Kaupunginhallitus, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Toimeksianto asianajotoimistolle / sijoituksiin liittyvä oikeudenkäynti 2022

ROIDno-2022-1975

Valmistelija

  • Hanna Haurinen, henkilöstölakimies, hanna.haurinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunginhallitus on 8.2.2021 § 45 päättänyt tehdä tutkintapyynnön poliisille kun epäily mahdollisesta väärinkäytöksestä vuonna 2017 tehdyissä sijoituksissa tuli ilmi. Poliistutkinnan jälkeen jälkeen syyttäjä nostanut syytteen kaupungin konserniasiamistä vastaan muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja kaupungin kamreeria vastaan muun muassa virkavelvollisuuden laiminlyönnistä. Asia tullut vireille Lapin käräjäoikeudessa 28.3.2022 ja käräjäoikeus oli 29.3.2022 lähettänyt asiassa kirjallisen vaatimuksen toimittamispyynnön. Määräaika vaatimuksen toimittamiselle on ollut  8.4.2022 ja pääkäsittelyn ajankohdaksi oli määrätty 13.-14.4.2022. Koska kyseessä oli rikosasia, joka koski virkarikosta ja talousrikosta, tarvitsi kaupunki avustajaksi virkamiesoikeuteen, sijoitusasioihin, talousrikollisuuteen, vahingonkorvausoikeuteen ja rikosoikeuteen erikoistuneen avustajan. Asian laajuus ja varsinkin tiukka aikataulu vaikuttivat merkittävästi avustajan hankintaan. Asiassa tehtiin markkinakartoitus, jonka perusteella asianajotoimisto Castren&Snellman valikoitui ja suostui kaupungin avustajaksi.  

Käräjäoikeus on antanut rikosasiassa ratkaisun 30.8.2022, jossa se on katsonut vastaajien menettelyn toteuttavan konserniasiamiehen kohdalla virkaaseman väärinkäyttämisen ja kamreerin kohdalla virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkintön, mutta hylännyt syytteet vanhentuneina. Kärjäoikeus on tuominnut vastaajat yhteisvastuullisesti suorittamaan kaupugille korvauksia aiheutuneesta vahingosta. 

Kaupunginhallitus on 26.9.2022 § 340 päättänyt valittaa käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen. Asiassa on kaupungille tärkeä, sillä kyse on julkisista varoista ja julkisesta  vallankäytöstä, joiden käytössä ei ole tässä tapauksessa noudatettu sijoitustoimintaa säänteleviä ohjeita ja määräyksiä taikka otettu huomioon kaupungin yleisiä arvoja ja tavoitteita. Tekijät ovat olleet lisäksi erityisen vastuullisessa asemassa ja nauttineet työnantajan luottamuksesta. Menettelystä on aiheutunut Rovaniemen kaupungille huomattava taloudellinen vahinko sekä mainehaitta.  

Hovioikedessa kaupunki vaatii aihetuneen vahingon ja kulujen korvaamisen lisäksi konserniasiamiehelle rangaistusta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja kamreerille virkavelvollisuuden rikkomisesta. Koska syyttäjä ei ole valittanut asiasta, Rovaniemen kaupunki asinaomistajana ajaa nyt oman vahingonkorvasvaatimuksen lisäksi myös rikosasiaa. Tämä on lisännyt kaupungin avustajan työmäärää, sillä syyttäjän jäädessä pois, on asianomistajan näytettävä toteen asiassa aiheutuneen vahingon lisäksi myös tapahtunut rikos. Hovioikeudessa osapuolet ovat tässä vaiheessa toimittaneet valitukset sekä vastaukset valituksiin, joten edessä on enää hovioiden pääkästtely. Tässä vaiheessa kaupungin oikeudenkäyntikulut ovat 420.924,43 euroa. Kaupunki vaatii hovioikeudessa vastaajilta oikeudenkäyntikulujensa korvaamista.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Hyvän hallinnon mukaisesti kaupunginhallitus päättää vahvistaa kaupungin sijoitustoimintaan liittyvää oikeudenkäyntiä koskevan asianajotoimisto Castren&Snellmanille annetun asianajovaltakirjan hovioikeus käsittelyn loppuun. Koska asiassa on kyse oikeudenkäyntiin valmistautumisesta, päätös pannaan täytäntöön välittömästi.

Päätös

Henri Ramberg oli poissa kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana kello 16.23-16.48.

Hanna Haurinen esitteli asiaa kaupunginhallitukselle. 

Kaupunginhallitus piti tauon kello 16.39 - 17.35.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja piti nimenhuudon, kaikki olivat läsnä kokouksessa.

Kaupunginjohtaja teki kokouksessa muutetun päätösehdotuksen:

"Hyvän hallinnon mukaisesti kaupunginhallitus päättää vahvistaa kaupungin sijoitustoimintaan liittyvää oikeudenkäyntiä koskevan asianajotoimisto Castren&Snellmanille annetun asianajovaltakirjan hovioikeus käsittelyn loppuun. Koska asiassa on kyse oikeudenkäyntiin valmistautumisesta, päätös pannaan täytäntöön välittömästi. 

Kaupunginhallitus päättää antaa valtuutuksen asianajotoimiston kokonaisarviosta 570 000 euroon (ilman ALV) ja edellyttää jatkuvaa kustannusten seurantaa kaupunginhallituksen kokousten yhteydessä.  Mikäli oikeudenkäynti vaatii enemmän asianajotoimiston tuntiveloitusta, tulee asia saattaa kaupunginhallituksen uuteen päätöksentekoon ajoissa."

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan muutetun päätösehdotuksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.