Kaupunginhallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Varallisuuden hoidon sekä rahoitus- ja sijoitustoiminnan perusteet

ROIDno-2024-1163

Valmistelija

  • Janne Sandgren, konsernitalouspäällikkö, janne.sandgren@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuuston tehtäviin kuuluu kuntalain 410/2015 4 luvun §14 mukaisesti varallisuuden hoidon sekä rahoitus- ja sijoitustoiminnan perusteista päättäminen. Valtuuston tulee ottaa kantaa siihen, missä tehtävissä ja hankkeissa kunta on mukana omistajana ja sijoittajana sekä valvoa, että kunnan pääoma on tehokkaassa, kunnan tavoitteita tukevassa käytössä.

Rahoitus-, sijoitus ja takaustoiminnan tehtävänä on tukea Rovaniemen kuntastrategian mukaisten päämäärien sekä valtuuston asettamien tavoitteiden saavuttamista taloudellisesti ja tehokkaasti, riskit halliten sekä omaisuuden arvosta hyvin huolehtien.

Rovaniemen kaupungin Rahoituksen, varallisuuden hoidon ja sijoitustoiminnan perusteet -asiakirja määrittelee toimintaa ohjaavat sekä toimintaa rajaavat periaatteet ja tekijät. Asiakirja on jaettu rahoituksen perusteisiin ja aiemmin kaupunginvaltuuston hyväksymiin varallisuuden hoidon ja sijoitustoiminnan perusteisiin.

Rahoituksen perusteisiin on määritelty kaupungin ottolainaukseen ja antolainaukseen liittyvät käytännöt sekä periaatteet takausten myöntämiseen ja korkoriskin hallintaan. Rahoituksen perusteiden tavoitteena on varmistaa kaikissa rahoitusmarkkinoiden tilanteissa mahdollisimman kustannustehokas rahoitusratkaisu, ennustettavat rahoituskustannusket ja loiventaa rahoitusmarkkinoiden liikkeiden vaikutuksia kaupungin tulokseen ja maksuvalmiuteen.

Varallisuuden hoitoa ja sijoitustoimintaa koskevaan osaan on tehty pienimuotoisia muutoksia niin että käsitteet ja muodot ovat yhteneviä esimerkiksi yhteisöomistusten omistajapolitiikan, sekä voimassa olevan normikehyksen kanssa. Rahoituksen perusteet on kokonaan uusi.

Rahoituksen perusteet liitetään osaksi (OSA I) varallisuuden hoidon ja sijoitustoiminnan perusteita (OSA II), jolloin kuntalain 4:14.2,6 §:n kohdan kaikki valtuuston päätettäväksi osoitetut perusteet ovat yhdessä asiakirjassa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevat perusteet.

Talous- ja rahoituspalvelut oikeutetaan korjaamaan kirjoitusvirheet ja tekemään tekstiin teknisluontoisia korjauksia.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan sijaisen esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Esitys kaupunginvaltuustolle

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.