Kaupunginhallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Kunniamerkkiehdotukset 2024

ROIDno-2024-670

Valmistelija

  • Paavo Aarnio, palvelussuhdepäällikkö, paavo.aarnio@rovaniemi.fi

Perustelut

Ritarikuntien kunniamerkit
Kunniamerkkejä myöntävät ritarikunnat. Valtioneuvoston kanslian hallinnonalaan kuuluvat yhteisöt ja yritykset voivat lähettää valtioneuvoston kansliaan ehdotuksia Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien kunniamerkeistä, joita myönnetään Suomen kansalaisille itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. Tasavallan presidentti on ritarikuntien suurmestari, joka tekee myöntämispäätökset ritarikuntien hallitusten esityksestä.
Kunniamerkin saaminen edellyttää Suomen Valkoisen Ruusun (SVR) ritarikunnanohjesäännön mukaan ansioituneisuutta isänmaan palveluksessa ja Suomen Leijonan (SL) ritarikunnan perustamisasetuksen mukaan huomattavia siviili- ja sotilaallisia ansioita.

Kunniamerkit annetaan kotimaisille siviilihenkilöille vuosittain itsenäisyyspäivänä (6.12.) pääasiassa valtioneuvoston jäsenten tekemien esitysten perusteella. Ministeriöihin aloitteet tulevat osittain suoraan alkuperäisiltä aloitteentekijöiltä, osittain taas hallinnonalojen eri portaiden, eri aloilla toimivien järjestöjen, keskusliittojen tms. kautta, joissa väliportaissa ehdotukset tarkastetaan ja mahdollisesti karsitaankin.

Esitysten tulee perustua sääntöjen tarkoittamiin henkilökohtaisiin ansioihin. Virka- ja palvelusvuodet eivät sinänsä voi olla kunniamerkin antamisen perusteena. Toisaalta on myös muistettava, ettei kunniamerkkiin oikeuttavia ansioita yleensä voida saavuttaa lyhytaikaisen toimintakauden aikana. Esitystä ei saa myöskään tehdä yksinomaan virka tai muun aseman perusteella, esimerkiksi vain siitä syystä, että toisille vastaavassa asemassa oleville on myönnetty kunniamerkki. Ensisijaisena lähtökohtana ovat ne keskitason yläpuolella olevat ansiot, jotka asianomainen on osoittanut omalla ammattialallaan tai huomattavissa yhteiskunnallisissa tehtävissä. Edellytyksenä on lisäksi hyvämaineisuus ja myös halu ottaa vastaan kunniamerkki.

Lapin aluehallintovirasto tekee opetus- ja kulttuuriministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, valtiovarainministeriön sekä sisäministeriön pyyntöjen mukaisesti ehdotuksensa tulevana itsenäisyyspäivänä myönnettäviksi kunniamerkeiksi. Tätä tarkoitusta varten Lapin aluehallintovirasto pyytää, että jakelussa mainitut tahot toimittavat allekirjoitetut kunniamerkkiehdotuksensa aluehallintovirastolle jatkokäsittelyä varten viimeistään perjantaina 19.4.2024.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Antti Määttä, henkilöstö- ja hallintojohtaja, antti.maatta@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kunniamerkkejä liitteenä olevissa esityslomakkeissa mainituille henkilöille.

Päätös

Kaupunginjohtajan sijainen Antti Määttä saapui kokoukseen kello 14.43.

Susanna Junttila oli pois kokouksesta esteellisenä (HallintoL 28.1 §, kohta 1) ja Raija Kerätär osallistui kokoukseen tämän asiakohdan käsittelyn ja päätöksenteon ajan.

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan sijaisen esityksen mukaisesti.

Kaupunginhallitus piti kokoustauon kello 14.48. - 15.10.

Puheenjohtaja piti tauon jälken nimenhuudon ja totesi, että kaikki muut ennen takoa paikalle olleet paitsi Henri Ramberg olivat edelleen paikalla ja että Mari Ikonen ja Maria-Riittä Mällinen olivat siirtyneet etäyhteyteen.

Esteellisyys

  • Susanna Junttila

Tiedoksi

Ehdotukset päätöksen mukaisesti Lapin aluehallintovirastolle viimeistään 19.4.2024.

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.