Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 450 Yleisten ennakkoäänestyspaikkojen määrääminen eduskuntavaaleja 2023 varten

ROIDno-2022-3615

Valmistelija

  • Henna Penttilä, asiakaspalveluvastaava, henna.penttila@rovaniemi.fi

Perustelut

Suomessa toimitetaan eduskuntavaalit 2.4.2023

Vaalilain 9.1 §:n mukaan kunnanhallitus päättää kotimaan yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista kunnassa. Jokaisessa kunnassa on oltava vähintään yksi ennakkoäänestyspaikka, jollei erityisestä syystä muuta johdu.

Vaalilain 9 §:n 4 momentin mukaisesti kunnanhallituksen on huolehdittava siitä, että Digi- ja väestötietoviraston ylläpitämään äänestyspaikkarekisteriin, jona toimii oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän pohjatietojärjestelmä, merkitään Digi- ja väestötietoviraston määräämällä tavalla jokaisen kunnassa olevan yleisen ennakkoäänestyspaikan nimi, käyntiosoite, aukiolopäivät ja päivittäiset aukioloajat.

Kunnanhallituksen tulee tehdä päätökset yleisistä ennakkoäänestyspaikoista hyvissä ajoin siten, että paikat voidaan merkitä oikeusministeriön vaalitietojärjestelmään (VAT) perjantaihin 13.1.2023 klo 12 mennessä.

Kunnan on huolehdittava, että

a) äänestyspaikkoja on riittävästi,

b) äänestyspaikat sijaitsevat paikoissa, joihin äänestäjien on helppoa tulla ja joihin he vaivaamattomasti osaavat,

c) äänestystilat ovat riittävän suuria, jotta äänestys voidaan toimittaa äänestäjän vaalisalaisuus, vaalivapaus ja vaalirauha turvaten (vaalilain 56 § 2 mom.),

d) ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajat ovat mahdollisimman laajat, paikalliset olosuhteet kuitenkin huomioiden (vaalilain mukaiset maksimit ovat arkisin klo 8-20 ja viikonloppuisin klo 9-18)

Liikkuvasta äänestyspaikasta on Rovaniemellä saatu hyviä kokemuksia aiemmissa vaaleissa. Äänestysautolla saadaan järjestettyä taajamien ulkopuolella asuville kattavat ennakkoäänestysmahdollisuudet.

Ennakkoäänestyspaikoista, äänestysauton reitistä ja aikataulusta sekä mahdollisuudesta kotiäänestykseen tiedotetaan kuntalaisille hyvissä ajoin ennen vaaleja.

Keskusvaalilautakunta käsitteli kokousessaan 1.12.2022 suunnitelman yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi vuoden 2023 eduskuntavaaleissa. Keskusvaalilautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että se ryhtyisi toimenpiteisiin yleisten ennakkoäänestyspaikkojen määräämiseksi vuoden 2023 eduskuntavaaleja varten.

Ehdotus ennakkoäänestyspaikoiksi ja aukioloajoiksi sekä äänestysauton reitiksi on liittenä 1.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että vuoden 2023 eduskuntavaalien ennakkoäänestys Rovaniemellä toteutetaan liitteessä 1 mainituissa paikoissa ja liitteessä mainittuina aikoina.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Keskusvaalilautakunta, vaalikeskus, ennakkoäänestyspaikkojen tiedot vaalitietojärjestelmään 13.1.2023 klo 12.00 mennessä

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO, VAALIT

Vaalilain (2.10.1998/714) §:ien 45, 66 ja 83 mukaan päätöksestä ei voi tehdä oikaisuvaatimusta.