Kaupunginhallitus, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 166 Vastaus valtuustoaloitteeseen Rovaniemen liittymisestä Kuntien energiatehokkuussopimukseen KETS:iin

ROIDno-2021-4131

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Päivi Alaoja ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Suomessa on käytössä vapaaehtoisuuteen perustuva energiatehokkuussopimusjärjestelmä. Sopimusjärjestelmä kattaa yhteiskuntamme kaikki sektorit ja myös kuntasektorin. 

Sopimusjärjestelmän tavoitteena on asettaa energiatehokkuuden parantamistavoitteita, suunnitella energiatehokkuustoimia, mitata toimenpiteiden vaikuttavuutta ja raportoida niistä energiansäästön palvelukeskus Motivalle.

Riittävän kattava vapaaehtoinen sopimusjärjestelmä takaa Suomen järjestelmälle enemmän liikkumavapautta kuin tiukasti säännelty pakollinen järjestelmä. 

Kuntien sopimusjärjestelmään 2017-2025 on liittynyt noin kolmasosa Suomen kunnista eli 108 kuntaa ja 11 kuntayhtymää. Energiatehokkuuden parantaminen kunnissa ei ole “ilmastoahdistusta”, vaan faktoihin perustuvaa systemaattista työtä energiakustannusten ja päästöjen vähentämiseksi.

ELYstä saamieni tietojen mukaan energiatehokkuustoimet ovat saamassa EU:sta runsaasti tukirahaa ensi vuoden ohjelmassa. Tuota tukirahaa saadaksemme meidän on kuntana kuuluttava vapaaehtoiseen energiatehokkuussopimusjärjestelmään.

Rovaniemi on ollut aiemmin mukana Kuntien energiatehokkuussopimuksessa, mutta ei ole tällä hetkellä. 

Esitän/esitämme, että Rovaniemi liittyisi uudelleen Kuntien energiatehokkuussopimukseen KETS:iin."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle toimenpiteitä varten.

Valmistelija

  • Jaakko Rantsi, toimialajohtaja, jaakko.rantsi@rovaniemi.fi
  • Pekka Latvala, tilapalvelupäällikkö, pekka.latvala@rovaniemi.fi
  • Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi
  • Erkki Lehtoniemi, palvelualuepäällikkö, erkki.lehtoniemi@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuutettu Päivi Alaoja ym. ovat valtuustoaloitteessaan 25.10.2021 esittäneet, että Rovaniemen kaupunki liittyisi uudelleen kuntien energiatehokkuussopimukseen KETS:iin kaudelle 2017-2025. Rovaniemen kaupunki on ollut kuntien energiatehokkussopimuksessa vuosina 2009-2016. Liikelaitosten johtokunta esitti kaupunginhallitukselle kokouksessaan 26.4.2017 § 55, että Rovaniemen kaupunki liittyisi kuntien energiatehokkuussopimukseen kaudelle 2017-2025, mutta tuolloin asia ei edennyt. 

Tilapalvelukeskus, yhdyskuntatekniikka ja ympäristövalvonta ovat selvittäneet tarvittavat toimenpiteet mitä sopimukseen liittyminen edellyttää Rovaniemen kaupungilta, eikä sopimukseen liittymiseen ole estettä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus antaa vastauksenaan edellä kuvatun tehtyyn valtuustoaloitteeseen. Viranhaltijat valmistelevat Rovaniemen kaupungin liittymistä kuntien energiatehokkuussopimus KETS:iin kevään 2023 aikana ja liittymisasia tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi erikseen myöhemmin.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan sijaisen esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.