Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 21.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Asettamispäätös: EAKR-rahoituksen hakemiseksi ilmastomodulille yleiskaavaan

ROIDno-2018-2647

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Martti Anttila, toimialajohtaja, martti.anttila@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupunki ja maalaiskunta yhdistyivät vuoden 2006 alussa. Yhdistyssuunnitelmassa keskityttiin palvelujen kehittämiseen ja turvaamiseen mutta niiden tarvitsemia edellytyksiä ei juuri huomioitu eli maakäyttöä koskevia linjauksia eikä suunnitelmia tehty. Rovaniemen yleiskaava 2015 on vuodelta 2002 ja se koski luonnollisesti vain entisen kaupungin aluetta.

Yhdistymisen jälkeen maankäytön tarve huomattiin kun patoutunut tonttitarve alkoi purkautua ja kaavoitukseen ja maankäyttöön paine kasvoi. Yhdistymisen jälkeisinä vuosina elettiin tonttien suhteen  ”kädestä suuhun” aikaa.

Ensimmäinen suunnitelma, jossa käsiteltiin maankäytön tavoitteita, oli alueidenkäytön strategia (2006). Strategiassa määriteltiin tulevia kaavoitettavia alueita asumiseen, matkailuun ja elinkeinotoimintaan. Tältä pohjalta laadittiin myös ensimmäiset kaavoitusohjelmat. Alueidenkäytön strategia päivitettiin vuonna 2012. Samassa yhteydessä tehtiin erillisselvitys kaupallisista palveluista, matkailusta ja Lapin megahankkeiden vaikutuksesta Rovaniemelle.

Vuosikymmenen vaihteessa asuminen liitettiin kaavoitusohjelmiin ja muodostettiin maankäytön ja asumisen toteuttamisohjelma, jota on päivitetty vaihtelevasti 1 - 2 vuoden välein. Tarkastelujakso on lyhyt eli vain n. 5 vuotta. Rovaniemen keskustan osayleiskaava valmistui vuonna 2012. Osayleiskaava on ollut pohjana ydinkeskustan asemakaavojen laadinnassa. Palvelukylien osayleiskaavat on nyt laadittu kaikkien kuuden palvelukylän osalta ja laadinnassa on asemakaava-alueiden lähialueiden osayleiskaavoja.

Tarve koko asemakaava-alueen ja lähialueiden kokonaisvaltaiseen ja yleispiirteiseen maankäytön tarkasteluun on käynyt välttämättömäksi. Yleiskaava sovittaa yhteen ja ohjaa asemakaavojen laatimista. Yleiskaavalla ohjataan kaava-alueen yleispiirteisesti asumisen, palvelujen, liikenneväylien ja työpaikkojen sijaintia. Rovaniemellä on poikettu tästä menettelystä muutamissa asemakaavahankkeissa, mikä on aiheuttanut hankaluuksia ja vaikeuksia kaavan toteuttamisessa (valitukset, hinta, yhdyskuntatekniikka). Yleiskaavatarkastelussa tulee ratkaista kaupungin kasvusuunnat, jotka vaikuttavat ja suuntaavat maanhankintaa. Nykyiset kaavat toteutuvat muutamassa vuodessa, jonka jälkeen ei ole uusia alueita toteutettavaksi.

Yleiskaava tulee tehdä koko asemakaava-alueella ja siihen liittyvillä lähialueilla pitkän aikavälin tarkasteluna esim. vuosiin 2035 - 2040 saakka. Yleiskaava on tärkein kaupungin strateginen työväline, jota kaupunginhallituksen tulee ohjata.

Päätösehdotus

Esittelijä

Martti Anttila, toimialajohtaja, martti.anttila@rovaniemi.fi

Tekninen lautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle, että se ryhtyy toimiin uuden yleiskaavan laatimiseksi Rovaniemelle.

Päätös

Tekninen lautakunta päätti yksimielisesti toimialajohtajan ehdotuksen mukaisesti.

Valmistelija

Martti Anttila, toimialajohtaja, martti.anttila@rovaniemi.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

Esko Lotvonen, kaupunginjohtaja, esko.lotvonen@rovaniemi.fi

Kaupunginhallitus päättää teknisen lautakunnan ehdotuksen mukaisesti, että se ryhtyy toimiin uuden yleiskaavan laatimiseksi Rovaniemelle.

Päätös

Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti kaupunginjohtajan esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Sipi Hintsanen, kaupunginarkkitehti, sipi.hintsanen@rovaniemi.fi
  • Katriina Rosengren, arkkitehti, katriina.rosengren@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaniemen kaupungin kaavoitusyksikössä on käynnistetty valmistelutyö strategisen kaavoituksen prosessista. Strategisella yleiskaava 2050 vastataan pitkän aikavälin haasteisiin kaupungin kasvuun liittyen, johon yhtenä megatrendinä vaikuttaa ilmastonmuutos. Hankkeella luodaan strategiseen kaavaan osaksi yksi merkittävä moduuli, joka käynnistyisi loppuvuodesta 2023. Ilmastoturvallinen Rovaniemi -hankkeella luodaan ilmastoresilienssiin ja ilmastomuutoksen vaikutuksiin varautumisen valmiuksia tukeva moduuli osaksi strategisen yleiskaavan kokonaisuutta. Hankerahoituksen valmistelun käynnistämisestä on päätetty kaupungin johtoryhmässä 27.2.2023, jonka yhteydessä päätettiin myös yleiskaavan laatimisesta strategisena ja oikeusvaikutteisena.

Hanketta on valmisteltu 27.2.2023 lähtien konsultin toimesta. Hankerahoitusta on valmisteltu toimintalinjan 2. Hiilineutraali Suomi erityistavoitteeseen 2.2. ’Ilmastonmuutokseen sopeutumisen, riskien ehkäisemisen ja katastrofivalmiuden ja palautuvuuden edistäminen’ (sisäänjättö 31.3.2023). Hankkeen alustavaksi budjetiksi on arvioitu n. 400 000€, joista kunnan rahoituksen osuus on 80 000€. Hankkeen turvin voidaan mm. palkata päätoiminen projektipäällikkö hankkeelle kahdeksi vuodeksi. Hanke kattaa strategisen yleiskaavaprosessin ilmastomodulin, jossa keskitytään erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutusten ennakoimiseen ja sopeutumistoimien integroimiseen osaksi strategista yleiskaavaprosessia. Näihin sopeutustoimiin lukeutuvat mm. luontopohjaiset ratkaisut, jotka samalla tukevat luontokadon ja ilmastonmuutoksen hillintää.  

Rovaniemellä ei ole aiemmin huomioitu ilmastonmuutoksen vaikutuksia systemaattisella tasolla suunnittelussa. Ilmastomodulilla tähdätään siihen, että strategiseen yleiskaavaan yhdistettynä ilmastonmuutoksen sopeutustoimet voidaan jatkossa huomioida kiinteänä osana suunnittelua valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden mukaisesti. Ilmastonmuutoksen vaikutusten tarkasteleminen yhdessä muiden megatrendien kanssa auttaa kaupunkia luomaan vuoteen 2050 ulottuvaa tulevaisuus- ja kehityskuvaa, joiden perusteella voidaan laatia kaupungin ennakointikykyä parantava strateginen yleiskaava. Ilmastonmuutoksen vaikutusten huomioiminen strategisella tasolla helpottaa samalla kaupungin lakisääteisen ilmastosuunnitelman laatimista, jossa voidaan huomioida ilmastonmuutoksen hillinnän lisäksi ilmastonmuutokseen sopeutuminen sekä luontokato.

Hanke rakentuu viiden työpaketin varaan osana strategista yleiskaavaprosessia:

  • Työpaketti 1: Tilannekuva
  • Työpaketti 2: Tulevaisuuskuva
  • Työpaketti 3: Kehityskuva 2050, tulevaisuuspolku ja seurantamittaristo
  • Työpaketti 4: Rakennemallivaihtoehdot
  • Työpaketti 5: Strateginen yleiskaava 2050

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää, että kaupunki osallistuu hankkeeseen liitteenä olevan asettamispäätöksen mukaisesti 80 000 eurolla edellyttäen, että hankkeen muu rahoitus toteutuu suunnitellusti. 

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta tässä kokouksessa.
 

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus