Kaupunginhallitus, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 163 Kaupunginjohtajan sijaisen määrääminen

ROIDno-2019-3764

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kaisa Laitinen, kaupunginsihteeri, kaisa.laitinen@rovaniemi.fi

Perustelut

1.1.2020 voimaan tulevan hallintosäännön 29.6 §:n mukaan kaupunginhallitus määrää kaupunginjohtajan sijaisen.

Päätösehdotus

Esittelijä

Esko Lotvonen, kaupunginjohtaja, esko.lotvonen@rovaniemi.fi

Esitys kokouksessa.

Päätös

Kaisa Laitinen ja Ville Vitikka poisutivat asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Pöytäkirjanpitäjänä tämän asian osalta toimi hallintosihteeri Marja Marjetta.

Kaupunginjohtajan esitys:

Kaupunginhallitus päättää nimetä kaupunginjohtajan varahenkilöksi 1.1. - 31.8.2020 väliseksi ajaksi henkilöstöjohtaja Antti Määtän.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Kaisa Laitinen, kaupunginsihteeri, kaisa.laitinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti 16.12.2019 § 512 määrätä kaupunginjohtajan varahenkilöksi 1.1. - 31.8.2020 väliseksi ajaksi henkilöstöjohtaja Antti Määtän. Varahenkilö toimii myös kaupunginhallituksen sekä kaupunginhallituksen nimitysjaoston ja hyte-jaoston varaesittelijänä.

Varahenkilön tulee pysyä selvillä kaupunginjohtajan tehtävistä ja hallinto- ja tukipalvelut toimintayksikön tilanteensta kokonaisuudessaan, jotta hän pystyy hoitamaan kaupunginjohtajan tehtävät asianmukaisesti tämän ollessa poissa.

Varahenkilönä toimiminen vaikuttaa olennaisesti työn vaativuuteen, minkä johdosta tehtäväkohtaista palkaa on KVTES II luvun 10 §:n perusteella tarkastettava.

Kaupunginhallituksen 27.4.2015 § 173 tekemän päätöksen mukaisesti toimialajohtajien varahenkilöille maksetaan ko. tehtävästä 300 euroa lisää tehtäväkohtaista palkkaa kuukaudessa. Kaupunginjohtajan varahenkilönä ennen organisaatiouudistusta toimineen kehitysjohtajan osalta varahenkilön tehtävä sisältyi tehtävänkuvaan ja huomioitiin tehtäväkohtaisessa palkassa.

Hallintosäännön 56 §:n mukaan kaupunginhallitus vahvistaa kaupunginjohtajan viran palkkauksen ja virkavaalin sekä päättää kaupunginjohtajan tehtävän sijaisjärjestelyistä.

Päätösehdotus

Esittelijä

Esko Lotvonen, kaupunginjohtaja, esko.lotvonen@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että kaupunginjohtajan sijaiseksi määrätyn henkilöstöjohtaja Antti Määtän tehtäväkohtaista palkkaa korotetaan 300 € / kk ajalla 1.1. - 31.8.2020.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Kaisa Laitinen, kaupunginsihteeri, kaisa.laitinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Hallintosäännön 29.6 §:n mukaan kaupunginhallitus määrää kaupunginjohtajan sijaisen. 

Kaupunginhallitus päätti 16.12.2019 § 512 määrätä kaupunginjohtajan varahenkilöksi 1.1. - 31.8.2020 väliseksi ajaksi henkilöstöjohtaja Antti Määtän.  Kaupunginhallitus päätti 24.2.2020 § 85 kaupunginjohtajan sijaisen tehtäväkohtaisen palkan tarkistamisesta.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää nimetä kaupunginjohtajan varahenkilöksi henkilöstöjohtaja Antti Määtän 1.9.2020 - 31.8.2022.  Määtän tehtäväkohtainen palkka sijaisuuden ajan on kaupunginhallituksen 24.2.2020 § 85 päätöksen mukainen.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Jenni Saukkoriipi, hallintolakimies, jenni.saukkoriipi@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on määrännyt kokouksessaan 31.8.2020 § 296 kaupunginjohtajan varahenkilöksi henkilöstöjohtaja Antti Määtän ajalle 1.9.2020-31.8.2022. Sijaisuusmääräyksen päättyessä kaupunginjohtajan sijainen tulee määrätä 1.9.2022 alkavalle ajanjaksolle.

Hallintosäännön 25 §:n 1 ja 2 momenttien mukaan kaupunginjohtaja johtaa kaupunginhallituksen alaisuudessa koko kaupungin hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Kaupunginjohtaja vastaa valmistelusta kaupunginhallitukselle sekä toimii kaupunginhallituksen esittelijänä. Kaupunginjohtaja toimii toimialajohtajien, sisäisen tarkastajan ja konsernihallinnon esimiehenä.

Hallintosäännön 29 §:n 6 momentin mukaan kaupunginhallitus määrää kaupunginjohtajan sijaisen.

Hallintosäännön 57 §:n 3 ja 4 momenttien mukaan toimialajohtajan, konsernitalouspäällikön, rakennuttamispäällikön, henkilöstöjohtajan, viestintä- ja markkinointijohtajan ja kaupunginsihteerin valitsee virkaansa kaupunginhallitus, joka vahvistaa viran palkkauksen ja virkavaalin, sekä virkasuhteen keston. Kaupunginhallitus ja lautakunnat valitsevat perustamiensa virkojen osalta ne johtavat viranhaltijat, joista ne ovat päättäneet erikseen. Kaupunginhallitus ja lautakunnat päättävät näiden virkojen osalta virkasuhteen kestosta ja palkkauksesta, ja vahvistavat virkavaalin.

Päätösehdotus

Esittelijä

Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että kaupunginjohtajan ollessa estynyt tai esteellinen kaupunginjohtajan sijaisena toimii 1.9.2022 alkaen henkilöstö- ja hallintojohtaja Antti Määttä. Määtän tehtäväkohtainen palkka sijaisuuden ajan on kaupunginhallituksen 24.2.2020 § 85 päätöksen mukainen yleiskorotuksella korotettuna.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Hanna Haurinen, henkilöstölakimies, hanna.haurinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Hallintosäännön 2 §:n mukaan kaupunginjohtaja johtaa kaupunginhallituksen alaisena kaupungin hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa ja toimii kaupunginhallituksen esittelijänä ja vastaa asioiden valmistelusta kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginjohtajan ollessa poissa tai esteellinen, esittelijänä toimii hänen sijaisekseen määrätty.

Hallintosäännön 149 §:n mukaan muilta osin esittelijöistä ja varaesittelijöistä päättää kaupunginhallitus.

Esittelijän on oltava virkasuhteessa. Esittelijän ollessa poissa tai esteellinen hänen sijaisekseen määrätty toimii esittelijänä. 

Hallintosäännön 152 §:n mukaan asiat päätetään toimielimen kokouksessa viranhaltijan esittelystä. Vaalilaissa säädetyissä vaalitoimielimissä asiat päätetään kuitenkin puheenjohtajan selostuksen pohjalta. Esittelijä vastaa esittelemiensä kokousasioiden asianmukaisesta valmistelusta ja on velvollinen tekemään toimielimelle päätösehdotuksen. Esittelijän ehdotus on käsittelyn pohjana (pohjaehdotus). Jos esittelijä on keskustelun aikana muuttanut esityslistalla olevaa ehdotustaan, muutettu ehdotus on pohjaehdotus. Jos esittelijä ehdottaa asian poistamista esityslistalta, asia poistetaan, jollei toimielin toisin päätä. Toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Toimielin voi tällöin päättää, että puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana eikä vaadi kannatusta.

Kaupunginhallitus on 15.08.2022 § 267 määrännyt kaupunginjohtajan sijaiseksi  henkilöstöjohtaja Antti Määtän. 

Kaupunginjohtajalle on perusteltua määrätä henkilöstöjohtaja Määtän lisäksi toinen sijainen, sillä valmistelutyössä on ilmennyt asiakokonaisuuksia, joissa sekä kaupunginjohtaja että hänen määrätty sijaisensa ovat esteellisiä. Lisäksi toista kaupunginjohtajan sijaista tarvitaan muun muassa vuosilomapäivien pitämisen vuoksi sekä muissa poissaolo tilanteissa. 

Vt. konsernitalouspäällikkö Janne Sandgren on antanut suostumuksensa kaupunginjohtajan 2. sijaiseksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että kaupunginjohtajan ollessa estynyt tai esteellinen kaupunginjohtajan järjestyksessä 2. sijaisena toimii vt. konsernitalouspäällikkö Janne Sandgren. Niiltä kuukausilta, joina Sandgren hoitaa käytännössä sijaisuustehtäviä, hänen tehtäväkohtaista palkkaansa korotetaan 150 eurolla.

Päätös

Henkilöstö- ja hallintojohtaja Antti Määttä esitteli asiaa kaupunginhallitukselle. 

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan sijaisen esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Janne Sandgren, Antti Määttä

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.