Hyvinvointilautakunta, kokous 31.8.2023

§ 87 Vastaus valtuustoaloitteeseen: Lottapatsas Rovaniemelle

ROIDno-2023-1755

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Matti Henttunen jätti valtuuston puheenjohtajalle seuraavan valtuustoaloitteen:

"Huomasin Rovaniemeläisen Lottaveteraanin täyttäneen 100-vuotta. Toivottavasti kaupunki on huomioinut tämän lotan 100-vuotispäivän. Tein vuonna 2018 aloitteen lottapatsaan saamisesta Rovaniemelle. Tuon aloitteen allekirjoitti miltei jokainen valtuutettu tuolloin. Mielestäni sodanajan lottien muistamiselle kaavailtu patsas on toteutettava kunnianosoituksena lotille ja perinteen vaalimisen vuoksi. Tuo patsas olisi pystytettävä, kun lottia on vielä keskuudessamme. Miten tämä vuonna jo 2018 tekemäni valtuustoaloite on edennyt?"

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuutettu Matti Henttunen kysyy viestissään 15.5.2023, miten hänen aloitteensa "Lottapatsas Rovaniemelle"  in edennyt? Aloitevastauksessa 27.3.2018 §42, Vapaa-ajanlautakunta, on kuvattu niitä toimenpiteitä ja kustannuksia, joita patsaan mahdolisessa hankinnassa on tarpeen ottaa huomioon. 

Kyseessä on kaupunkiympäristöä koskeva aloite, joka vaatii poliittisen päätöksenteon laaja-alaista harkintaa. Patsaiden hankinta ja sijoittaminen edellyttää kaupungin periaatteellista päätöstä, määrärahojen varausta sekä toimialojen yhteistoimintaa, joten aloite on hyvä käsitellä kaupunginhallituksessa ja /tai -valtuustossa.Hyvinvointilautakunnan budjetissa ei ole varattu määrärahaa Lottapatsaan hankinnalle ja siihen liittyville perustamiskustannuksille.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta hyväksyy edellä esitetyn vastauksen valtuustoaloitteeseen.

Päätös

Hyvinvointilautakunta päätti palvelualuepäällikön päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteentekijä