Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 21.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Asemakaavan muutos 17. kaupunginosa korttelit 5094 ja 5449 sekä katu- ja erityisalueet, Nivavaaran koulu

ROIDno-2019-2048

Valmistelija

  • Timo Hätönen, kaavasuunnittelija, timo.hatonen@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaavoitus kaavasuunnittelija TH 8.3.2023:

Vireilletulo

17. kaupunginosan Nivavaaran koulualueen asemakaavan muutos on saatettu vireille pitämällä osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä aineisto nähtävillä 14.4.-27.4.2022. Nähtävilläpidosta ilmoitettiin 13.4.2022 kuulutuksella Lapin Kansassa sekä kirjeellä, että sähköisesti asiaan kuuluville osallisille. Asemakaavan muutokseen on ollut mahdollisuus tutustua nähtävilläolon aikana kaupungin kaavoituksessa, palvelupiste Osviitassa sekä kaupungin internet -sivuilla Kaavatorilla. Mielipiteitä nähtävilläpidon aikana ei saapunut.

Kaavaluonnos

Asemakaavan muutoksesta on laadittu 23.1.2023 päivätty kaavaluonnos. Luonnoksessa alueen asemakaavaa muutetaan niin, että alueelle muodostetaan yksi laajempi koulualueen kortteli ja jäljelle jäävälle koulualueen korttelin osalle muodotetaan kaavassa uusi pientaloaluekokonaisuus uudella tonttikadulla. Koulun korttelialueen 5449 käyttötarkoitus YO ja rakennustehokkuus e=0.50 säilyy ennallaan. Kerroslukua korotetaan kahdesta kolmeen kerrokseen. Voimassa olevan kaavassa kevyenliikenteen varaus (pp) poistuu ja korvataan korttelialueen sisäisillä järjestelyillä. Uudelle pientaloalueelle muodostuu kaavassa yksi erillispientalojen korttelialue AO  tehokkuusluvulla e=0.25 sekä rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialue AR-2, tehokkuusluvulla e=0.30. Kokonaisrakennusoikeus alueella laskee n. 545 kerrosalaneliömetriä.

Valmisteluvaiheen kuuleminen

Asemakaavan muutosluonnos ja aineisto on pidetty valmisteluvaiheen kuulemista varten yleisesti nähtävillä 6.2.-20.2.2023. Nähtävilläpidosta ilmoitettiin kuulutuksella Lapin Kansassa 3.2.2023 sekä kirjeellä, että sähköisesti asiaan kuuluville osallisille. Asemakaavan muutokseen on ollut mahdollisuus tutustua nähtävilläolon aikana kaupungin kaavoituksessa, palvelupiste Osviitassa sekä kaupungin internet -sivuilla Kaavatorilla. Valmisteluvaiheen kuulemisen aikana saapui Napapiirin Veden ja Energian kommentti jossa esitetiiin maanalaisen johtorasitteen lisäämistä kaavaluonnokseen. Kommentti on huomioitu ja kaavan lisätty rasite. Mielipiteitä nähtävilläpidon aikana ei saapunut.

Koulualueen osalta tehokkuusluku ja käyttötarkoitus säilyvät ennallaan, mutta koulualueen koon pienentyessä rakennusoikeus myös pienenee. Myös koko kaava-alueen kokonaisrakennusoikeus laskee. Suurin yksittäinen muutos asiassa on vain käyttämättä jääneen koulualueen tilalle kaavassa osoitettu pientaloille tuleva aluevaraus. Pientaloalue kaavassa on varaus, joka voidaan kouluhankeen valmistumisen sekä alueella olevien ja purettavien koulurakennusten osalta toteuttaa tai palauttaa koulualueen tarpeisiin tai johonkin muuhun toimintaan, mikäli asiat niin tulevaisuudessa vaativat.

Kaavoitus esittää, että Nivavaaran koulualueelle 23.1.2023 päivätty ja 21.2.2023 korjattu asemakaavan muutosluonnos hyväksytään jatkokaavoituksen pohjaksi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää hyväksyä 17. kaupunginosan kortteleiden 5094 ja 5449 alueelle 23.1.2023 päivätyn ja 21.2.2023 korjatun kaavaluonnoksen jatkokaavoituksen pohjaksi. Päättää kaavaehdotuksesta ja tonttijaon laatimisesta sekä niiden asettamisesta ehdotusvaiheen kuulemista varten julkisesti nähtäville. Kaavaehdotuksesta pyydetään tarvittavat lausunnot. Asemakaavan muutoksen hyväksyy yhdyskuntasuunnittelun lautakunta (hallinto- ja johtosääntö § 34).

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa vs. kaavoituspäällikkö Sipi Hintsasta.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Vs. kaavoituspäällikkö Sipi Hintsanen poistui kokouksesta tämän asian päätöksenteon jälkeen klo 18.14.

Tiedoksi

Täytäntöönpano: kaavoitus.