Kaupunginhallitus, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 158 Ounastähti kehittämiskuntayhtymän kevätyhtymäkokouksen edustajan valinta ja toimiohjeen antaminen

ROIDno-2023-1292

Valmistelija

  • Janne Sandgren, vt. konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Perustelut

Ounastähti -kehittämiskuntayhtymän jäsenkuntia ovat Rovaniemen kaupunki, Kittilän kunta ja Sodankylän kunta.

Kuntayhtymän jäsenkunnat käyttävät päätösvaltaansa yhtymäkokouksessa. Yhtymäkokouksessa on 3 edustajaa, yksi kustakin jäsenkunnasta. Jäsenkunnat valitsevat kuhunkin yhtymäkokoukseen erikseen yhtymäkokousedustajan. Äänivalta yhtymäkokouksessa jakautuu jäsenkuntien kesken peruspääomaosuuksien mukaisessa suhteessa.

Kuntalain 60 §:n ja Ounastähti kehittämiskuntayhtymän perussopimuksen II luku 4 §:n mukaan yhtymäkokousedustajan kuhunkin kokoukseen erikseen valitsee jäsenkunnan kunnanhallitus tai valtuuston päättämä muu toimielin.

Kuntayhtymän kevätyhtymäkokous pidetään keskiviikkona 10.5.2023 kello 10.00 Rovakairan toimitiloissa Rovaniemellä.

Yhtymäkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  • Tilinpäätös 31.12.2022 ja tilikauden tuloksen käsittely
  • Tarkastuslautakunnan arviointikertomus
  • Tilintarkastuskertomus
  • Vastuuvapauden käsittely
  • Hallituksen jäsenten ja varajäsenten valinta
  • Tilintarkastusyhteisön valinta
  • Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohje
  • Tilapäisen valiokunnan muistio

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää nimetä yhtymäkokousedustajan kevätyhtymäkokoukseen sekä antaa toimiohjeen kokousedustajalle.

Päätös

Timo Tolonen ja Eemeli Kajula poistuivat kokouksesta esteellisenä asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (HallintoL 28.1 §, kohta 5, hallituksen varajäsen ja tilapäisen valiokunnan jäsen). Terhi Heikkilä toimii tämän pykälän osalta pöytäkirjantarkastajana.

Matti Henttunen osallistui kokoukseen asian käsittelyn ja päätöksenteon ajan.


Kaupunginjohtajan sijainen teki kokouksessa muutetun päätösehdotuksen:

"Kaupunginhallitus päättää nimetä yhtymäkokousedustajan kevätyhtymäkokoukseen sekä antaa toimiohjeen kokousedustajalle. Toimiohje ja perustelut: Tilapäinen valiokunta on päätynyt esittämään yhtymäkokoukselle, että toimitusjohtajan erottamiselle ei ole perusteita. Kuitenkin tilapäinen valiokunta on todennut, että käräjäoikeuden tuomiota perusteluineen voidaan pitää asiallisena syynä luottamuksen menetykselle. Käräjäoikeuden ratkaisu heikentää luottamusta toimitusjohtajaa kohtaan, koska kuntayhtymän johtajan vastuulla on talousasioita ja tehtävä edellyttää luotettavuutta. Lisäksi asia haittaa kuntayhtymän julkisuusmainetta ja heikentää kansalaisten kuntayhtymää ja laajemmin julkista toimintaa kohtaan tuntemaa luottamusta. Edellä todetun perusteella kaupunginhallitus antaa toimiohjeeksi yhtymäkokousedustajalle tilapäisen valiokunnan valmisteluun perustuen, että yhtymäkokous päättää toimitusjohtajan palvelussuhteen luottamuspulan vuoksi. Siitä huolimatta, että kaupunginhallituksen näkemys eroaa tilapäisen valiokunnan esityksestä, kaupunginhallitus arvioi tilapäisen valiokunnan valmistelua siten, että yhtymäkokousedustajaa ohjeistetaan toteamaan, että tilapäisen valiokunnan valmistelu on suoritettu asianmukaisesti."

Reijo Jylhä teki kokouksessa esityksen Elina Kuulan kannattamana, että kaupunginhallitus päättää nimetä kevätyhtymäkokoukseen yhtymäkokousedustajaksi Janne Sandgrenin.

Terhi Heikkilä teki kokouksessa ehdotuksen Päivi Alanne-Kunnarin, Matti Henttusen ja Henri Rambergin kannattamana, että kaupunginhallitus päättää nimetä kevätyhtymäkokoukseen yhtymäkokousedustajaksi Riku Tapion.

Terhi Heikkilä teki kokouksessa muutosehdotuksen Matti Henttusen ja Jani Ylipahkalan kannattamana, että kaupunginhallitus antaa toimiohjeenaan yhtymäkokousedustajalle, että toimitaan tilapäisen valiokunnan esityksen mukaisesti (kohta 6.2).

Koska on tehty kaksi kannatettua esitystä yhtymäkokousedustajasta, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys.

Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka äänestävät Janne Sandgrenia vastaavat JAA, ja ne jotka äänestävät Riku Tapiota vastaavat EI.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 2 JAA -ääntä ja 8  EI -ääntä, 1 oli poissa.Puheenjohtaja totesi, että kaupunginhallitus valitsi yhtymäkokousedustajaksi Riku Tapion.

Koska oltiin tehty kaupunginjohtajan sijaisen muutetusta päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys yhtymäkokousedustajan toimiohjeeksi, jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys.

Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Heikkilän esityksen kannalla vastaavat EI.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 3 JAA -ääntä ja 5  EI -ääntä, 2 tyhjää, 1 oli poissa. Puheenjohtaja totesi, että Heikkilän esitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän pykälän osalta kokouksessa.

Äänestystulokset

  • Kyllä 2 kpl 20%

    Elina Kuula, Reijo Jylhä

  • Ei 8 kpl 80%

    Päivi Alanne-Kunnari, Riku Tapio, Terhi Heikkilä, Jani Ylipahkala, Henri Ramberg, Susanna Junttila, Ella Keski-Panula, Matti Henttunen

  • Kyllä 3 kpl 30%

    Reijo Jylhä, Elina Kuula, Ella Keski-Panula

  • Ei 5 kpl 50%

    Riku Tapio, Jani Ylipahkala, Terhi Heikkilä, Päivi Alanne-Kunnari, Matti Henttunen

  • Tyhjä 2 kpl 20%

    Henri Ramberg, Susanna Junttila


Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.