Kaupunginhallitus, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 65 Asettamispäätös: ROAR - Rovaniemi arktisen kestävyyden edelläkävijäksi

ROIDno-2022-3279

Valmistelija

  • Samppa Määttä, hallintopäällikkö, samppa.maatta@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunkistrategian kirjaukset

Rovaniemen kaupunkistrategian alatavoitteeksi on kirjattu: Asetamme Rovaniemen hiilineutraaliuden ja kiertotalouden tavoitteet, joihin koko konsernissa sitoudutaan. Kokonaisuuden toteuttamisesta on määritelty seuraavasti: Asetamme tavoitteet osana uutta Rovaniemen kestävän kehityksen ohjelmaa, joka laaditaan kaupunkikonsernin välisenä yhteistyönä. Valmistelussa otetaan huomioon erityisesti vuonna 2019 laadittu Rovaniemen kiertotalouden tiekartta sekä Lapin  liiton Lappi-sopimukseen ja sen toimeenpanosuunnitelmaan kirjatut tavoitteet ja toimenpiteet. Aikatauluksi on määritelty, että tavoitteet olisi asetettuna vuoden 2023 kesäkuun loppuun mennessä.

Hankkeen valmistelu

Koska kestävän kehityksen ohjelman laadintaan ei ollut osoitettavissa selkeää valmisteluresurssia kaupunkiorganisaatiossa, päätettiin syksyllä 2022 hyödyntää Lapin liiton kilpailuttamaa asiantuntijatyöpanosta kestävän kehityksen ohjelman laadinnan hankkeistamiseen. Hanketta valittiin kirjoittamaan Finnish Consulting Group -konsulttiyhtiö. Tavoitteena oli saada hankehakemus ja hankesuunnitelma valmiiksi loppuvuodesta 2022, mutta prosessi viivästyi. Nyt tavoitteeksi on asetettu hankehakemuksen jättäminen Lapin liiton AKKE-rahoitushakuun 22.2.2023. Viivästys vaikuttaa osaltaan siihen, että kaupunkistrategiassa määriteltyjä tavoitteita ei pystyttäne asettamaan aivan tavoitellussa aikataulussa.

AKKE-määrärahaa voidaan käyttää alueiden vahvuuksiin ja erikoistumiseen perustuviin pienimuotoisiin kehittämis-, kokeilu- ja selvityshankkeisiin. Rovaniemen kestävän kehityksen ohjelman sisältö, sen osa-alueet ja konkreettiset toimenpiteet ovat vielä jäsentämättä.  AKKE-hankkeella on tarkoitus laatia kaupungin omaan profiiliin ja voimavarojen riittävyyteen perustuva konkreettinen ja realistinen toimenpidesuunnitelma, jossa on huomioitu eri kehittämisen osa-alueet (energia, rakentaminen, liikenne, osaaminen jne). Hankkeen asettamispäätös kohdistetaan kaupunginhallitukselle, sillä siinä laadittava ohjelma on luonteeltaan poikkihallinnollinen ja useita eri toimijoita yhteen kytkevä kokonaisuus.

ROAR - Rovaniemi arktisen kestävyyden edelläkävijäksi

ROAR -hankkeen tavoitteena on löytää ja ottaa käyttöön vaikuttavimmat keinot nostaa Rovaniemi kestävyyden edelläkävijäksi ja suunnannäyttäjäksi arktisella alueella. Hankkeessa valmistellaan kaupungille poikkihallinnollinen kestävän kehityksen ohjelma ja käynnistetään sen jalkautus. Tehtävään työhön sisältyy myös Rovaniemen ilmasto-ohjelman päivittäminen ja nivominen osaksi kokonaisuutta. Lisäksi hankkeen aikana tehdään linjaukset sellaisista kestävään kehitykseen ja ilmastotyöhön liittyvistä verkostoista, joissa Rovaniemen ehdottomasti kannattaa olla mukana.

Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ovat Rovaniemen kaupungin eri yksiköt poikkihallinnollisesta näkökulmasta sekä päättäjät. Prosessiin osallistetaan myös sidosryhmiä: teemaan liittyviä konserniyhteisöjä, alueen yrityksiä, tutkimus- ja koulutusorganisaatioita, yhdistyksiä ja asukkaita. Lisäksi tärkeänä kohderyhmänä ja hyödynsaajina ovat muut Lapin kunnat, joissa hankkeen tuloksia on mahdollista hyödyntää.

Hankkeen tuloksena Rovaniemen edellytykset vastata tiukentuviin ilmasto- ja kestävyystavoitteisiin ja saavuttaa merkittäviä päästövähennyksiä paranevat. Ohjelmaan sisältyviä toimenpiteitä ja uusia kehittämisavauksia käynnistetään laajalla rintamalla, ja niiden toteutuksessa hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti vihreää siirtymää tukevien kansallisten ja kansainvälisten rahoituslähteiden potentiaali.

Hankkeen kokonaiskustannus on 100 000 euroa, johon haetaan AKKE-rahoitusta 80 000 euroa (80 % kokonaiskustannuksista). Rovaniemen omarahoitusosuus on 20 000 euroa (20 % kokonaiskustannuksista). Hankkeen kesto on 1 vuosi (1.5.2023 - 30.4.2024).

Hankkeen asettamispäätös on liitteenä (LIITE 1).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Ulla-Kirsikka Vainio, kaupunginjohtaja, ulla-kirsikka.vainio@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää, että kaupunki osallistuu hankkeeseen liitteenä olevan asettamispäätöksen mukaisesti 20 000 eurolla edellyttäen, että hankkeen muu rahoitus toteutuu suunnitellusti. 

Kaupunginhallitus päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän päätöksen osalta heti kokouksessa.

Päätös

Hallintopäällikkö Samppa Määttä esitteli asiaa kaupunginhallitukselle.
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

elinvoimapalvelujen toimialajohtaja, elinvoimapalvelujen hallintopäällikkö, elinvoimapalvelujen kiertotalousasiantuntija

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Rovaniemen kaupunginhallitus

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.