Kaupunginhallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 452 Toimielinten esittelijöiden määrääminen / Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, elinvoimalautakunta ja jätehuoltojaosto

ROIDno-2021-3096

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kaisa Laitinen, kaupunginsihteeri, kaisa.laitinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Hallintosäännön 2 §:n mukaan kaupunginjohtaja johtaa kaupunginhallituksen alaisena kaupungin hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa ja toimii kaupunginhallituksen esittelijänä ja vastaa asioiden valmistelusta kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginjohtajan ollessa poissa tai esteellinen, esittelijänä toimii hänen sijaisekseen määrätty.

Hallintosäännön 151 §:n mukaan muilta osin esittelijöistä ja varaesittelijöistä päättää kaupunginhallitus.

Esittelijän on oltava virkasuhteessa. Esittelijän ollessa poissa tai esteellinen hänen sijaisekseen määrätty toimii esittelijänä. Esittelystä tarkastuslautakunnassa määrätään  hallintosäännön 83 §:ssä; tarkastuslautakunta määrää alaisensa viranhaltijan esittelijäksi.

Hallintosäännön 152 §:n mukaan asiat päätetään toimielimen kokouksessa viranhaltijan esittelystä. Vaalilaissa säädetyissä vaalitoimielimissä asiat päätetään kuitenkin puheenjohtajan selostuksen pohjalta. Esittelijä vastaa esittelemiensä kokousasioiden asianmukaisesta valmistelusta ja on velvollinen tekemään toimielimelle päätösehdotuksen. Esittelijän ehdotus on käsittelyn pohjana (pohjaehdotus). Jos esittelijä on keskustelun aikana muuttanut esityslistalla olevaa ehdotustaan, muutettu ehdotus on pohjaehdotus. Jos esittelijä ehdottaa asian poistamista esityslistalta, asia poistetaan, jollei toimielin toisin päätä. Toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Toimielin voi tällöin päättää, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää nimetä esittelijät ja varaesittelijät 16.8.2021 lukien seuraavasti:

 

Toimielin

Esittelijä

Varaesittelijä

Kaupunginhallituksen nimitysjaosto

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio

Vastuualuepäällikkö Antti Määttä

Kaupunginhallituksen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen jaosto

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio

Vastuualuepäällikkö Antti Määttä

Kaupunginhallituksen tilajaosto

Vastuualuepäällikkö Ville Vitikka

Tilapalvelupäällikkö Pekka Latvala

Elinvoimalautakunta

Toimialajohtaja Jaakko Rantsi

Palvelualuepäällikkö Jukka Ylinampa

Jätehuoltojaosto

Palvelualuepäällikkö Jukka Ylinampa

Suunnittelupäällikkö Aku Raappana

Kylien kehittämisjaosto

Alueellisten palvelujen päällikkö Anne Puroaho

Sijaiseksi määrätty

Ympäristölautakunta

Palvelualuepäällikkö Erkki Lehtoniemi

Johtava rakennustarkastaja Hannu Kangas

Sivistyslautakunta

Toimialajohtaja Antti Lassila

Hallintopäällikkö Risto Varis

Hyvinvointilautakunta

Vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Tuulikki Louet-Lehtoniemi

Palvelupäällikkö Johanna Lohtander

Hyvinvointilautakunnan yksilöasioiden jaosto:




 






 

Perhe- ja sosiaalipalvelut

Vs. Palvelualuepäällikkö Kaisa-Maria Rantajärvi 28.2.-22 saakka, jonka jälkeen palvelualuepäällikkö Mirja Kangas

Sijaiseksi määrätty

Ikäihmisten palvelut

Palvelualuepäällikkö Johanna Lohtander

Sijaiseksi määrätty

Terveydenhuollon palvelut

Palvelualuepäällikkö Kaisa Kuusela

Sijaiseksi määrätty

Palvelualueiden yhteiset asiat

Vs. Palvelualuepäällikkö Kaisa-Maria Rantajärvi 28.2.-22 saakka, jonka jälkeen palvelualuepäällikkö Mirja Kangas

Sijaiseksi määrätty

Lapsiperheiden ja nuorisoasioiden jaosto

Vs. Palvelualuepäällikkö Kaisa-Maria Rantajärvi 28.2.-22 saakka, jonka jälkeen palvelualuepäällikkö Mirja Kangas

Palvelualuepäällikkö Merja Tervo

 

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Hanna Haurinen, henkilöstölakimies, hanna.haurinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto on 24.1.2022 muuttanut hallintosääntöä niin, että elinvoiman toimialalla on myös yhdyskuntasuunnittelun lautakunta. Lautakunnalle tulee määrätä esittelijä ja varaesittelijä. 

Kaupunginhallitus on päätöksellään 13.6.2022 § 233 päättänyt käynnistää ilmoittautumismenettelyn yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan esittelijän nimeämiseksi ja päättänyt, että kaupunginhallitus päättää esittelijän nimeämisestä seuraavassa eli 27.6.2022 kaupunginhallituksen kokouksessa. Päätös ei ole lainvoimainen.

Edellä kerrotun päätöksen päätöksen perusteella ilmoittautumismenettely on sisäisesti julki 14.6.-17.6.2022 välisen ajan. Tuona aikana tehtävään ilmoittautui Jukka Ylinampa, Pertti Onkalo ja Timo Raitio. Ylinampa ja Onkalo ovat ilmoittautumisen lisäksi toimittaneet myös tiedot koulutuksestaan ja työkokemuksestaan. 

Kaupunginhallitus ei ole edellä kerrotussa päätöksessään ottanut kantaa esittelijä kelpoisuuteen tai valintaperusteisiin. Hallintosäännön 153 §:n mukaan esittelijän tulee olla virkasuhteessa. Ottaen huomioon, että yhdyskuntasuunnittelun lautakunta vastaa maankäytön suunnittelu- ja kaupunkisuunnittelupalveluista, yhdyskunta- ja kunnallisteknisistä palveluista sekä paikkatieto- ja tonttipalveluista, on valinnassa otettu huomioon myös ilmoittautuneiden koulutus sekä työkokemus ja arvioitu miten ne edesauttavat tehvävän menestyksellistä hoitamista.

Kaupungin hallintojärjestelmän mukaisesti toimialan taloutta ja toimintaa johtaa toimialajohtaja sekä omalta osaltaa toimialajohtajan alaisuudessa toimivat palvelualueiden päälliköt, vastuualuepäälliköt ja yksiköiden esimiehet. Esittelijän tehtävään määräajassa ilmoittautuneista Jukka Ylinampa on palvelualuepäällikkö ja toimialajohtajan sijainen. Hänellä on tehtävään sopiva koulutus ja työkokemus. Hallinto-organisaation mukaista on nimetä hänet yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan esittelijäksi. Ilmoittautuneista Pertti Onkalon voidaan katsoa koulutuksensa ja työkokemuksensa osalta olevan sopiva yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan esittelijän varahenkilöksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää nimetä yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan esittelijäksi kaupungininsinööri, palvelualuepäällikkö Jukka Ylinamman ja varaesittelijäksi kaupungingeodeetti Pertti Onkalon.

Päätös

Riku Tapio esitti Terhi Heikkilän kannattamana, että esittelijäksi nimetään kaupungingeodeetti Pertti Onkalo ja varaesittelijäksi kaupungininsinööri Jukka Ylinampa.

Koska oltiin tehty kaupunginjohtajan päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys, jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys.

Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat kaupunginjohtajan esityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Tapion esityksen kannalla vastaavat EI.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 6 JAA -ääntä ja 5  EI -ääntä, 0 oli poissa. Puheenjohtaja totesi, että kaupunginjohtajan esitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.

Äänestystulokset

  • Kyllä 6 kpl 55%

    Elina Kuula, Miikka Keränen, Eemeli Kajula, Reijo Jylhä, Sara Seppänen, Timo Tolonen

  • Ei 5 kpl 45%

    Henri Ramberg, Riku Tapio, Päivi Alanne-Kunnari, Terhi Heikkilä, Susanna Junttila

Valmistelija

  • Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupungininsinööri Jukka Ylinampa on irtisanoutunut teknisten palveluiden palvelualuepäällikön virasta (vakanssinro 17633001) siten, että virkasuhde päättyy 12.12.2022. Hän on toiminut yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan esittelijänä, elinvoimalautakunnan varaesitteijänä sekä jätehuoltojaoston esittelijänä. Rovaniemen kaupungin hallintosäännön 153 §:n mukaan muista kuin kaupunginhallituksen esittelijöistä ja varaesittelijöistä päättää kaupunginhallitus. Esittelijän on oltava virkasuhteessa. Esittelijän ollessa poissa tai esteellinen hänen sijaisekseen määrätty toimii esittelijänä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää nimetä 19.12.2022 alkaen

  • yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan esittelijäksi kaupungingeodeetti Pertti Onkalon ja varaesittelijäksi toimialajohtaja Jaakko Rantsin
  • elinvoimalautakunnan varaesittelijäksi hallintopäällikkö Samppa Määtän sekä
  • jätehuoltojaoston esittelijäksi vt. kaupungininsinööri Janne Alkin ja varaesittelijäksi suunnittelupäällikkö Aku Raappanan

 

Päätös

Kaupunginjohtaja teki kokouksessa muutosesityksen, että päätösehdotukseen lisätään:

"Tehtäväkohtaisesta palkasta esittelijän tehtävän hoitamisen ajalta päättää henkilöstö- ja hallintojohtaja."

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Sara Seppänen poistui kokouksesta kello 15.54.

Tiedoksi

Ao. henkilöt, toimielimen sihteeri, CaseM-tuki

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.