Kaupunginhallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 77 Maanvuokrasopimuksen uudistaminen ja maa-alueen vuokraaminen Vanttausjärvi

ROIDno-2024-990

Valmistelija

  • Jukka Björkbacka, maanmittausasiantuntija, jukka.bjorkbacka@rovaniemi.fi

Perustelut

Vanttausjärven kylätoiminta ry:llä on vuokrattuna 2.8.1993 allekirjoitetulla maanvuokrasopimuksella karttaliitteeseen sinisellä ja punaisella merkityt alueet tilasta 698-402-480-0. Vanttausjärven kylätoiminta ry:n sinisellä merkityllä vuokra-alueella sijaitsee yhdistyksen omistama vanha koulurakennus piharakennuksineen. Yhdistys on pyytänyt maanvuokrasopimuksen muuttamista siten, että sopimus koskee vain yhdistyksen nykyisin hallinnassa olevaa aluetta ja vuokraoikeus tulisi olla siirrettävissä kolmannelle, joka mahdollistaisi rakennusten myynnin. Samalla yhdistys on pyytänyt vuokrasopimuksen ehtoihin sisällytettäväksi vuokralaisen oikeus ostaa vuokra-alue ennalta sovittuun hintaan.

Punaisella merkitty alue on alivuokrattu kaupungin suostumuksella Vanttausjärven Kala- ja Erämiehet ry:lle. Vanttausjärven Kala- ja Erämiehet ry:n vuokra-alueella sijaitsee tanssilava ja kota sekä kaupungin rakentama veneenlaskupaikka ja laituri.

2.8.1993 allekirjoitetussa maanvuokrasopimuksessa vuokraksi on sovittu kertakorvauksena 150 markkaa, jonka yhdistys on suorittanut. Sopimus on voimassa 31.5.2043 saakka.

Maanvuokrasopimus voidaan uusia siten, että tarvittavat muutokset huomioidaan. Edellytyksenä on, että maanvuokrasopimukseen sisällytetään ehto vuokran tarkistuksesta, mikäli vuokraoikeus siirretään kolmannelle ja sopimuksessa noudatetaan maanvuokralain 5 luvun mukaisia ehtoja. Yhdistykseltä ei peritä vuokraa alkuperäisen sopimuksen mukaisesti.

Vuokran määrittämiseksi on vertailtu alueen lomarakennuspaikkojen toteutuneita kauppoja vuosina 2019 - 2022, joiden perusteella alueen käypää hintaa vastaa 0,75 euroa/m2 eli 7500 €/ha. Vuokrattavan alueen pinta-ala on noin 3,76 ha, jolloin vuokra-alueen myyntihinnaksi muodostuu 28.200 euroa, josta vuosivuokra on 1410 euroa/vuosi (indeksi 2296).

Vanttausjärven Kala- ja Erämiehet ry:lle tulee tehdä oma maanvuokrasopimus karttaliitteen mukaisesta, noin 0,665 ha alueesta. Koska kyseessä on yleishyödyllinen yhdistys, vuokran määrittäminen perustuu kaupungin yleisesti vastaavien alueiden vuokratasoon. Vuokra-alueen vuosivuokraksi esitetään 100 euroa/vuosi (indeksi 2296). Vuokraoikeus ei ole siirtokelpoinen ilman kaupungin suostumusta ja sopimuksessa noudatetaan maanvuokralain 5 luvun mukaisia ehtoja.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää vuokrata Vanttausjärven kylätoiminta ry:lle karttaliitteen mukaisen, noin 3,76 ha alueen tilasta 698-402- 480-0 seuraavin ehdoin:

  • Vuokra-aika on 30 vuotta.
  • Vuokraoikeus voidaan siirtää kolmannelle vuokranantajaa kuulematta.
  • Yhdistykseltä ei peritä vuokraa vuokra-aikana. Mikäli vuokraoikeus siirretään kolmannelle, alueen vuosivuokra on siirtopäivästä lukien 1410 euroa sidottuna elinkustannusindeksin pistelukuun 2296.
  • Vuokralaisella on oikeus ostaa vuokra-alue viiden vuoden kuluessa maanvuokrasopimuksen allekirjoittamisesta sopimuksen mukaisella 28.200 euron kauppahinnalla. HInta on sidottu elinkustannusindeksin pistelukuun 2296.
  • 2.8.1993 allekirjoitettu maanvuokrasopimus lakkaa uuden maanvuokrasopimuksen allekirjoituksin.
  • Muut ehdot ovat liitteenä olevan maanvuokrasopimusmallin mukaiset.
  • Maanvuokrasopimus on allekirjoitettava 30.6.2024 mennessä.
     

Kaupunginhallitus päättää vuokrata Vanttausjärven Kala- ja Erämiehet ry:lle karttaliitteen mukaisen, noin 0,665 ha alueen tilasta 698-402- 480-0 seuraavin ehdoin:

  • Vuokra-aika on 30 vuotta.
  • Alueen vuosivuokra on 100 euroa sidottuna elinkustannusindeksin pistelukuun 2296.
  • Maanvuokrasopimusta ei saa siirtää kolmannelle ilman kaupungin suostumusta.
  • Muut ehdot ovat liitteenä olevan maanvuokrasopimusmallin mukaiset.
  • Maanvuokrasopimus on allekirjoitettava 30.6.2024 mennessä.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan sijaisen esityksen mukaisesti.

Henri Ramberg liittyi kokoukseen etäyhteydellä kello 15.15.

Tiedoksi

Vanttausjärven kylätoiminta ry, Vanttausjärven Kala ja Erämiehet ry, Paikkatieto- ja tonttipalvelut Martikainen ja Björkbacka

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.