Kaupunginhallitus, kokous 20.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 386 Talousarvio 2024 ja taloussuunnitelma 2025-2027

ROIDno-2023-2086

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Erika Kauvosaari, talousarviopäällikkö, erika.kauvosaari@rovaniemi.fi
Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Perustelut

Talousarvion laadintaohjeen lähtökohtana on huomioitu kuntalain säädökset (410/2015 § 110) sekä suositus kunnan ja kuntayhtymän talousarvion ja -suunnitelman laatimisesta. Talousarvion suunnittelun lähtökohtana ovat strategiassa kaupungin toiminnalle asetetut tavoitteet, ennakoidut talousnäkymät sekä arvioitu väestönpohjan ja elinvoiman kehitys ja mahdolliset muut tiedossa olevat toimintaympäristön muutokset. Talousarvio 2024 ja taloussuunnitelma 2025-2027 tulee laatia tasapainoon. 

Kaupungin yksiköiden, vastuu- ja palvelualueiden sekä toimielinten tulee jatkaa vuoden 2024 talousarvion valmistelua ja vuosien 2025-2027 talouden suunnittelua laadintaohjeen mukaisesti. Talousarvion 2024 ja taloussuunnitelmavuosien 2025-2027 suunnittelussa tulee ottaa huomioon 1.9.2023 voimaan astuvan hallintosäännön tuomat muutokset. Talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025-2027 laadinnan lähtökohtana on, että toimialat esittelevät talousarvioesityksen kaupunginhallitukselle 16.10.2023. Talousarvion ja -suunnitelman laadinnan lähtökohtana on, että talousarviovuonna tehtävät mahdolliset määrärahalisäykset tulee tasapainottaa toimialan sisällä. Mahdollinen kattamaton määräraha tulee pienentämään tulevien vuosien käytettävissä olevaa toimielimen ja toimialan kehystä. 28.8.2023 päätettävä määrärahakehys on toimielimiä sitova koko suunnitelmakaudelle. Talousarvion käsittelyssä tulee pidättäytyä uusista toimintamenoja nettomääräisesti kasvattavista esityksistä. Jatkossa päätöksiä tehtäessä tulee avata päätöksen talousvaikutukset koko suunnitelmakaudelle (2024-2027) käyttötalouteen ja/tai investointeihin. 

Laadintaohje sisältää myös talousarvion toiminnallisten tavoitteiden asettamisen ja toimialaa sitovat tavoitteet. Talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025-2027 laadintaohjeessa on huomioitu talousarvion laadintaa ohjaavat muut voimassa olevat asiakirjat. Talousarvion laadintaohje on kaikkia toimielimiä ja -aloja sitova. Talousarvio 2024 pohjautuu Rovaniemen kaupungin voimassa olevaan strategiaan. Talousarvion laadintaohjetta täydennetään kaikkia toimialoja/-elimiä sitovilla yhteiset toimenpiteillä ja tunnusluvuilla/mittareilla 28.8.2023 kokouksessa. Myös talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025-2027 laadintakehys vahvistetaan 28.8.2023 kokouksessa. 

Rovaniemen kaupunkikonsernin talousarviossa 2024 ja taloussuunnitelmassa 2025-2027 huomioidaan konsernijohdon ja omistajaohjauksen linjaukset.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevan talousarvion laadintaohjeen vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2025-2027 taloussuunnitelmasta. Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi määrärahakehyksen laskentatilanteen koko suunnitelmakaudelta.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Kaupunginhallitus piti kokoustauon tämän asian käsittelyn jälkeen kello 14.28 - 15.08. Puheenjohtaja piti tauon jälkeen nimenhuudon ja totesi, että kaikki ennen taukoa paikalla olleet olivat edelleen paikalla.

Valmistelija

Erika Kauvosaari, talousarviopäällikkö, erika.kauvosaari@rovaniemi.fi
Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on käsitellyt talousarvion laadintaohjeen 14.8.2023, jota on täsmennetty vuoden 2024 talousarviovalmistelun määrärahakehyksellä. Kaupungin talouden tasapainon saavuttaminen edellyttää koko taloussuunnitelmakauden määrärahojen tasapainossa pysymistä. Mikäli talousarvion määrärahamuutoksia tehdään, tulee käsittelyn yhteydessä myös esittää, miten talouden tasapaino suunnittelukaudella saavutetaan. Tasapainottaminen tulee tapahtua toimialan sisällä. Kaupungin määrärahakehyksen tarkemmat laskelmat on avattu liitteenä olevan ohjeen kohdassa 2.5. Jotta peruskaupungin talous saavuttaisi tasapainon vuonna 2024, tulisi peruskaupungin määrärahoiksi asettaa vuodelle 2024 -172 439 000 euroa. Kehyksessä tilapalvelukeskuksen tuloksena on -800 000 euroa. Peruskaupungin investointien nettokehys vuodelle 2024 on -57 333 000 euroa, joka tarkoittaa noin 61 miljoonan euron talousarviolainan nostoa.

Kaupunginhallitus tulee linjaamaan syyskuun kokouksessaan laadintaohjeen kohtaan 3.4. talousarvion laadinnan kaikkia toimialoja sekä -elimiä sitovat mittarit. Laadintaohjeeseen on lisätty kohtaan 3.3. talousarvion laadinnan kaikkia toimialoja ja -elimiä sitovia periaatteita koskien talouden tasapainottamista. Lisäksi ohjeessa on täydennetty kohdassa 4.1 olevia henkilöstöperiaatteita koskien koulutuksia, virkamatkoja, työterveyshuoltoa sekä työnohjausta ja virkistystoimintaa. Myös kohdan 4.2. koskevat henkilöstömittarit ja -suoritteet on lisätty.

Talousarvion laadinnan päätöksenteon aikataulutus on kuvattu laadintaohjeen sivulla 5, jonka mukaan toimielimet käsittelevät talousarviota 30.9. mennessä. Kaupunginhallitus käsittelee talousarviota 16.10, 30.10, 20.11. ja 27.11. Valtuusto käsittelee talousarviota 13.11. (veropäätökset) ja 11.12 (talousarviokäsittely).

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy liitteenä olevan talousarvion laadintaohjeen sekä vuoden 2024 määrärahakehykset. Kaupunginhallitus edellyttää talousarvion ja taloussuunnitelman laatimista tasapainoon.

Päätös

Konsernitalouspäällikkö Janne Sandgren, talousarviopäällikkö Erika Kauvosaari, toimialajohtaja Antti Lassila, palvelualuepäällikkö Sanna Mäensivu, kaupungingeodeetti Pertti Onkalo ja palvelualuepäällikkö Erkki Lehtoniemi esittelivät asiaa kaupunginhallitukselle. 

Henri Ramberg siirtyi kokoustilasta etäyhteyteen kello 16:08 ja poistui kokouksesta kello 16:20.

Mikkel Näkkäläjärvi poistui kokouksesta ja Kimmo Niukkanen liittyi kokoukseen etäyhteydellä kello 16:40.
Henri Ramberg liittyi kokoukseen etäyhteydellä kello 16:40.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Erika Kauvosaari, talousarviopäällikkö, erika.kauvosaari@rovaniemi.fi
Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on hyväksynyt osana talousarvion laadinta-ohjeen käsittelyä 14.8.2023 § 250 ja 28.8.2023 § 276 talousarvion laadinta-aikataulun, joka vaatii päivittämisen. Talousarvion laadinta-aikataulun päivityksen syinä ovat muun muassa kaupungin budjettiin oleellisesti vaikuttavan valtion budjettiesityksen lisäksi 1.9.2023 voimaan tulleet hallintosääntömuutokset sekä elinvoiman toimialan muutokset, jonka vuoksi on tarpeen päivittää talousarvion laadinnan aikataulua niin, että lautakunnat käsittelevät talousarvioesitykset 31.10.2023 mennessä. Muilta osin talousarvion laadinta-aikataulu säilyy ennallaan. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus hyväksyy päivitetyn laadinta-aikataulun toimielin käsittelyn osalta ja valtuuttaa talousarviopäällikön päivittämään aikataulumuutoksen talousarvion laadintaohjeeseen.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Erika Kauvosaari, talousarviopäällikkö, erika.kauvosaari@rovaniemi.fi
  • Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuusto hyväksyy vuosittain vuoden loppuun mennessä seuraavan vuoden talousarvion ottaen huomioon kuntakonsernin talouden vastuut ja velvoitteet. Valtuusto hyväksyy taloussuunnitelman kolmeksi tai useammaksi vuodeksi eli suunnitelmakaudeksi. Talousarviovuosi on taloussuunnitelman ensimmäinen vuosi. Talousarvio ja -suunnitelma laaditaan toteuttaen kuntastrategiaa ja turvaten kunnan kunnan tehtävien hoitamisen edellytykset. Talousarviossa ja -suunnitelmassa hyväksytään kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden tavoitteet. Taloussuunnitelman on oltava tasapainossa tai ylijäämäinen. Kunnan taseeseen kertynyt alijäämä katetaan enintään neljän vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Kunta päättää taloussuunnitelmassa yksilöidyistä toimenpiteistä, joilla alijäämä mainittuna ajanjaksona katetaan. Talousarvio sisältää tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot. Talousarviossa osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan. Määräraha ja tuloarvio voidaan ottaa brutto- tai nettomääräisenä. Talousarviossa ja -suunnitelmassa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa. Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. (Kuntalaki 2015/410 110 §.)

Rovaniemen kaupungin talousarvion laadinnan lähtökohtana on toimintaympäristön seuranta ja siitä johdettavat kehittämistavoitteet sekä palvelutarpeet. Erityisesti sivistyspalveluiden muuttuva toimintaympäristö asettaa kaupungin toiminnalle haasteita ja mahdollisuuksia yhtäaikaisen työttömyyden ja työvoimapulan rinnalla. Kaupungin toiminnassa talousarviovuonna valmistaudutaan TE-palvelut 2025- uudistukseen. 

Talousarvioesityksessä vuoden 2024 toimintakate on yhteensä 178,7 miljoonaa euroa. Verotuloja arvioidaan kertyvän noin 168,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2024 valtionosuudet ovat 13,3 miljoonaa euroa. Talousarvio- ja taloussuunnitelmaesitykseen ei sisälly veronkorotuksia. Ainoa muutos on tuloveroprosentin lain vaatima pyöristys 0,1 % tarkkuuteen.  

Rahoitettavat nettomenot ovat vuonna 2024 yhteensä noin 220,1 miljoonaa euroa, kaupungin verorahoitus on noin 181,7 miljoonaa euroa ja rahoitustuotot noin 7,0 miljoonaa euroa. Käyttötalousmenojen kattamisen jälkeen jää vuosikatetta investointien rahoittamiseen noin 10,1 miljoonaa euroa ja alijäämää muodostuu noin 4,3 miljoonaa euroa. 

Kaupungin taseen kumulatiivinen ylijäämä on vuoden 2022 tilinpäätöksessä 36,1 miljoonaa euroa. Kaupungin talousarvio on vuodelle 2024 yhteensä 4,3 miljoonaa euroa alijäämäinen, mutta taloussuunnitelma 2025-2027 yhteensä 4,8 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Rovaniemen kaupungin taloussuunnitelmakausi on 0,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Toimielinten määrärahat ovat vuonna 2024 yhteensä -189 687 000 euroa (pl. tilapalvelukeskus). Määrärahaesitys (=nettomäärärahat eli toimintakate) toimielimittäin (pyöristettynä täysiin tuhansiin):

  • Tarkastuslautakunta -238 000 euroa
  • Keskusvaalilautakunta  -152 000 euroa
  • Kaupunginhallitus -12 545 000 euroa 
  • Hyvinvointilautakunta -21 233 000 euroa
  • Sivistyslautakunta -142 317 000 euroa
  • Elinvoimalautakunta -9 928 000 euroa
  • Tekninen lautakunta -1 714 000 euroa
  • Ympäristölautakunta -1 559 000 euroa
     

Tilapalvelukeskuksen toimintakate laskee 3,1 % vuodesta 2023 vuoteen 2024. Tilapalvelukeskuksen tilikauden alijäämä vuodelle 2024 on -730 000 euroa. Koko peruskaupungin toimintakate on -178 718 000 euroa (täysiin tuhansiin pyöristäen). 

Rovaniemen peruskaupunki investoi vuosien 2024–2027 suunnittelukaudella yhteensä 179,6 miljoonalla eurolla (netto). Peruskaupungin investoinnit talousarviovuodelle 2024 ovat yhteensä 71,0 miljoonaa euroa. 

Toimielimittäin sitovat investointimäärärahat (=nettoinvestoinnit):  

  • Kaupunginhallitus 58 900 000 euroa, josta tilapalvelukeskus 58,5 miljoonaa euroa ja kaupunginhallitus 400 000 euroa. 
  • Hyvinvointilautakunta 1 043 000 euroa. 
  • Sivistyslautakunta 125 000 euroa. 
  • Tekninen lautakunta 10 967 000 euroa.
     

Konserniyhteisöjen investoinnit vuonna 2024 ovat yhteensä 41,0 miljoonaa euroa ja suunnittelukaudella 2024-2027 yhteensä noin 122,7 miljoonaa euroa. Peruskaupungin lainakannan ennakoidaan kasvavan vuonna 2024 noin 68,5 miljoonaa euroa. Lainakannan muutokset vuosille 2024-2027 ennakoidaan olevan 172,7 miljoonaa euroa. Pitkäaikaisten lainojen lisäykseksi vuosille 2024-2027 esitetään 211,6 miljoonaa euroa. Investoinnit on avattu liitteenä olevan talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025-2027 investointiosalla. 

1.9.2023 hallintosääntöpäivityksen yhteydessä on päätetty siirtää vaikuttamistoimielimet hyvinvointilautakuntaan. Talousarvio 2024 ja taloussuunnitelma 2025-2027 on laadittu sisältäen muutoksen sivistys- ja hyvinvointipalveluiden toimialalle. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta ovat molemmat käsitelleet talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025-2027 muutetulla rakenteella, jossa lapsi- ja lapsiperheneuvosto on muista vaikuttamistoimielimistä poiketen osa sivistyslautakuntaa 1.9.2023 alkaen. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi kaupungin vuoden 2024 talousarvioon ja vuosien 2025-2027 taloussuunnitelmaan liittyvät kokouksessa tehtävät esittelyt ja oheismateriaalin. Kaupunginhallitus päättää esityksestään kaupunginvaltuustolle 27.11.2023 pidettävässä kokouksessa. Kaupunginhallitus päättää valtuuttaa talous- ja rahoituspalvelut tekemään oikolukuun ja dokumentin ulkoasuun liittyvät täydennykset 27.11. kaupunginhallituksen esityslistalle päivitettävään liitteeseen. 

Lisäksi kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että lapsi- ja lapsiperheneuvoston paikka vahvistetaan sivistyslautakunnan alaisuuteen 1.9.2023 alkaen. Lakisääteiset nuorisovaltuusto, vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto ovat edelleen hyvinvointilautakunnan alaisuudessa.

Päätös

Kaupunginhallitus piti tauon klo 11.30 - 12.00.

Puheenjohtaja piti tauon jälkeen nimenhuudon ja totesi, että kaikki ennen taukoa paikalla olleet olivat edellen paikalla, paitsi Johanna Tikkanen oli poistunut ja Heini-Tuuli Onnela oli saapunut kokoukseen. Lisäksi puheenjohtaja totesi, että paikalla on lautakuntien ja valtuustoryhmien puheenjohtajia ja virkahenkilöstöä talousarvioesittelyjen aikana.  

Kokouksessa pidettiin seuraavat esittelyt:

Talouden tasapainottaminen ja muuttuva toimintaympäristö

  • konsernitalouspäällikkö Janne Sandgren 

Konserniyhtiöt ja yhteisöt, talousarvio 2024

  • Yleiskatsaus, konsernitalouspäällikkö Janne Sandgren 
  • Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy, tj. Antti Herajärvi
  • Napapiirin Residuum Oy, tj. Tommi Lehtosaari
  • Lappica Oy, tj. Jukka Ylinampa
  • Visit Rovaniemi, tj. Sanna Kärkkäinen
  • NEVE Oy, tj. Kristian Gullsten 
  • Eduro-säätiö, tj. Riitta Harmanen 


Jani Ylipahkala saapui kokoukseen etäyhteydellä kello 12.09, Maria-Riitta Mällinen saapui kokoukseen etäyhteydellä kello 12.22, Heikki Autto saapui kokoukseen etäyhteydellä kello 12.25 ja Eemeli Kajula saapui kokoukseen etäyhteydellä kello 12.30.

Mari Jolanki poistui kokouksesta kello 13.00 ja palasi kokoukseen etäyhteydellä kello 13.47.

Kaupunginhallitus piti tauon kello 14.05 - 14.35.

Puheenjohtaja piti tauon jälkeen nimenhuudon ja totesi, että kaikki ennen taukoa paikalla olleet olivat edellen paikalla paitsi Heikki Autto sekä  Riku Tapio olivat poistuneet kokouksesta ja Heikki Luiro oli saapunut kokoukseen. Lisäksi Maria-Riitta Mällinen oli poistunut kokouksesta ja Terhi Heikkilä siirtyi kaupunginhallituksen jäsenen rooliin.

Maria-Riitta Mällinen liittyi kokoukseen etäyhteydellä ja Terhi Heikkilä siirtyi valtuustoryhmän puheenjohtajan rooliin kello 14.54.

Heikki Autto liittyi kokoukseen etäyhteydellä kello 15.08.

Maria-Riitta Mällinen poistui kokouksesta esteellisenä (HallintoL 28.1 §, kohta 5) NEVEn talousarvioesittelyn ajaksi.

Mari Jolanki poistui kokouksesta kello 16.16.


Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Esitys kaupunginvaltuustolle 

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.