Kaupunginhallitus, kokous 30.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 351 Vastaus valtuustoaloitteeseen kuntalaisten osallisuutta lisätään

ROIDno-2023-2492

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Tuomas Koskiniemi jätti valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Ehdotan että kuntalaisten osallisuutta lisätään. Perustetaan kuntalaisaloite kanava Rovaniemen sivuille ja otetaan Rovaniemi viikolla keskustassa ihan konkreettisesti aloitteita vastaan ja kerrotaan osallisuudesta. Niin sanottu kuntalaisaloite piste."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi. 

Valmistelija

  • Riitu Pirkkalainen, osallisuuden ja vaikuttamisen erityisasiantuntija, riitu.pirkkalainen@rovaniemi.fi

Perustelut

Tuomas Koskiniemi on tehnyt aloitteen kuntalaisten osallisuuden lisäämisestä. Aloitteessa ehdotetaan, että Rovaniemen kaupungin sivuille perustetaan kanava kuntalaisaloitteille. Lisäksi ehdotetaan, että Rovaniemi-viikon ajaksi perustetaan kuntalaisaloitepiste, jossa otetaan vastaan kuntalaisten aloitteita sekä kerrotaan osallisuudesta.

Kanava kuntalaisaloitteille

Kuntalaisten on mahdollista jättää aloitteita valtakunnallisen, oikeusministeriön ylläpitämän sivuston kautta (kuntalaisaloite.fi). Kyseiselle sivustolle on ohjaus Rovaniemen kaupungin kotisivujen Osallistu ja vaikuta -sivulta. Kaikki kyseisen palvelun kautta tehdyt aloitteet ovat julkisia ja kaikkien tutustuttavissa. Kaikki palvelun kautta lähetetyt aloitteet ohjataan kunnassa käsiteltäväksi taholle, jonka toimialueeseen aloite liittyy. Sivuston kautta aloitteen voi tehdä kuka tahansa kunnan jäsen. Myös alaikäisten on mahdollista tehdä kuntalaisaloitteita.

Rovaniemen kaupungille suunnattuja kuntalaisaloitteita on sivuston kautta tehty vuoden 2023 viisi (5) kappaletta, vuonna 2022 14 kappaletta. Rovaniemen kaupunkia koskevia aloitteita on jätetty vuodesta 2013 lähtien yhteensä 159 kappaletta. Vuoden 2023 aloitteet ovat koskeneet muun muassa keskuskentän tekonurmen uusimista, Ounaskosken uimarannan siivousta sekä Korkalovaaran Roken alueen kunnostamista virkistyskäyttöön.

Kaupungin kotisivujen Osallistu ja vaikuta -sivustolta löytyy myös linkki palautekanavaan, johon kuntalaiset voivat jättää suoraa palautetta koskien kaikkia kaupungin palveluita. Osallistu ja vaikuta -sivustolta löytyvät lisäksi kaikki kulloinkin käynnissä olevat kyselyt ja tilaisuudet, joiden kautta kuntalaisten on mahdollista vaikuttaa kotikaupunkinsa asioihin.

Aloitteessa esitetty aloitekanava on jo olemassa ja löydettävissä Rovaniemen kaupungin verkkosivuilta. Tehtyjen aloitteiden määrän perusteella voidaan katsoa, että kuntalaiset ja muut kunnan jäsenet ovat hyödyntäneet kanavaa aloitteiden jättämiseen. Tiedotusta ja viestintää kanavan hyödyntämismahdollisuuksista voidaan vahvistaa, jotta yhä useampi kuntalainen ja kunnan jäsen tietää aloitemahdollisuudesta.

Kuntalaisaloitepiste, tieto osallistumismahdollisuuksista ja monet osallistumisen keinot

Aloitteessa ehdotettiin kuntalaisaloitepistettä osaksi Rovaniemi-viikkoa. Aloitepisteellä vastaanotettaisiin aloitteita sekä kerrottaisiin osallisuudesta. Rovaniemen kaupunki on ollut mukana osallisuusteemalla Sahanperän savotassa vuonna 2022 sekä Vanhalla torilla vuonna 2021. Vuoden 2023 Rovaniemi-viikolla on järjestetty avoin keskustelutilaisuus kuntalaisten osallisuudesta ja vaikuttamisesta. Tilaisuus on toiminut pilottina yhteistä vuoropuhelua vahvistavalle Rovaniemi-foorumille, jonka järjestäminen asetettu kaupunginhallituksen hyväksymän viestintä-, markkinointi- ja osallisuusohjelman tavoitteeksi. Rovaniemi-foorumi on tavoitteena järjestää jatkossa vuosittain. Syksyn 2023 tilaisuuden avulla kehitetään myös ohjelmassa esiteltyä osallisuuden polkua, joka mallintaa osallistumisen toteutumista kuntatasolla.

Osallisuutta on tuotu esiin myös muissa isoissa tapahtumissa, esimerkiksi Ounasvaaran talvikisoissa. Lisäksi Ounasvaaran ja Lyseonpuiston lukioiden opiskelijoille on pidetty työpajoja osallistumiseen ja kaupunkivaikuttamiseen liittyen syksyn 2023 aikana. Viestintää ja tiedottamista kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista jatketaan jatkossakin.

Ehdotettua kuntalaisaloitepistemallia kehitetään, jotta sitä voidaan hyödyntää tulevilla Rovaniemi-viikoilla sekä muissa ison kokoluokan tapahtumissa. On tärkeää huomioida ja kehittää kuntalaisaloitepisteen vaikuttavuutta. Kuntalaisten tulee tietää, mihin toimintaan ja prosessien eri vaiheisiin heidän on mahdollista vaikuttaa. Lisäksi aloitteiden avoin ja sujuva jatkokäsittely on tärkeä osa vaikuttavuuden takaamista. Osallistumisen vaikuttavuus on tunnistettu kehittämiskohteeksi myös viestintä-, markkinointi- ja osallisuusohjelmassa. Jotta kaupunkilaisten luottamus oman osallistumisen merkitykseen vahvistuu, koko kaupungin organisaation toimintatapoja ja -kulttuuria tulee kehittää edelleen.

Ohjelman mukaisesti viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalvelut edistää sitä, että jokaiselle löytyisi oma, sopiva tapa osallistua ja vaikuttaa kaupungin kehittämiseen ja päätöksentekoon. Tämän tueksi on laadittu osallisuusprofiileita, joiden avulla kuvataan erilaisia osallistumisen tapoja. Kun on tiedossa, minkälaisia erilaisia tarpeita ja osallistumisen esteitä kaupunkilaisilla on, pystytään luomaan monipuolisempia ja tarpeenmukaisia tapoja osallistua ja vaikuttaa.

Lisäksi ohjelman mukaisena tavoitteena on luoda kuntalaisten osallistumisopas, josta jokainen voi löytää itselleen sopivan tavan osallistua. Osallistumismahdollisuuksia lisätessä ja parannettaessa huomioon otetaan myös esteettömyys, saavutettavuus, erilaiset digitaaliset ratkaisut sekä erilaiset kokeilut.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa valtuustoaloitteeseen esittelytekstissä kuvatun vastauksen.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Valtuustoaloitteen tekijä

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.