Kaupunginhallitus, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 76 Valtuustoaloite Rovaniemen kaupunkistrategian jalkauttaminen mitattavaksi käytännöntoimiksi

ROIDno-2021-3073

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Valtuutettu Matti Henttunen jätti puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Rovaniemen kaupungin elinvoimaisuutta vahvistavat strategiset valinnan on kirjoitettu Rovaniemen kaupunkistrategia 2025 asiakirjaan. Edellä esitetyn perusteella pyydän, että Rovanienen kaupungin strategiset valinnat jalkautetaan mitattavaksi käytännöntoimiksi alueemme toimijoiden kesken. Näin saamme tehtyä niitä mitattavia käytännöntoimia joilla on vaikuttavuutta."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle toimenpiteitä varten.

Valmistelija

  • Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi
  • Tuomas Mathlein, erityissuunnittelija, tuomas.mathlein@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuutettu Matti Henttusen aloitteessa kiinnitetään huomiota Rovaniemen kaupunkistrategian jalkauttamiseen ja mitattaviin toimiin, joilla lisätään kaupunkistrategian vaikuttavuutta.

Rovaniemen kaupunkistrategia ”Ihmisenkokoinen arktinen pääkaupunki” hyväksyttiin toukokuussa 2022. Rovaniemen kaupunkistrategian keskipisteessä ovat toimintaa ohjaavien toimintaperiaatteiden ohella kolme tunnistettua päätavoitetta sekä näihin kytketyt alatavoitteet. Rovaniemen kaupunkistrategiassa mainitaan, että strategiaa toteutetaan ohjelmilla ja strategiaa toteuttavat toimenpiteet esitetään talousarvion yhteydessä. 

Rovaniemen kaupunkistrategian ympärille on muodostettu strategiaryhmä, jonka tehtävänä on tukea, koordinoida ja yhteensovittaa toimialoilla tehtävää työtä. Toimialat ovat esittäneet vuoden 2023 talousarviossa strategiaan pohjautuvia tavoitteita ja ovat kytkeneet resursseja näiden toteuttamiseksi. Asetettuja tavoitteita ja näiden toteutumista seurataan kuukausittain ja tavoitteiden toteutumista esitetään osana osavuosikatsausta ja arvioidaan osana tilinpäätöstä. Tämän lisäksi päätavoitekohtaisen ohjelmatyön päivittäminen on myös aloitettu, ja ohjelmat itsessään myös tarkentavat strategiassa esitettyjä tavoitteita.

Osana tätä strategian toimeenpanoa kiinnitetään huomiota myös mittaamiseen ja jo olemassa olevien hyvien käytänteiden siirtämiseksi osaksi kaupungin palvelutuotantoa. Uuden strategian perusteella haluamme yhdenmukaistaa kaupungin toimintaa, mikä lisää myös käytännön vaikuttavuutta. Kaupunkistrategiaan kirjattu ”revisiointi”, eli uudistaminen, mahdollistaa myös aiempia strategioita paremmin sisältöjen ja painopisteiden kohdentamisen sekä uuden sisällön luomisen. Nyt hyväksytty strategia ja tämän omaksuminen koko kaupungissa ovat yksittäisiä ja irrallisia toimintoja tärkeämpiä, mikäli odotamme vaikuttavuuden kasvua.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus merkitsee annetun vastauksen tiedoksi.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Tiedoksi aloitteen tekijä, kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.