Hyvinvointilautakunta, kokous 31.8.2023

§ 84 Nuorisopalvelujen organisaatiouudistus

ROIDno-2023-2733

Valmistelija

  • Nella Sepänheimo, nuorisopalvelujen esimies, nella.sepanheimo@rovaniemi.fi

Perustelut

Nuorisopalveluissa on valmisteltu palvelukokonaisuuksia selkeyttävää organisaatiouudistusta. Taustalla uudistukselle on koko työyhteisön yhteinen NUPS-prosessi, joka käynnistyi vuoden 2022 alussa ja jonka tuloksena syntyi Rovaniemen nuorisotyön perussuunnitelma, josta käytetään lyhennystä NUPS. Työyhteisön yhteisen keskustelun kautta rakennettiin NUPS-prosessissa yhteinen ymmärrys rovaniemeläisen nuorisotyön peruslinjauksista. 

Alkuperäinen idea nuorisotyön perussuunnitelmasta on lähtöisin Iso-Britanniasta, jossa nuorisotyötä on kuvattu opetussuunnitelmana (Youth Work Curriculum). Suomessa NUPS-prosesseja on toteutettu 2010-luvulta alkaen useissa kaupungeissa, ensimmäisenä Kokkolassa. Kunnallisen nuorisotyön osaamiskeskus Kanuuna on tukenut ja avustanut kuntia NUPS-prosesseissa järjestämällä koulutusta, ohjausta sekä vertaistuellisia tapaamisia. 

Rovaniemellä NUPSin tavoitteena on ollut nuorisotyön sisällön jäsentäminen, selkiyttäminen sekä toimintatapojen sanoittaminen.  NUPS soveltuu ja sitä on mahdollista hyödyntää myös nuorisotyön  palvelukokonaisuuksien rakentamisessa sekä organisaation selkeyttämisessä, kuten Rovaniemen nuorisopalveluissa on tehty. 

Organisaatiouudistukseen liittyen on tullut tarve tehtävien uudelleen järjestämiselle. Nuorisopalveluissa on yksi avoin nuoriso-ohjaajan vakanssi (vakanssinumero 44727002), jota esitetään muutettavaksi johtavan nuorisotoiminnan koordinaattorin vakanssiksi. Muutettuun vakanssiin lisättäisiin nuorisopalveluihin syksyllä 2023 siirtyvät nuorisohallituksen ja -valtuuston valmistelutehtävät sekä esihenkilötehtäviä. Nykyään nuorisopalveluiden johtajan suorassa alaisuudessa olevaa henkilöstöä siirtyisi uuden johtavan nuorisotoiminnan koordinaattorin suoraan alaisuuteen. Nuorisopalveluiden johtajan suoriksi alaisiksi jäisivät uudistuksen jälkeen nuorisotoiminnan koordinaattorit, toimistosihteeri, sekä leirikeskusmestari.

Nuorisopalveluiden johtajan virkaan kohdistuvista muutoksen vaikutuksista työnantaja on neuvotellut nuorisopalveluiden johtajan kanssa ja työyhteisöä on tiedotettu asiasta sähköpostitse.

Suunnitelmaa on käsitelty kuntien ja hyvinvointialueiden yhteistoimintalain (449/2007) mukaisesti henkilöstön edustajien kanssa eikä heillä ole ollut suunnitelmasta huomautettavaa.

Hyvinvointilautakunta merkitsee tiedoksi Nups-prosessiin liittyvän nuorisopalveluiden uuden organisaation, ja tähän liittyen muuttaa nuoriso-ohjaajan vakanssin (vakanssinumero 44727002) johtavan nuorisotoiminnan koordinaattorin vakanssiksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta merkitsee tiedoksi Nups-prosessiin liittyvän nuorisopalveluiden uuden organisaation, ja tähän liittyen muuttaa nuoriso-ohjaajan vakanssin (vakanssinumero 44727002) johtavan nuorisotoiminnan koordinaattorin vakanssiksi.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti palvelualuepäällikön päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Nuorisopalvelut/Nella Sepänheimo, Satu Juujärvi