Kaupunginhallitus, kokous 20.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 387 LISÄPYKÄLÄ: Lapin yliopiston aloite (lisäpykälä)

ROIDno-2023-2990

Valmistelija

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi
  • Erika Kauvosaari, talousarviopäällikkö, erika.kauvosaari@rovaniemi.fi
  • Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Perustelut

Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärvi on tehnyt kaupungille seuraavan ehdotuksen:

Lapin yliopisto esittää kunnioittavasti, että Rovaniemen kaupunki tukisi Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahastosta miljoonalla eurolla (1 000 000 euroa) alla listattuja yhteistyökohteita.

Yhteistyökohteiden tukeminen vahvistaisi Rovaniemen kaupungin, Lapin yliopiston sekä Lapin korkeakoulukonsernin yhteistyötä ja toimintaedellytyksiä, joilla vahvistetaan Arktisen pääkaupungin eli Rovaniemen kaupungin elinkeinoelämää, osaajatarpeita, vetovoimaa ja kansainvälistymistä. Yhteistyökohteista on keskusteltu kaupungin johdon kanssa useissa valmistelevissa kokouksissa ja tarvittaessa osallistumme mielellämme aloitteen edellyttämiin jatkovalmisteluihin.

1) Rovaniemellä sijaitsevan Arktikum-tiedekeskuksen näyttelyn uudistaminen. Tiedekeskus näyttelyineen on kehittynyt yhdeksi Rovaniemen merkittävämmistä matkailukohteista viime vuosien aikana. Lähes 15 vuotta vanhan näyttelyn tilat, rakenteet ja sisällöt ovat kiireellisen ja perusteellisen uudistamisen tarpeessa.

Uudistaminen vahvistaa merkittävästi tiedekeskuksen näyttelytoiminnan houkuttelevuutta, lisää kävijämääriä näyttelyssä ja kaupungissa sekö luo hyvät edellytykset mm. matkailusesongin jatkamiselle ympärivuotiseksi. Yliopisto on varautunut investoimaan näyttelyn kehittämistä omarahoituksellaan. Kaupungin osoittamalla rahoituksella voitaisiin näyttelyä kehittää vielä vetovoimaisemmaksi kansainväliseksi matkakohteeksi arktisessa kaupungissamme. Tavoitteena on jopa 200 000 vuosittaista vierailua tulevina vuosina.


2) Varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmahdollisuuksien kehittäminen vastaamaan akuutteihin alueellisiin osaamis- ja rekrytointitarpeisiin. Varhaiskasvatuksen ammattilaisten lisäkouluttamiselle on välttämätön tarve, joka tullee
pysymään vielä pitkään. Koulutuksen ja osaamisen kehittäminen edellyttää kansallista yhteistyötä ja uusia alueellisia ratkaisuja (mm. Lapin korkeakoulukonserni) sekä täydentävän että tutkintoon johtavan koulutuksen järjestämiseksi.


3) Rovaniemen kansallisen ja kansainvälisen aseman vahvistaminen opiskelijakaupunkina ja yliopistokaupunkina. Kaupungin ja yliopiston yhteiset panostukset ja toimet turvaisivat ja vahvistaisivat veto- ja pitovoimaa niin koti- kuin ulkomaisten opiskelijoiden ja asiantuntijoiden houkuttelemiseksi. Rovaniemi on yksi harvoista yliopistokaupungeista, jossa opiskelijoiden osuus suhteessa kaupungin väestöön on huomattava. Rovaniemi ihmisen ja myös opiskelijan kokoisena arktisena pääkaupunkina on vahva ja houkutteleva brändi. Maineen vahvistaminen ja tukeminen vetovoimaisena opiskelijakaupunkina edellyttää konkreettisia yhteisiä tekoja vaikuttavuuden varmistamiseksi kaupungin ja korkeakoulukonsernin kanssa.

Rovaniemen kaupunginvaltuusto on päätöksellään 16.5.2016 § 44 perustanut Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahaston ja hyväksynyt sen säännöt. Rahaston sääntöjen mukaan rahaston tarkoituksena on edistää ja tukea Lapin yliopiston ja ammattikorkeakoulun koulutusta, tutkimusta ja kehittämistoimintaa. Lisäksi rahaston tarkoitus on edistää Rovaniemen kaupungin kehittämistoimintaa sekä tukea kaupungin elinkeino- ja yritystoiminnan yleisiä edellytyksiä. Rahaston varojen käytöstä päättää kaupunginhallitus rahaston käyttötarkoituksen mukaisesti siten, että rahastosta käytetään ensisijaisesti sen pääomien tuotto.

Rahastossa on pääomia 6 372 962 euroa tilinpäätöshetkellä 31.12.2022.

Rahastoinnin purkaminen edellyttää kaupunginvaltuuston päätöstä ja tarpeen päivittää talousarvion määrärahoja vuodelle 2023. Kaupunginvaltuuston 16.5.2016 § 44 mukaan rahaston säännöissä sanotaan seuraavaa:

Arktisen tutkimuksen ja koulutuksen sekä Rovaniemen kaupungin kehittämisrahaston lakkauttamisesta ja purkamisesta päättää kaupunginvaltuusto. Säännön mukaan rahaston varojen käytöstä päättää kaupunginhallitus rahaston käyttötarkoituksen mukaisesti, siten että rahastosta käytetään ensisijaisesti sen pääomien tuotto.

Rahaston käyttäminen edellyttää vuoden 2023 talousarvion määrärahojen muuttamista. Lapin yliopistolle myönnettävä tuki tulee huomioida käyttötaloudessa avustuksena ja sen myöntäminen edellyttää avustusmäärärahojen lisäämistä. Lisämäärärahatarve katetaan purkamalla rahastoa vastaavalla summalla, jolloin muutosten vaikutus kaupungin tuloslaskelmaan on +-0. Myönnettävä avustus ja rahaston purku eivät aiheuta tarvetta muuttaa peruskaupungin tilikauden ylijäämäarviota.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus myöntää 1 000 000 euron avustuksen, mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvion 2024 määrärahamuutosesityksen.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että vuoden 2023 talousarviota ja vuosien 2024-2026 taloussuunnitelmaa muutetaan seuraavasti:

  1. Kaupunginhallituksen toimielimen avustusmäärärahoihin myönnetään 1 000 000 euron lisämääräraha,
  2. Rahaston muutoksiin rahastojen lisäykseen tehdään 1 000 000 euron määrärahan lisäys.
     

Edellä esitettyjen määrärahamuutosten muutosvaikutus peruskaupungin tilikauden yli/alijäämään on 0 euroa.

Päätös

Tämä asia käsiteltiin § 385 jälkeen.

Kaupunginjohtaja teki kokouksessa muutetun päätösehdotuksen:

"Kaupunginhallitus myöntää 1 000 000 euron avustuksen, mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvion 2023 määrärahamuutosesityksen.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että vuoden 2023 talousarviota ja vuosien 2024-2026 taloussuunnitelmaa muutetaan seuraavasti:

  1. Kaupunginhallituksen toimielimen avustusmäärärahoihin myönnetään 1 000 000 euron lisämääräraha,

  2. Rahaston muutoksiin rahastojen lisäykseen tehdään 1 000 000 euron määrärahan lisäys.
     

Edellä esitettyjen määrärahamuutosten muutosvaikutus peruskaupungin tilikauden yli/alijäämään on 0 euroa.

Kaupunginhallitus edellyttää avustuksen käytöstä raportointia kaupunginhallitukselle."


Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Esitys kaupunginvaltuustolle

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.