Kaupunginhallitus, kokous 30.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 347 Lapsi- ja lapsiperheneuvoston nimeäminen toimikaudelle 2023-2025

ROIDno-2023-647

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi
Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi
Riina Koskiniemi, erityisasiantuntija, riina.koskiniemi@rovaniemi.fi

Perustelut

Vaikuttamistoimielimen asettaminen

Rovaniemen kaupungin hallintosääntöön on 1.1.2023 alkaen tehty kaupungin vaikuttamistoimielimiin lisäys, jossa kuntalain (§ 26-28) edellyttämien vaikuttamistoimielimien rinnalle perustetaan lapsi- ja lapsiperheneuvosto (kaupunginvaltuusto 12.12.2022, § 150). Hallintosäännön § 28 mukaisesti kaupunginhallitus päättää nuorisovaltuuston, lapsi- ja lapsiperheneuvoston, vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston asettamisesta sekä hyväksyy niille toimintasäännöt. Lakisääteisten vanhus- ja vammaisneuvostojen sekä nuorisovaltuuston toimintasääntöjen mukaisesti kaupunginhallitus päättää jäsenet, toimikauden, kaupunginhallituksen edustajan ja varaedustajan neuvostoon, nimeää viranhaltijan, joka toimii neuvoston esittelijänä ja hänelle varaesittelijän sekä nimeää puheenjohtajan valituista järjestöedustajista. Neuvosto valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan.

​​​​Lapsi- ja lapsiperhepalvelut ja niihin liittyvä kehittäminen kaupungin organisaatiossa

Hallintosäännön 38 § mukaan sivistyslautakunnan tehtäviin kuuluu

  1. vastata lapsiperheiden ja nuorten palveluiden toimialarajat ylittävästä kehittämisestä;
  2. osallistua alueellisiin ja valtakunnallisiin lapsi- ja perhepalveluiden ohjelmatyön toimeenpanoon;
  3. valmistautua tarvittaessa ja lainsäädännön salliessa kaupungin palvelutuottajarooliin lapsiperhepalveluissa.


Osallistaminen ja järjestöyhteistyö lapsi- ja lapsiperheasioissa

Lapsi- ja lapsiperheneuvoston kokoonpanoa on valmisteltu lakisääteisten vaikuttamistoimielinten toimintasääntöihin pohjautuen niin, että järjestöistä valittaisiin seitsemän varsinaista jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet, mutta puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja olisivat luottamushenkilöitä. Sivistyslautakunta nimeäisi puheenjohtajan, joka toimisi neuvoston kahdeksantena jäsenenä ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen, joka toimisi varapuheenjohtajana. Lapsi- ja lapsiperheneuvoston toimintakausi olisi valtuustokausi. Neuvoston alustavaksi tehtäväksi on suunniteltu lapsi- ja lapsiperheasioiden ja palveluiden edistäminen ja seuranta.

Neuvoston nimeämisessä on tärkeää huomioida, että kaikilla rovaniemeläisillä lasten ja perheiden kanssa toimivilla järjestöillä tulee olla yhtäläinen mahdollisuus esittää jäseniä lapsi- ja lapsiperheneuvostoon. Rovaniemen Neuvokkaan yli 120 toimijan järjestöverkoston yhteistyötä on tiivistetty vuonna 2021 toimintansa aloittaneilla elämänkaariverkostoilla, jotka tekevät sopimuksellista yhteistyötä Rovaniemen kaupungin kanssa. Elämänkaariverkostot ovat avoimia Rovaniemellä toimiville järjestöille. Elämänkaariverkostojen tarkoituksena on vahvistaa ja kehittää järjestö-kaupunkikumppanuutta, sekä tukea paikallisten järjestöjen keskinäistä yhteistyötä. Verkostot linkittävät järjestöjen ja seurakunnan toimintaa Rovaniemen kaupungin hyvinvointityön rinnalle, ja edistävät myös oppilaitosyhteistyötä. Elämänkaariverkostot ovat kanava tavoittaa  järjestöjä sekä rakenne monitoijaiselle yhteistyölle ja kumppanuudelle. Elämänkaariverkostoja on kolme: 1. Lasten, nuorten ja perheiden elämänkaariverkosto, 2. Työikäisten elämänkaariverkosto ja 3. Ikäihmisten elämänkaariverkosto

Elämänkaariverkostot toimivat yhteisesti laaditun toimintaohjeen mukaisesti. Kukin verkosto valitsee jäsenistään puheenjohtajiston. Verkostojen sihteerinä toimii Neuvokkaan Järjestöpiste JOIKUn järjestöneuvoja. Elämänkaariverkoston kanssa on käyty alustavasti keskusteluja siitä, että lasten, nuorten ja perheiden elämänkaariverkosto esittäisi seitsemän jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet lapsi- ja lapsiperheneuvostoon, jotka edustavat Rovaniemellä toimivia perheiden kanssa toimivia järjestöjä tasapuolisesti. Yhteistyö elämänkaariverkoston kanssa neuvoston jäsenten nimeämisessä tukee myös kaupunkistrategian tuloskorttiin kirjattua tavoitetta "tiivistämme yhteistyötä paikallisten järjestö- ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa osallisuuden kehittämistyössä" ja yhteistyölle on vahva pohja myös sen sopimuksellisen luonteen vuoksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää

  • pyytää lasten, nuorten ja perheiden elämänkaariverkostoa esittämään kaupunginhallitukselle seitsemän jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet lapsi- ja lapsiperheneuvostoon 31.8.2023 mennessä
  • pyytää sivistyslautakuntaa esittämään kaupunginhallitukselle yhden jäsenen ja hänelle varajäsenen, jotka toimivat neuvoston puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana
  • että neuvoston nimeämisen jälkeen puheenjohtaja kutsuu lapsi- ja lapsiperheneuvoston järjestäytymiskokoukseen, jossa neuvosto valmistelee kaupunginhallituksen päätettäväksi toimintaansa ohjaavan toimintasäännön
  • että lapsi- ja lapsiperheneuvoston toimikausi on valtuustokausi
  • että lapsi- ja lapsiperheneuvoston esittelijänä toimii varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Tarja Kuoksa ja hänen varahenkilö on koulutuspalvelujen palvelupäällikkö Kai Väistö.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

Antti Lassila, toimialajohtaja, antti.lassila@rovaniemi.fi

Sivistyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle keskuudestaan yhden jäsenen ja hänelle varajäsenen, jotka toimivat neuvoston puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana.

Päätös

Sivistyslautakunta päätti nimetä lapsi- ja lapsiperheneuvoston jäseneksi Mari Jolangin joka toimii neuvoston puheenjohtajana.

Koska varajäseneksi ehdotettiin kahta ehdokasta, Pirita Nenosta ja Nafisa Yeasminia, puheenjohtaja totesi, että on äänestettävä ja pidetään suljettu vaali, ääntenlaskijoina toimivat pöytäkirjantarkastajat. Etäyhteydellä kokoukseen osallistunut jäsen Laura Tarvainen ei voinut osallistua suljettuun vaaliin.

Suljetussa vaalissa annettiin 9 ääntä, joista yksi oli hylätty. Pirita Nenonen sai kolme ääntä ja Nafisa Yeasmin sai viisi ääntä.

Puheenjohtaja totesi, että lapsi- ja lapsiperheneuvostoon Mari Jolangin varajäseneksi nimetään Nafisa Yeasmin.

Valmistelija

  • Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi
  • Tarja Kuoksa, palvelualuepäällikkö, tarja.kuoksa@rovaniemi.fi
  • Jonna Leppiaho, erityisasiantuntija, jonna.leppiaho@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin hallintosääntöön on 1.1.2023 alkaen tehty kaupungin vaikuttamistoimielimiin lisäys,​ jossa kuntalain (§ 26-​28) edellyttämien vaikuttamistoimielimien rinnalle perustetaan lapsi-​ ja lapsiperheneuvosto (kaupunginvaltuusto 12.12.2022,​ § 150). Neuvoston alustavaksi tehtäväksi on suunniteltu lapsi-​ ja lapsiperheasioiden ja palveluiden edistäminen ja seuranta.

Hallintosäännön § 28 mukaisesti kaupunginhallitus päättää nuorisovaltuuston,​ lapsi-​ ja lapsiperheneuvoston,​ vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston asettamisesta sekä hyväksyy niille toimintasäännöt.

Kaupunginhallitus on (26.06.2023, § 232) pyytänyt

  • lasten, nuorten ja perheiden elämänkaariverkostoa esittämään seitsemän (7) varsinaista jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet lapsi- ja lapsiperheneuvostoon ja
  • sivistyslautakuntaa esittämään neuvostolle yhden jäsenen ja varajäsenen, jotka toimivat neuvoston puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana.

Lasten, nuorten ja perheiden elämänkaariverkosto esittää lapsi- ja lapsiperheneuvostoon seitsemän (7) varsinaista ja varajäsentä (elämänkaariverkosto 19.9.2023, § 3). Jäsenet edustavat Rovaniemellä lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimivia järjestöjä. Kaikilla rovaniemeläisillä järjestöillä on ollut mahdollisuus esittää jäseniä neuvostoon. Esitys jäsenistä kokousaineiston liitteenä ja elämänkaariverkoston kokouksen pöytäkirja oheismateriaalina.

Sivistyslautakunta on esittänyt (24.8.2023, § 78) lapsi- ja lapsiperheneuvoston jäseneksi Mari Jolankia, joka toimii neuvoston puheenjohtajana. Varajäseneksi nimettiin Nafisa Yeasmin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää:

  • nimetä lapsi- ja lapsiperheneuvoston jäseneksi sivistyslautakunnan esittämänä varsinaiseksi jäseneksi Mari Jolangin ja varajäseneksi Nafisa Yeasminin, jotka toimivat neuvoston puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana
  • nimetä lapsi- ja lapsiperheneuvoston kaudelle 2023-2025 lasten, nuorten ja perheiden elämänkaariverkoston esittämät seitsemän (7) jäsentä ja henkilökohtaista varajäsentä:

 

Varsinainen jäsen Varajäsen

Mari Jolanki (pj.),
sivistyslautakunta

Nafisa Yeasmin (vpj), sivistyslautakunta
Arja Kilpeläinen,
Lapin Ensi- ja turvakoti
Nina Hiukka,
Rovaniemen seudun yksin- ja yhteishuoltajat ry
Mira Pallari,
Rovalan Nuoret ry
Johanna Pirttijärvi,
Rovalan Nuoret ry
Eveliina Johansson-Kivioja,
Erityislasten Omaiset ELO ry
Salla Sammela,
Erityislasten Omaiset ELO ry
Amiina Abdalla,
Suomen Reumanuoret ry
Hanna Cherief,
Rovaniemen seudun yksin- ja yhteishuoltajat ry
Sini Springare,
Erityislasten Omaiset ELO ry/ Neppari-hanke
Petra Männistö,
Erityislasten Omaiset ELO ry
Krista Heikkinen,
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Eveliina Nguyen,
Erityislasten Omaiset ELO ry
Aisla (ent. Henna) Kaartinen,
Rovaniemen seudun yksin- ja yhteishuoltajat ry
Enni Remes,
Rovaniemen seudun yksin- ja yhteishuoltajat ry

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Lasten, nuorten ja perheiden elämänkaariverkosto, Tarja Kuoksa, Mari Jolanki, Nafisa Yeasmin

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.