Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 21.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Suojelualueen perustaminen Rovaniemen kaupungin omistamille maa-alueille

ROIDno-2023-548

Valmistelija

  • Kari Lukkarinen, metsätalousinsinööri, kari.lukkarinen@rovaniemi.fi

Perustelut

Yhdyskuntatekniikan yksikkö esittää, että Rovaniemen kaupunki ryhtyy tutkimaan mahdollisuutta perustaa luonnonsuojelualue tai tarvittaessa useampikin, jos suojelualueen perustamisen kriteerit täyttäviä kohteita löytyy.

Kohteet voivat olla kokonaisia kiinteistöjä tai niiden määräaloja, jos niillä on riittävä pinta-ala, kohteella on rikas ja monipuolinen kasvi-, puu ja eläinlajisto sekä runsaasti lahoavaa puuainesta ja että ne eivät ole olleet aktiivisen metsätalouden alueita. Kohteen arvioinnin ja päätöksen sen soveltuvuudesta suojeluun tekee ulkopuolinen arvioitsija. 

Kriteerit täyttävän kohteen tai kohteiden löytyessä kohteen tietojen perusteella laaditaan vaihtoehtolaskelmat suojelun periaatteista; onko kyseessä pysyvä vai määräaikainen suojelu, mikä on taloudellisen korvauksen suuruus molemmissa vaihtoehdoissa ja mahdollinen suojeluohjelma tai -järjestelmä.

Suojelualueen perustamisella Rovaniemen kaupunki noudattaa kaupunkistrategiaan 2030 mainittua luonnonsuojelunkriteerin täyttymistä ja kannustaa esimerkillään muita metsänomistajia suojelemaan metsäalueitaan.

Lopullisen päätöksen luonnonsuojelualueen perustamisesta tekee kaupunginhallitus.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Lautakunta merkitsee tiedoksi saapuneen yhdyskuntatekniikan yksikön esityksen.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

yhdyskuntatekniikan yksikkö