Hyvinvointilautakunta, kokous 31.8.2023

§ 83 Eduro-säätiön avustushakemus nuorten työpajatoiminnan omarahoitusosuuteen

ROIDno-2023-1458

Valmistelija

  • Minna Haurinen, talouspäällikkö, minna.haurinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Eduro-säätiö on hakenut Rovaniemen kaupungilta avustusta 53 333 euroa nuorten työpajatoiminnan omarahoitusosuuteen. Hakemuksen mukaan viimeiset vuodet työpajatoimintaan kohdennettu valtionavustus on ollut 75% Nuorten työpajatoiminnan kuluista ja omarahoitusosuuden 25% säätiö on hoitanut omalla tulorahoituksellaan, joka on ollut pitkälti Rovaniemen kaupungin sosiaalipalveluille tuotettujen sosiaalipalveluiden laskutusta. Vuoden 2023 alusta lähtien sosiaalipalveluiden järjestämisvastuu on siirtynyt Lapin hyvinvointialueelle ja HVA kilpailuttaa kyseiset palvelut.

Aiemmin Eduron toimintaa on rahoitettu sosiaalipalveluiden kokonaisuudesta myymällä palveluita Rovaniemen kaupungin sosiaalitoimelle. Vuonna 2022 kaupungin palveluhankinnat Edurolta ovat kohdentuneet vammaispalveluiden työtoimintaan (461t Eur, sosiaalihuoltolain 710/1982 ja kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukainen työtoimintapalvelu), kuntouttavaan työtoimintaan (330 tEur, kuntouttavan työtoimintalain 189/2011 mukainen kuntouttava työtoimintapalvelu), nuorten kuntoutusohjaukseen (189 tEur, sosiaalihuoltolain 1301/2014 mukainen sosiaalisen kuntoutuksen palvelu ja kokonaisvaltainen työ- ja toimintakyvyn arviointipalvelu) sekä kuntoutukseen (94 tEur, apuvälinepalvelut hankintasopimuksella), sekä pienempi osuus kotipalveluihin (156 tEur) näiden kaikkien ollessa SOTE-toimintaa. Loput ovat olleet muuta erillispalvelua eri toimintoihin (9 tEur).

Vuonna 2022 elinvoimapalvelut on maksanut Eduro-säätiölle kuntalisää, ohjaus- ja työllistämistukiavustusta, sekä Kaiku-hankkeen (toiminnallinen kuntoutusohjaus ja neuvonta työelämään-hanke) omarahoitusosuutta (153 tEur). Tuki yhteensä Elinvoimalta ja SOTE-palveluilta on siis ollut 1 392 tEUR vuonna 2022.

Vuonna 2023 SOTE-toiminnan siirryttyä HVA:lle kaupunki ei ole enää maksanut SOTE-liitännäisiä kuluja Eduro-säätiölle.  Elinvoimapalvelut on myötänyt Eduro-säätiölle vuodelle 2023 seuraavat avustukset:

1)      Rovaniemi-lisä seitsemän henkilön osalta max. 18 588,66€ ja vuonna 2024 14.360€

2)      Rovaniemi-lisä kahdeksan henkilön osalta max. 19 906,66€ ja vuonna 2024 5.400€.

3)      Avustus ohjauksen ja työllistymisen tukemiseen 16 000 /Viranhaltijapäätös 150523

4)      Avustus ohjauksen ja työllistymisen tukemiseen 18 000 /Viranhaltijapäätös 270423

5)      Avustus ohjauksen ja työllistymisen tukemiseen 24.400/ Viranhaltijapäätös 140823

Edurolle on siis edelleen maksettu avustusta ohjauksen ja työllisyyden tukemiseen ja kuntalisää, sekä lisäksi Kaiku-hankkeen omarahoitusosuutta kesäkuun loppuun mennessä yht. 105 tEur.

Eduron toimintaa on ennen vuotta 2023 tuettu hankkimalla SOTE-liitännäisiä palveluita Sosiaalihuoltolain (710/1982), Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (710/1982) sekä Kuntouttavan työtoimintalain (189/2011) perusteella, sekä tukemalla työllisyystoimintaa elinvoimapalveluiden palvelualueen kautta. Eduroa ei ole tuettu aiemmin nuorisolain perusteella sivistystoimialalta, eikä Eduro ole hakenut avustusta aiemmin kaupungilta nuorisolain perusteella.

Avustusta haetaan selvityksen mukaan siitä syystä, että tulorahoitus ei enää aiempien vuosien tapaan riitä kattamaan Nuorten työpaja-hankkeen omarahoitusosuutta, toisin sanoen SOTE-tulot eivät enää HVA-uudistuksen jälkeen riitä kattamaan kustannuksia. Elinvoimapalveluiden rahoitus on säilynyt samalla tasolla kuin ennenkin.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Merja Tervo, palvelualuepäällikkö, merja.tervo@rovaniemi.fi

Hyvinvointilautakunta ei myönnä Eduro-säätiölle avustusta nuorten työpajatoimintaan vuodelle 2023, eikä kaupunki sitoudu vuosittaiseen omarahoitusosuuden kattamiseen myöhempinä vuosina. Perusteena on se, että kaupungilla on jo vapaa-ajan palvelujen kokonaisuuteen kuuluvat nuorisopalvelut, joka toteuttaa samaa Nuorten työpajatoimintaa ja johon suunnataan kaupungin resursseja omarahoitusosuuden kautta. Tämän lisäksi kaupunki tukee Eduron toimintaa edelleen elinvoimapalveluiden kautta Kaiku-hankkeen omarahoitusosuuden, ohjauksen ja työllisyyden tukemisen ja kuntalisän sekä Rovaniemi-lisän kautta, joten tuki kaupungilta on myönnetty jo yhdestä lähteestä. Yleisesti ottaen kaupunki ei voi ottaa roolia hyvinvointialueen tulorahoituksen paikkaajana tilanteessa, jossa SOTE-rahoitus tiputtaa  organisaation tulorahoitusta organisaation luonteen säilyessä muuttumattomana.

Päätös

Koska Elina Korteniemi esitti pohjaehdotuksesta poikkeavan kannatetun esityksen, että asia palautetaan valmisteluun, puheenjohtaja totesi, että asiasta on äänestettävä.

Ne, jotka ovat palvelualuepäällikön pohjaesityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Elina Korteniemen esityksen kannalla vastaavat EI.
Suoritetussa äänestyksessä annettiin 6 JAA -ääntä ja 4 EI -ääntä, 1 oli poissa.

Puheenjohtaja totesi, että palvelualuepäällikkön päätösehdotus on tullut hyvinvointilautakunnan päätökseksi.

Äänestystulokset

  • Kyllä 6 kpl 60%

    Kimmo Niukkanen, Ella Keski-Panula, Petri Perttunen, Ari Paldan, Jonna Parviainen, Asko Peuraniemi

  • Ei 4 kpl 40%

    Tanja Sotaniemi, Elina Korteniemi, Erkki Virtanen, Minna Muukkonen

Tiedoksi

Eduro-säätiö