Kaupunginhallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 86 Rovaniemen kaupungin riskienhallinnan perusteet -ohje

ROIDno-2024-795

Valmistelija

  • Johanna Aho, riskienhallintapäällikkö, johanna.aho@rovaniemi.fi
  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuuston tulee kuntalain mukaan päättää riskienhallinnan perusteista. Kaupunginhallitus vastaa kokonaisvaltaisen riskienhallinnan järjestämisestä siten, että kaupungin toiminnan laillisuus ja tuloksellisuus varmistetaan. Hyvin toteutuva riskienhallinta huomioidaan päätöksenteon kaikilla tasoilla.

Hyvän hallintotavan mukaista päätöksentekoa ohjaavat lainsäädäntö (erit.  Kuntalaki ja Hallintolaki) sekä kaupungin hallintosääntö. Riskienhallinnan yleiset järjestämisvastuut ja periaatteet on määritelty hallintosäännössä ja muissa ohjaavissa   asiakirjoissa (Konserniohje sekä Hyvä hallinto ja johtamistapa kaupungin tytäryhtiöissä).

Rovaniemen riskienhallinnan järjestäminen perustuu kaupungin perustehtävään, toimintaympäristön analysointiin, kaupunkistrategiaan sekä toiminnan ja talouden tavoitteisiin. Riskienhallinnan asianmukainen järjestäminen koskee kaikkia Rovaniemen kaupungin ja kaupunkikonserniin kuuluvia toimielimiä, tilivelvollista johtoa, esihenkilöitä ja henkilöstöä. Kaupungin sisäinen riskienhallinta perustuvat järjestelmälliseen ja dokumentoituun toimintatapaan.

Tytäryhteisöjen tulee raportoida konsernijohdolle merkittävistä riskeistä sekä riskienhallinnan toimivuudesta ja riittävyydestä. Raportointi toteutetaan tytäryhteisön hallituksen laatimassa toimintakertomuksessa, jossa tulee selostaa hallituksen tietoon tulleet merkittävimmät riskit ja epävarmuustekijät sekä periaatteet, joiden mukaan sisäinen valvonta ja riskienhallinta on järjestetty. Tytäryhteisön hallituksen on raportoitava välittömästi konsernijohdolle, mikäli yhtiön toimintaan liittyvän merkittävän riskin realisoituminen vaikuttaa todennäköiseltä.

Riskienhallinnan tulee kattaa kaupungin ja kaupunkikonsernin oman toiminnan lisäksi myös toiminta, josta kunta vastaa lainsäädännön, omistuksen, ohjaus- ja valvontavastuun sekä muiden velvoitteiden tai sopimusten nojalla. Kaupungin palvelutuotannon ulkopuolisilta toimijoilta vaaditaan samaa riskienhallintatasoa kuin oman konserninkin osalta.

Kaupunginjohtajan asettama riskienhallintaryhmä on valmistellut Rovaniemen kaupungin riskienhallinnan perusteet ohjeen vastaamaan nykyistä riskienhallinnan käytäntöä Rovaniemen kaupungilla ja tytäryhtiöissä.

Tässä riskienhallinnan perusteet -ohjeessa määritellään kaupungin tahtotila  riskienhallinnan tavoitteista, periaatteista ja prosessista sekä yleisohjeet riskienhallinnan raportointiin ja riskienhallintasuunnitelmien tuottamiseen. Riskienhallinnan toteuttamisen tueksi on koottu yhdenmukainen käytäntö kaupungin palvelualueille.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että se päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Riskienhallinnan perusteet -asiakirjan liitteineen. Nyt hyväksyttävä asiakirja korvaa Kaupunginvaltuuston 15.6.2015 hyväksymän riskienhallintapolitiikka -asiakirjan ja kaupunginhallituksen 10.8.2015 hyväksymän riskienhallinnan yleisohje -asiakirjan.

Päätös

Kaupunginjohtajan sijainen teki kokouksessa muutetun päätösehdotuksen:

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että se päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Riskienhallinnan perusteet -asiakirjan liitteineen. Nyt hyväksyttävä asiakirja korvaa Kaupunginvaltuuston 15.6.2015 hyväksymän riskienhallintapolitiikka -asiakirjan ja kaupunginhallituksen 10.8.2015 hyväksymän riskienhallinnan yleisohje -asiakirjan. Kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtajan sijaisen tekemään liitteenä 1 olevaan asiakirjaan teknisluonteisia korjauksia kokouksessa käydyn keskustelun pohjalta.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan sijaisen muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Tiedoksi

Esitys kaupunginvaltuustolle

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.