) noudattamisen valvonnasta vastaavien viranomaisten, elinkeinoelämän ja erityisesti ehkäisevään päihdetyöhön osallistuvien yleishyödyllisten yhteisöjen ehkäisevään päihdetyöhön kuuluvien ja sitä tukevien toimien kanssa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan vaikuttavan ehkäisevän päihdetyön edellytyksenä lakisääteisen vastaavan toimielimen lisäksi ovat rakenteellisella tasolla ehkäisevän päihdetyön suunnitelma, ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö tai koordinaattori sekä monialainen ehkäisevää päihdetyötä toimeenpaneva työryhmä. 

Ehkäisevän päihdetyön rakenteet Rovaniemellä

Rovaniemen kaupungin hallintosäännön muutoksen myötä ehkäisevän päihdetyön vastaavan toimielimen tehtävät siirtyivät kaupunginhallitukselta hyvinvointilautakunnalle 1.9.2023 alkaen (§ 37). Kaupunginhallituksen vielä toimiessa vastaavana toimielimenä, on kaupunkiin perustettu 17.3.2022 hyvinvointiryhmän päätöksellä monitoimijainen ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmä. Työryhmän toimintaa koordinoi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntija. Rovaniemellä ehkäisevän päihdetyön rakenteet ovat pitkälti kansallisten suositusten mukaiset. Näin todettiin myös Lapin aluehallintoviraston keväällä 2023 toteuttamassa arvioinnissa, josta raportoitiin julkaisussa Ehkäisevä päihdetyö Lapin aluehallintoviraston toimialueen kunnissa vuonna 2023 (oheismateriaalina). Arvioinnissa tarkasteltiin tilannetta keväällä 2023 eli ennen viimeisintä hallintosääntömuutosta.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto (19.5.2022, § 17) on vielä toimiessaan päättänyt, että ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmä laatii vuoden 2023 aikana Rovaniemen kaupungin ehkäisevän päihdetyön suunnitelman. Suunnitelma ohjaa huomioimaan ehkäisevän päihdetyön sisällöt kattavasti toiminnan suunnittelussa. Työryhmä on vuoden 2023 aikana aktiivisesti työstänyt suunnitelmaa ja  muun muassa toteuttanut kuntalaisille päihdetilannekyselyn. Suunnitelmassa on myös kuvattu tavoitetilaa ehkäisevän päihdetyön toimenpiteille eri ikäryhmien osalta. Suunnitelman laatiminen toteuttaa suoraan lain asettamia ehkäisevän päihdetyön vastaavan toimielimen tehtäviä ja sen valmiiksi saattaminen ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmän toimesta on tarkoituksenmukaista myös hyvinvointilautakunnan alaisuudessa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta päättää 

  • valtuuttaa ehkäisevän päihdetyön verkostotyöryhmän viimeistelemään Rovaniemen kaupungin ehkäisevän päihdetyön suunnitelman tuotavaksi lautakuntakäsittelyyn ja että
  • suunnitelman laadintaa koordinoidaan sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialalta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen erityisasiantuntijan toimesta.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti palvelualuepäällikön päätösehdotuksen mukaisesti.