Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 21.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Asettamispäätös: Kiertotaloudesta kasvua ja hyvinvointia Rovaniemelle

ROIDno-2022-3279

Valmistelija

  • Samppa Määttä, hallintopäällikkö, samppa.maatta@rovaniemi.fi
  • Lotta Eriksson, kiertotalousasiantuntija, lotta.eriksson@rovaniemi.fi
  • Erja Sainio, erja.sainio@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunkistrategian kirjaukset

Rovaniemen kaupunkistrategiaan on kirjattu: 

  • Edistämme kiertotalouden ja hiilineutraaliuden toteutumista asettamalla koko konsernia koskevat tavoitteet.
  • Toteutamme hiilineutraaliuden ja kiertotalouden tavoitteita erityisesti vihreään siirtymään kohdistetulla hankerahoituksella.

Hankkeen valmistelu

Hanke perustuu Rovaniemen kaupunkistrategian tavoitteisiin, valtakunnallisiin vihreän siirtymän tavoitteisiin ja niissä mainittuihin alueellisiin kehittämistarpeisiin. Rovaniemi on myös laatinut Kiertotalouden tiekartan osana valtakunnallista Circwaste-verkoston jäsenyyttä (2016–2023), jossa määritellään kunnan keskeiset kiertotalouden tavoitteet sekä konkreettiset toimenpiteet niiden saavuttamiseksi paikallisten vahvuuksien, erityispiirteiden ja haasteiden näkökulmasta. Hankkeen avulla jalkautetaan osaltaan kiertotalouden tiekarttaa.

Hankkeen valmistelu sai alkunsa Lapin tekstiilikierrätys -keskustelutilaisuudesta, jonka laatiman selvityksen pohjalta Rovaniemen kaupunki aloitti oman selvityksensä käytöstä poistuneiden kulutushyödykkeiden tilanteesta. Selvityksen aikana nousi ilmi tekstiilikenttää laajempi puute kuntalaisia ja yritystoimintaa palvelevasta kiertotalouden mukaisen toimintaympäristön tarpeesta ja sen kehittämistarpeesta kunnan alueella. Hanketta on valmisteltu yhteistyössä Rovaniemen kaupungin henkilöstön, sekä Lapin AMK:n, Lapin Yliopiston ja Lapin ELY-keskuksen kanssa. Oppilaitoksista keskusteluissa on ollut mukana edustajia muotoilun, materiaalitutkimuksen, sekä kestävän kehityksen ja sosiaalisen kestävyyden asiantuntijoita. Myös Napapiirin matkailuyrittäjien näkökulmaa on kuultu hankesuunnittelupalavereissä. Tarve hankkeelle on varmistunut hankkeen valmistelupalavereissa.

Kiertotaloudesta kasvua ja hyvinvointia Rovaniemelle -hanke

Hankkeen päätavoitteet ovat:

  1. Luoda tilannekuva Rovaniemellä käytettyjen kulutushyödykkeiden materiaalivirroista ja edistää materiaalitehokkuutta.
  2. Kehittää ja testata parhaat toimintamallit, joilla Rovaniemen kaupunki voi toimia katalysaattorina tai kokeiluympäristönä korjaamis- ja uusiokäyttöpalveluille ja niiden tuotteistamiselle sekä yritystoiminnalle.
  3. Parantaa yritysten tietotaitoa kiertotaloudesta ja luoda uusia työpaikkoja sekä yritys tai työllistämismalleja.
  4. Helpottaa kiertotalouspalveluiden saavutettavuutta kuntalaisten näkökulmasta
  5. Tuoda eri kiertotaloustoimijat yhteen ja mahdollistaa yhteisesti kiertotalouden liiketoiminnan kehittämistä Rovaniemellä.      

Hankkeen ensisijaisena kohderyhmänä ovat Rovaniemen asukkaat ja kaupunki, matkailuyritykset sekä yritykset ja muut toimijat, jotka ovat kiinnostuneita korjauspalveluiden ja kiertotalouden edistämisestä.

Hankkeen välillisinä kohderyhminä ovat alueen rahoittajaorganisaatiot, Lapin yrityspalvelukehittäjät ja muut aluekehittäjät sekä tutkimus ja koulutustoimijat, jotka panostavat kiertotalouden tutkimiseen ja tarjoavat ja/tai suunnittelevat teemaan liittyvää koulutusta. Napapiirin Residuum Oy ja Napapiirin Vesi Oy ja Rovaseudun markkinakiinteistöt Oy ja Visit Rovaniemi. Tämän lisäksi Lapin muut kunnat.

Hanke vahvistaa Rovaniemen seudun kiertotalouden kehittämisen tarve-, yritys- ja asiakaslähtöisyyttä sekä synnyttää ja vauhdittaa alueelle kiertotalouden elinkeinotoimintaa. Hankkeen avulla kyetään kartoittamaan ja tunnistamaan kiertotalouden liiketoiminnan potentiaali ja toimenpiteiden kautta sitä viedään kohti oikeaa ja aitoa liiketoimintaa. Hanke vie talousalueen kulutusta kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan.

Hankkeen tuloksena kohderyhmän yritykset ovat sitoutuneet kiertotalouden kehittämiseen ja yhteistyö on lisääntynyt eri toimijoiden kesken. Rovaniemen kaupungilla on selkeä malli sille, miten kaupunki toimii kiertotalouden katalysaattorina. Rovaniemen kaupungin asukkaat ja yritykset löytävät kiertotalousyritysten palvelut helposti ja niiden saavutettavuus on parantunut. Kiertotalouden ympärille on muodostunut yhteiskehittämisen verkosto. Hankkeen avulla materiaalivirrat tiedetään ja niiden potentiaali tunnistetaan. 

Hankkeen kokonaiskustannus on 462 012 euroa, johon haetaan EAKR-rahoitusta 369 609 euroa (80 % kokonaiskustannuksista). Rovaniemen omarahoitusosuus on 92 403 euroa (20 % kokonaiskustannuksista). Hankkeen kesto on 3 vuotta (1.8.2023 - 1.8.2026).

Hankkeen asettamispäätös on liitteenä (LIITE 1).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää, että kaupunki osallistuu hankkeeseen liitteenä olevan asettamispäätöksen mukaisesti 92 403 eurolla edellyttäen, että hankkeen muu rahoitus toteutuu suunnitellusti. 

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta tässä kokouksessa.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa hallintopäällikkö Samppa Määttää.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

elinvoimapalvelujen toimialajohtaja, elinvoimapalvelujen hallintopäällikkö, elinvoimapalvelujen kiertotalousasiantuntija, elinvoimapalvelujen jätehuoltoasiantuntija