Kaupunginhallitus, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 72 Ulkomainonnasta määrääminen vuoden 2023 eduskuntavaaleissa

ROIDno-2022-3615

Valmistelija

  • Henna Penttilä, asiakaspalveluvastaava, henna.penttila@rovaniemi.fi

Perustelut

Eduskuntavaalit toimitetaan 2.4.2023. Vaalien ulkomainonnan järjestäminen kunnan hallinnassa ja määräysvallassa olevilla alueilla ei ole kunnan lakisääteistä toimintaa ja on kunnan vapaasti järjestettävissä. Vaalimainonnan järjestäminen ei kuulu kunnan keskusvaalilautakunnan tehtäviin. Rovaniemen kaupungissa on kaupunginhallituksen päätöksellä 31.3.2014/§129 luovuttu kaupungin kustannuksella toteutettavasta vaalimainonnan järjestämisestä europarlamenttivaaleissa. Vastaava päätös presidentinvaalien osalta on tehty 24.10.2011/§321. 

Kunnallinen vaalimainontakäytäntö on perustunut kuntien keskusjärjestöjen suositukseen ja sitä on noudatettu 1970-luvulta lähtien. Perusteena suositukselle on aikanaan ollut vaalimainonnan yhdenmukaistamisen tarve, kaupunki- ja maisemakuvalliset syyt sekä ympäristön siisteys. Kunnallisesta vaalimainonnasta on muodostunut perinne, jolla voidaan katsoa olevan edelleen tiedotusarvoa. Sähköisen vaalimainonnan merkitys on sosiaalinen median ja vaalikoneiden tms. myötä kasvanut toisaalta suureksi tekijäksi perinteisen vaalimainonnan rinnalla. Vaalien kohdalla ulkomainontatelineiden informatiivista merkitystä voidaan pitää muuhun mainontaan verrattuna vähentyneenä.

Suomen Kuntaliiton suositus vaaleissa on ollut, että ulkomainonta kunnan hallinnassa ja määräämisvallassa olevilla alueilla aloitetaan viikkoa ennen ennakkoäänestyksen aloittamista eli tulevien eduskuntavaalien kohdalla 15.3.2023 alkaen.

Mikäli Rovaniemen kaupunki päättää sallia vaalimainonnan sen hallinnassa olevilla alueilla, niin yleisen järjestyksen, turvallisuuden ja viihtyisyyden kannalta on perusteltua, että vaalimainonta järjestetään keskitetysti erityisillä ulkomainospaikoilla niillä Rovaniemen kaupungin hallinnassa ja määräysvallassa olevilla alueilla, joista kaupunki erikseen päättää. Selvyyden vuoksi todettakoon, että kaupunki on aikaisempien vaalien yhteydessä vuokrannut alueita ja myöntänyt lupia erillisten mainoslaitteiden sijoittamiseen (esim. valomainokset, pylväsmainokset, suurtaulut).

Rovaniemen kaupungin tulisi tehdä päätös siitä, salliiko se eduskuntavaalien 2023 ulkomainonnan järjestämistä hallinnassaan ja määräysvallassaan olevilla alueilla. Mikäli kaupunki päättää sallia ulkomainonnan edellä mainituilla alueilla, sen tulee vielä tehdä päätös siitä, mistä ajankohdasta alkaen vaalimainontaa saadaan Rovaniemen kaupungin hallinnassa ja määräysvallassa olevilla alueilla tehdä, mihin paikkoihin vaalien ulkomainospaikat sijoitetaan ja millä tavalla tapahtuvaa vaalimainontaa pidetään sallittuna. Mikäli sallittuna vaalimainontana pidetään aikaisemman tavan mukaan erillisissä vaalimainostelineissä tapahtuvaa vaalimainontaa, kaupungin on vielä tehtävä päätös siitä, kuinka monta ulkomainontapaikkaa kullekin Rovaniemen kaupungissa ehdokkaita asettavalle ryhmälle vaalimainostelineistä varataan, ja että onko ryhmälle tarjottava vaalimainonta vastikkeetonta.

Edellisissä vaaleissa eli aluevaaleissa 2022 kaupunki on sallinut ulkomainonnan kaupungin hallinnassa ja määräysvallassa olevilla alueilla vaalimainostelineissä sekä paikallaan olevissa mainoslaitteissa, joiden sijoittamiseen kaupunki on vuokrannut alueen ja myöntänyt luvan mainoslaitteen sijoittamiseen. Liitteenä 1 on kaksi ehdotusta ulkomainostelineiden sijoituspaikoiksi eduskuntavaaleissa 2023. Ehdotuksena on joko yhdeksän (9) tai kymmenen (10) ulkomainontapaikan määräminen. Liitteenä 2 suunnitelma tarjottavien mainosruutujen jakautumisesta mainoksia asettavien puolueiden kesken riippuen siitä, kuinka monta ulkomainontapaikkaan päätetään määrätä. Mitä isompi määrä puolueita päättää asettaa telineisiin mainoksia, sitä pienempi määrä mainosruutuja on yksittäisellä puolueella käytettävissä. 

Kuntavaaleissa 2021 sekä aluevaaleissa 2022 kaupunki on pyrkinyt siihen, että jokaisella ulkomainontapaikalla olisi kaksi ruutua käytettävissä jokaista puoluetta kohden. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa ulkomainontatelineissä mainostaneita puolueita oli 15, jonka pohjalta voidaan arvioida, ettei kahden ruudun myöntäminen jokaisella ulkomainontapaikalla ole mahdollista vaalimainostelineiden rajallisen määrän takia.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että:

  1. Rovaniemen kaupunki sallii eduskuntavaalien 2023 ulkomainonnan järjestämisen kaupungin hallinnassa ja määräysvallassa olevilla alueilla, ja että ulkomainonta saadaan aloittaa 15.3.2023;
  2. Rovaniemen kaupungin hallinnassa ja määräysvallassa olevilla alueilla vaalimainonta on sallittua ainoastaan erityisissä vaalimainostelineissä sekä sellaisissa jo paikallaan olevissa mainoslaitteissa, joiden sijoittamiseen kaupunki on vuokrannut alueen ja myöntänyt luvan mainoslaitteen sijoittamiseen (esim. valomainokset, pylväsmainokset, suurtaulut);
  3. vaalimainostelineet sijoitetaan liitteessä 1 merkittyihin, joko yhdeksään (9) tai kymmeneen (10) paikkaan;
  4. kullekin Rovaniemen kaupungissa ehdokkaita asettavalle ryhmälle varataan vaalimainostelineistä korvauksetta ruutuja samassa järjestyksessä kuin ne ehdokaslistojen yhdistelmässä arvotaan ja että;
  5. ruutuja varataan liitteen 2 vaihtoehtojen mukaan riippuen ehdokkaita asettavien ryhmien määrästä.
     

Paikkojen käyttämisestä ehdokkaita asettavien ryhmien tulee ilmoittaa 1.3.2023 mennessä Rovaniemen vaalikeskukseen sähköpostitse osoitteeseen vaalit@rovaniemi.fi.

Päätös

Kaupunginjohtajan muutettu päätösehdotus:

"Kaupunginhallitus päättää, että:

  1. Rovaniemen kaupunki sallii eduskuntavaalien 2023 ulkomainonnan järjestämisen kaupungin hallinnassa ja määräysvallassa olevilla alueilla, ja että ulkomainonta saadaan aloittaa 15.3.2023;
  2. Rovaniemen kaupungin hallinnassa ja määräysvallassa olevilla alueilla vaalimainonta on sallittua ainoastaan erityisissä vaalimainostelineissä sekä sellaisissa jo paikallaan olevissa mainoslaitteissa, joiden sijoittamiseen kaupunki on vuokrannut alueen ja myöntänyt luvan mainoslaitteen sijoittamiseen (esim. valomainokset, pylväsmainokset, suurtaulut);
  3. vaalimainostelineet sijoitetaan liitteessä 1 merkittyihin kymmeneen (10) paikkaan;
  4. kullekin Rovaniemen kaupungissa ehdokkaita asettavalle ryhmälle varataan vaalimainostelineistä korvauksetta ruutuja samassa järjestyksessä kuin ne ehdokaslistojen yhdistelmässä arvotaan ja että;
  5. ruutuja varataan liitteen 2 vaihtoehtojen mukaan riippuen ehdokkaita asettavien ryhmien määrästä.
     

Paikkojen käyttämisestä ehdokkaita asettavien ryhmien tulee ilmoittaa 1.3.2023 mennessä Rovaniemen vaalikeskukseen sähköpostitse osoitteeseen vaalit@rovaniemi.fi."

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.

Henri Ramberg poistui kokouksesta kello 18.41 tämän asian käsittelyn jälkeen.

Kaupunginhallitus piti tauon kello 18.41 -  18.46. Heikki Autto poistui kokouksesta tauon aikana.

Tiedoksi

keskusvaalilautakunnan sihteeri, vaaliassistentti

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.