Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 21.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Valtuustoaloite Kampanja luonnonsuojelualueiden lisäämiseksi Rovaniemen kaupungin alueella

ROIDno-2022-4564

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Eeva-Maarit Kujala, kaupunginsihteeri, eeva-maarit.kujala@rovaniemi.fi

Perustelut

Miikka Keränen ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Vuoden 2022 loppuun asti on käynnissä ympäristö- sekä maa- ja metsätalousministeriön toteuttama Luontolahja-kampanja. Kampanjan aikana kertyneet yksityisten henkilöiden ja yritysten suojelemat hehtaarit lasketaan yhteen ja valtio suojelee vastaavan määrän luontokohteita omilta mailtaan. Kampanjan aikana tehty suojelupäätös suojelee siis kaksinkertaisen määrän suomalaista luontoa. Suojeltavien valtion alueiden suuruus on yhteensä enintään 5000 hehtaaria. 

Me allekirjoittaneet esitämme, että Rovaniemen kaupunki selvittää vastaavan kampanjan käynnistämistä alueellaan yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa. Kampanjassa asetettaisiin kaupungin omistamien maiden osalta enimmäismäärä suojeltavia alueita ja kannustetaan paikallisia yksityishenkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä tekemään suojelupäätöksiä Rovaniemen kaupungin alueella omilla maillaan. Kampanjan toteutukseen voitaisiin selvittää myös hankerahoituksen mahdollisuutta ja yhteistyötä myös esimerkiksi Lapin liiton kanssa. Toteutuessaan kampanja voisi tukea osaltaan EU:n biodiversiteettistrategian toteutumista Rovaniemen kaupungissa."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Kari Lukkarinen, metsätalousinsinööri, kari.lukkarinen@rovaniemi.fi
  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuutettu Miikka Keränen ym. ovat esittäneet aloitteen, missä esitetään Rovaniemen kaupungin ja Lapin ELY-keskuksen käynnistävän kampanjan  luonnonsuojelualueiden perustamiseen ja kannustamaan yksityishenkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä tekemään suojelupäätöksiä Rovaniemen kaupungin alueella omilla maillaan.

Yhdyskuntatekniikan yksikkö on tutkinut aloitetta ja toteaa seuraavaa:  

Rovaniemen kaupungin alueella on noin  2800 yksityistä metsänomistajaa, lukuisia metsäyhtymiä, yhteismetsiä ja muita yhteisömetsänomistajia ja metsäsijoitusyhtiöitä.

Metsänomistajille on luotu järjestelmiä, joista on saatavilla runsaasti tietoa ja ohjeistusta, jos metsänomistaja päätyy ratkaisuun suojella metsäänsä. Metsänomistajat saavat  asiantuntijaneuvontaa, siitä Metsänhoitoyhdistyksestä, jonka toiminta-alueeseen he kuuluvat tai alueellisilta Metsä-  ja Ympäristökeskuksilta. Suojelujärjestelmien toimintaan kuuluu myös metsänomistajien neuvonta ja tukipalvelut ja lisäksi suojelukriteerien tarkistaminen metsä- ja ympäristöviranomaisten  toimesta. 

Suojelujärjestelmistä merkittävin on Metso-ohjelma, joka perustuu metsänomistajan vapaaehtoiseen päätökseen suojelualueen perustamiseen joko pysyvin tai määräaikaisin keinoin.  Myös maanomistaja voi omalla päätöksellään suojella oman metsänsä. 

Erilaisten suojelutapojen ja suojelutyyppien perustamiseen on siis olemassa jo järjestelmiä, toimintatavat ja asiaa hoitavat viranomaistahot, joten ei ole syytä ryhtyä perustamaan erillistä kampanjaa.

Yhdyskuntatekniikka ryhtyy omalta osaltaan selvittämään mahdollisuutta perustaa luonnonsuojelualue tai -alueita kaupungin omistamille maa-alueille, mikäli suojelualueen perustamisen kriteerit täyttäviä kohteita löytyy.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta merkitsee tiedokseen saapuneen aloitteen ja yhdyskuntatekniikan yksikön vastineen.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Aloitteen tekijä, yhdyskuntatekniikan yksikkö