Kaupunginhallitus, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 Vastaus valtuustoaloitteeseen liputuskäytännöistä

ROIDno-2022-4108

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Tuomas Koskiniemi ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Liputus käytännöt ovat Rovaniemen kaupungissa Suomen lippu, Saamen lippu ja nyt sitte Pride lippu, joka taiteiltiin kaupunginhallituksessa läpi. Kaksi näistä kuuluu Suomen virallisiin liputuspäiviin ja kolmas on enempi ideologinen, sitä kautta epävirallinen. Vuonna 2022 virallisia liputuspäiviä oli 8 kappaletta, lisäksi oli suositeltuja liputuspäiviä seitsämän kappaletta, joista yksi oli Saamelaisten kansallispäivä, jolle on olemassa myös oma lippu. Pride lipulle ei ole määritelty missään liputuspäivää, koska se vaihtelee ilmeisesti vuosittain ja on pituudeltaan yhdestä päivästä viikkoon, jossain jopa kuukausi. 

Rovaniemi on suomalainen kaupunki, jossa pitää olla suomalaiset normit liputuksessa. Me emme poikkea millään tavalla kaupunkina yhden ryhmän ylös nostajana, jolla ei ole mitään virallista asemaa, vaan ideologiaan, jota ei allekirjoita edes kaikki seksuaalivähemmistöjen edustajat. Suomen lipun alle on mahtunut tähän mennessä kaikki suomalaiset ikään, sukupuoleen, uskontoon tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Myös tulevaisuudessa on oltava näin. Lisäksi vaalien aikaan Arctic pride toimi epädemokraattisesti vaalipaneelien alla. Päätös liputuksestakin meni valtuuston tahdon vastaisesti. Mielestäni Rovaniemen etu on, että puolustamme demokratiaa.

Ehdotankin, että Rovaniemi toimii Suomen liputus ohjeiden mukaan ja mikäli seksuaalivähemmistöt saavat oman liputuspäivän, liputetaan sitä sitten Suomen lipulla."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Heini-Tuuli Onnela, viestintä- ja markkinointijohtaja, heini-tuuli.onnela@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunginvaltuutettu Tuomas Koskiniemi ehdottaa Pride-liputusta käsittelevässä valtuustoaloitteessaan, että “Rovaniemi toimii Suomen liputus ohjeiden mukaan ja mikäli seksuaalivähemmistöt saavat oman liputuspäivän, liputetaan sitä sitten Suomen lipulla.”


Liputus Suomessa ja viralliset liputuspäivät

Sisäasiainministeriö ohjeistaa virastoja, laitoksia ja kansalaisia liputuksen järjestämisestä. Liputtaminen on hieno ja arvokas tapa näyttää iloaan, korostaa syytä juhlaan tai osoittaa kunnioitusta. Lipun voi nostaa salkoon jo pienemmästäkin syystä.

Jokavuotisia virallisia liputuspäiviä on seitsemän. Lisäksi virallisia liputuspäiviä ovat vaalipäivät sekä päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu virkaansa. Muita liputuspäiviä on vuosittain viisitoista. Hyvään liputuskulttuuriin kuuluu liputtaa näinä vakiintuneina liputuspäivinä Suomen lipulla. 

Suomessa on liputusvapaus. Jokaisella on oikeus liputtaa kansallislipulla aina kun siihen on tarve, myös kalenteriin merkittyjen liputuspäivien ulkopuolella.

Rovaniemen kaupungin liputuskäytännöt

Rovaniemen kaupungin kiinteistöissä liputetaan Suomen lipulla virallisina ja vakiintuneina liputuspäivinä. Kaupungintalolla liputetaan lisäksi sisäasiainministeriön suosittelemina liputuspäivinä. Kaupungintalolla liputetaan myös kansainvälisten vierailujen aikana Suomen lipulla ja vierailijoiden kotimaan lipulla. Lisäksi kaupunki liputtaa romanien kansallispäivänä (kh:n päätös 2.12.2019). 

Saamelaisten kansallispäivänä kaupunki liputtaa kaupungintalolla Saamen lipulla.

Kaupungilla on oma vaakunalippu, joka liehuu kaupungintalon salossa aina niinä päivinä, jolloin ei ole muuta liputusta. Rovaniemen sininen R-brändilippu puolestaan liehuu muun muassa Jätkänkynttilän sillalla, Korundin edessä ja kauppatorilla.

Sateenkaariliputus Suomessa

Kuntaliiton mukaan Pride-viikon liputukset ja vastaavanlaiset vapaaehtoiset liputukset ovat kunnan päätettävissä. Varsinaisia sääntöjä ei ole. Kuntaliitto oli vuonna 2022 Pride-yhteistyökumppani ja on tuonut esiin kuntien merkitystä yhdenvertaisuuden rakentajina.

Useissa kaupungeissa ja kunnissa Pride-kuukauden tai paikallisen Priden tukeminen on tavallinen käytäntö ja osa yhdenvertaisuuslain toimeenpanoa ja kaikki kuntalaiset huomioon ottavaa toimintakulttuuria. Kaupungit ovat pääsääntöisesti kumppaneina isoimmissa Pride-tapahtumissa, esimerkiksi Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä. Kaupungit osallistuvat eri tavoin Pride-tapahtumiin, esimerkiksi juuri sateenkaariliputuksin. 

Seta ry:n mukaan Suomen lipun ei katsota olevan sateenkaarilipulle rinnakkainen tai vaihtoehtoinen lippu liputettavaksi Priden aikaan. 

Sateenkaariliputus Rovaniemellä

Rovaniemen valtuuston talousarviokokouksessa 15.11.2021 esitettiin talousarviokirjaan tekstilisäystä, että Rovaniemi päivittää liputusohjettaan ja ryhtyy liputtamaan sateenkaarilipulla Pride-päivänä. Valtuusto äänesti, ettei tekstiä lisätä talousarviokirjaan.

Liputuksen kustannus on yhteensä noin 150 euroa kahtena päivänä (lauantaina) vuodessa. Sateenkaarilippu on hankittu vuonna 2022. 

Rovaniemen kaupunginhallituksen käsittelyyn sateenkaariliputus tuli valtuustoaloitteen “Rovaniemi juhlistamaan Pride-liikettä ja ihmisoikeuksia” yhteydessä. Kaupunginhallitus hyväksyi 31.1.2022 vastauksen, jossa esitettiin, että aloitteen mukaisesti kaupunki liputtaa sateenkaarilipulla kaupungintalolla valtakunnallisena Pride-liputuspäivänä ja Arctic Pride -liputuspäivänä sekä osallistuu Arctic Pride -tapahtumaan sopivalla tavalla. 

Valtakunnallisesti liputuspäiväksi on vakiintunut eri puolilla Suomea kesäkuun lopussa vietettävän Pride-viikon lauantai. Arctic Pride -liputuspäivä on Arctic Pride -viikon lauantai, jolloin Rovaniemellä järjestetään viikon pääjuhla kulkueineen. 

Myös Lapin yliopisto ja ammattikorkeakoulu liputtivat sateenkaarilipulla ensi kertaa vuonna 2022. Yliopiston tasa-arvotoimikunnassa päädyttiin kaupungin kanssa samaan linjaukseen osallistua sateenkaariliputukseen mainittuina päivinä. Rovaniemen kaupunki ja Lapin korkeakoulukonserni tiedottivat liputuksesta yhteisesti kesän 2022 liputuksen yhteydessä. 

Niin kaupunginhallituksen päätös kuin varsinainen liputus saivat huomattavan positiivisen vastaanoton. Kaupungin uutinen ja päivitys sateenkaariliputuksesta sai vuoden 2022 kaupungin julkaisemista uutisista eniten positiivisia reaktioita kaupungin antaman Ukraina-avustuksen, Lappia-talon Ukraina-valaistuksen sekä lapsiperheiden palveluiden saaman merkittävän joululahjoituksen rinnalla. 

Yhdenvertaisuuden edistäminen Rovaniemellä 

Valtuuston 23.5.2022 hyväksymään Rovaniemen kaupunkistrategian 2030 sekä kaupunginhallituksen hyväksymän (16.3.2020) kaupunkibrändin arvojen “Inhimillinen ja lämmin” alle on kirjattu: “Arvostamme avoimuutta, yhdessä tekemistä ja yhdenvertaisuutta. Kunnioitamme erilaisuutta.” Lisäksi strategiassa kaupunki sitoutuu edellyttämään yhdenvertaisuutta niin omissa kuin kumppaneiden palveluissa ja kehittämään tämän eteen tehtävää työtä aktiivisesti muun muassa yhdenvertaisuussuunnitelman keinoin.

Kunnilla on laaja lakisääteinen velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa ja edistää kuntalaisten hyvinvointia. 

Yhdenvertaisuuslain edellyttämän yhdenvertaisuussuunnitelman valmistelun yhteydessä on kuultu kuntalaisia sekä yhdenvertaisuuslaissa mainittujen syrjintäperusteiden mukaisten ryhmien edustajia muun muassa Rovaniemi Seta ry:tä, MoniNet Monikulttuurikeskukselta ja Rovaniemen saamelaisyhdistys MII ry:ltä. Myös kaupungin vanhus- ja vammaisneuvostoilta sekä nuorisovaltuustolta pyydettiin lausunnot. Näissä puheenvuoroissa ja lausunnoissa sateenkaariliputus nousi esille yhtenä yhdenvertaisuutta lisäävänä toimenpiteenä.

Kansainvälisesti tunnettu Pride-lippu viestii niin paikallisille kuin muualta Suomesta ja maailmalta Rovaniemelle tuleville kansainvälisille vieraille osallisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.

Vastaus aloitteeseen

Kaupunginhallituksen aiemmin 31.1.2022 päättämän menettelyn mukaisesti kaupunki liputtaa sateenkaarilipulla kaupungintalolla valtakunnallisena Pride-liputuspäivänä ja Arctic Pride -liputuspäivänä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää antaa valtuustoaloitteeseen esittelytekstissä kuvatun vastauksen.

Päätös

Timo Tolonen teki Sara Seppäsen ja Riku Tapion kannattamana muutosehdotuksen:
"Kaupunginhallitus muuttaa Rovaniemen kaupungin liputuskäytäntöä aloitteen mukaisesti, eikä enään liputa sateenkaarilipulla kaupungintalolla valtakunnallisena Pride-liputuspäivänä ja Arctic Pride-liputuspäivänä."

Koska oltiin tehty kaupunginjohtajan päätösehdotuksesta poikkeava kannatettu esitys, jota ei voida hyväksyä yksimielisesti, puheenjohtaja totesi, että on suoritettava äänestys.

Kaupunginhallitus hyväksyi puheenjohtajan esityksen, jonka mukaan asiassa suoritetaan äänestys, jossa ne, jotka ovat kaupunginjohtajan esityksen kannalla vastaavat JAA, ja ne jotka ovat Tolosen esityksen kannalla vastaavat EI.

Suoritetussa äänestyksessä annettiin 6 JAA -ääntä ja 5  EI -ääntä, 0 oli poissa. Puheenjohtaja totesi, että kaupunginjohtajan esitys on tullut kaupunginhallituksen päätökseksi.

Äänestystulokset

  • Kyllä 6 kpl 55%

    Päivi Alaoja, Terhi Heikkilä, Matti Huutola, Eemeli Kajula, Ella Keski-Panula, Reijo Jylhä

  • Ei 5 kpl 45%

    Riku Tapio, Susanna Junttila, Timo Tolonen, Sara Seppänen, Päivi Alanne-Kunnari

Tiedoksi

Tiedoksi aloitteen tekijä, kaupunginvaltuusto

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.