Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 23.5.2023

§ 98 Asemakaavan muutos kortteleissa 21-27 sekä katu-, erityis- ja virkistysalueilla, Muurola

ROIDno-2022-967

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Petteri Lampi, kaavasuunnittelija, petteri.lampi@rovaniemi.fi

Perustelut

Muurolan asemakaavamuutoksen laatiminen korttelien 21-27 alueilla sekä katu,- eritys,- ja virkistysalueilla on saatettu vireille kaavoituspäällikön 8.3.2022 § 5 tekemän viranhaltijapäätöksen mukaisesti asettamalla osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtäville 14.-27.4.2022. Vireilletulosta ilmoitettiin kuulutuksella Lapin Kansassa 13.4.2022. Asemakaavamuutoksen aineistoon on ollut mahdollisuus tutustua nähtävilläpidon aikana palvelupiste Osviitassa, kaavoituksessa ja kaupungin internet- sivuilla kaavatorilla. Kuulemisen aikana esitetyt mielipiteet on mahdollisuuksien mukaan huomioitu jatkotyössä.

Asemakaavamuutoksella tutkitaan kortteleiden 24-26 sekä osittain kortteleiden 21,22 ja 27 alueiden maankäyttöä, tavoitteena selkeyttää alueen asemakaavaa ja kiinteistöjakoa rakennettu ympäristö huomioiden sekä samalla päivittää aluetta koskevat kaavamääräykset. Muutoksessa tarkastellaan asemakaavan rakentamattomien katualueiden tarpeellisuus ja sijoittuminen sekä yleisten korttelialueiden laajuus ja käyttötarkoitus.

Alueelle on laadittu 9.9.2022 päivätty asemakaavan muutosluonnos. Luonnoksessa tarpeettomaksi nähty Muuraintien jatke poistettiin ja vastaavasti Pasmantietä ja Pajatietä hieman jatkettiin. Asuinpientalojen tontien rajauksia muutettiin tarkoituksenmukaisemmiksi ja käytöstä poistuvan Muurolan päiväkodin alue muutettiin pientalovaltaiseksi alueeksi, joka sallii myös palveluasumisen toteuttamisen. Muurolan kappelille varattua aluetta myös hieman pienennettiin, jolloin virkistysalueet vastaavasti ovat kasvaneet ja samalla turvattiin alueella tunnetun muinasjäännöksen alue. Alueella sijaitseva vanha vuonna 1872 valmistunut Peterin talo osoitettiin suojeltuna rakennuksena.

Valmisteluvaiheen kuuleminen on suoritettu asettamalla aineisto yleisesti nähtäville 28.9.-11.10.2022. Kuulutus nähtävilläpidosta julkaistiin 27.9.2022 Lapin Kansassa sekä kirjeillä osallisille. Asemakaavan muutosluonnoksen aineistoon on ollut mahdollisuus tutustua nähtävilläpidon aikana palvelupiste Osviitassa, kaavoituksessa ja kaupungin internet- sivuilla kaavatorilla. Kuulemisen aikana saatiin Lapin ELY-keskuksen ja Lapin maakuntamuseon lausunnot sekä 5 mielipidettä. Lausunnot ja mielipiteet sekä niihin annetut vastineet ovat erillisenä liitteenä.

Valmisteluvaiheen kaavaluonnokseen nähden asemakaavan muutosehdotukseen tehtiin vain pieniä tarkennuksia. Kahden tontin rakennusaloja hieman laajennettiin. Kaavamääräyksiä ja kaavaselostusta täydennettiin saatujen lausuntojen perusteella.

Kaavoitus esittää, että 10.2.2023 päivätty Muurolan asemakaavamuutos esitetään ehdotusvaiheen kuulemiseen.

Lisätietoja:

vs. kaavoituspäällikkö Sipi Hintsanen
puh. 050 5626314

kaavasuunnittelija Petteri Lampi
puh. 040 5046755

Päätösehdotus

Esittelijä

Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää, että 19. kaupunginosan Muurolan asemakaavan muutos asetetaan ehdotusvaiheen kuulemista varten julkisesti nähtäville 10.2.2023 päivätyn kaavakartan mukaisesti. Nähtävillä olon aikana pyydetään lausunnot Lapin ELY-keskukselta, Lapin maakuntamuseolta ja ympäristölautakunnalta. Asemakaavan muutoksen hyväksyy yhdyskuntasuunnittelun lautakunta.

Päätös

Asiat 29 ja 30 käsiteltiin pykälän 19 jälkeen.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kaavasuunnittelija Petteri Lampea. Lampi oli paikalla kokouksessa kuulemisen ajan.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Petteri Lampi, kaavasuunnittelija, petteri.lampi@rovaniemi.fi

Perustelut

Muurolan asemakaavan muutos korttelien 21-27 alueella on käynnistynyt kaavoituspäällikön päätöksellä 8.3.2022 §5. Kaavamuutoksen valmisteluvaiheen aineisto on ollut yleisesti nähtävillä 28.9.-11.10.2022 välisenä aikana. Osayleiskaavan muutosehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 10.3.-11.4.2023 välisen ajan.

Ehdotusvaiheen nähtävillä olon aikana saatiin kaksi lausuntoa. Lausunnot sekä niihin annetut kaavanlaatijan vastineet ovat esityksen liitteenä.

ELY-keskuksen lausunnossa kiinnitettiin huomiota pohjavesialueen, liikenteen ja rakennetun kulttuuriympäristön osalta tarvittaviin tarkennuksiin. Lisäksi kaavamerkintöihin ja -määräyksiin esitettiin muutamia tarkennuksia.
Lapin maakuntamuseon lausunnossa esitettiin tarkennuksia alueelta tunnetun kiinteän muinaisjäännöksen osalta sekä rakennetun kulttuuriympäristön osalta.
Lausuntoihin on laadittu erillinen vastinekooste, jossa palautteen vaatimuksiin ja huomioihin on pyritty vastaamaan riittävän yksityiskohtaisesti.

Saadun palautteen perusteella kaavan muutosehdotusta on muutettu hyväksymiskäsittelyn aineistoon seuraavasti:

  • Lisättiin kaavakartalle pohjavesialueen rajaus sekä tarkennettiin pohjavesialuetta koskevia kaavamerkintöjä ja -määräyksiä.
  • Osoitetaan alueelta tunnettu muinaisjäännös kaavakartalla sm-aluerajauksena Lapin maakuntamuseon esittämällä tavalla.

Lisäksi kaavaselostusta on täydennetty tarpeellisilta osin.

Ehdotuksen nähtävillä olon jälkeen kaavaan tehdyt tarkistukset ja tekniset korjaukset ovat kokonaisuuden kannalta vähäisiä, eikä kaavan sisältöön ole tullut sellaisia muutoksia, joista tulisi tiedottaa laajemmin. Kaavamuutosta ei ole tarpeen asettaa ehdotuksena uudelleen nähtäville.

Kaavan sisältö:

Asemakaavamuutoksella on tutkittu kortteleiden 21-27 alueiden maankäyttöä, tavoitteena selkeyttää alueen asemakaavaa ja kiinteistöjakoa rakennettu ympäristö huomioiden sekä samalla päivittää aluetta koskevat kaavamääräykset. Muutoksessa on tarkasteltu myös asemakaavan rakentamattomien katualueiden tarpeellisuus ja sijoittuminen sekä yleisten korttelialueiden  laajuus ja käyttötarkoitus, lähinnä alueelta poistuvan Muurolan päiväkodin alueella.
Asemakaavamuutos on saatettu vireille kaupungin toimesta, eikä sen laatimisesta aiheudu suoranaisia kustannuksia alueen maanomistajille.

Kaavamuutosalueella on 11 erillispientalojen (AO) tonttia, 3 asuinpientalojen (AP) tonttia, 1 rivitalotontti (AR) sekä asuinpientalojen alue (AP-1), jolle voidaan sijoittaa myös palveluasumista. Muurolan kappelin alue on osoitettu kirkkojen ja muiden seurakunnallisten palvelujen alueena (YK). Alueella sijaitseva vanha Peteri talo (v.1872) on osoitettu suojeltuna rakennuksena (sr-14).

Rakentamiselta vapaat alueet on osoitettu lähivirkistysalueena (VL) sekä urheilu- ja virkistyspalvelujen alueena (VU).

Alueelta tunnettu kiinteä muinaisjäännös (Seurakuntatalo 699010456) on osoitettu sm-aluerajaus merkinnällä.

Muurolan asemakaava-alue sijoittuu pääosin Totonkankaan pohjavesialueelle ja se on kaavamuutoksessa huomioitu kaavamerkinnöin ja -määräyksin.

Koko kaavamuutosalueen pinta-alasta asumisen alueita on 35%, yleisten rakennusten aluetta 13%, suojaviher- ja katualueita 6% sekä erilaisia virkistysalueita 46%.

Kaavamuutoksella muodostuu uusi kortteli 23.

Kaavoitus esittää, että laadittu Muurolan asemakaavamuutos hyväksytään.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää, että Muurolan asemakaavan muutos korttelien 21-27 alueella sekä katu- ja virkistysalueilla hyväksytään 5.5.2023 päivätyn kaavakartan mukaisesti.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kaavoituspäällikkö Markku Pyhäjärveä.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Kaavoitus

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUOHJEET YLEISKAAVAN JA ASEMAKAAVAN HYVÄKSYMISTÄ KOSKEVAAN PÄÄTÖKSEEN

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusoikeus

Valituksen saa tehdä

  • se, jota päätös koskee,

  • se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Sen lisäksi alueellisella ympäristökeskuksella ja muulla viranomaisella on toimialaansa kuuluvissa asioissa oikeus valittaa kaavan hyväksymistä koskevasta  päätöksestä. Valitusoikeus on myös maakunnan liitolla ja kunnalla, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia. Rekisteröidyllä paikallisella tai alueellisella yhteisöllä on toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan oikeus valittaa kaavan hyväksymistä koskevasta päätöksestä.

Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,

  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai

  • päätös on muuten lainvastainen.

 

Valitusosoituksen sisältö, liitteet ja toimittaminen

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • valittajan tai valituksen laatijan yhteystiedot (nimi, ammatti, asuinkunta, postiosoite, puhelinnumero ja mikäli mahdollista sähköpostiosoite)

  • päätös, johon haetaan muutosta

  • miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi

  • muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirjelmä on valittajan tai laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan ammatti, asuinkunta ja postiosoite, puhelinnumero ja mikäli mahdollista, sähköpostiosoite.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai (viran puolesta oikeaksi todistettuna) jäljennöksenä sekä todistus siitä päivästä, josta valitusaika on luettava.

Valituskirjelmä on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

Valituksen voi toimittaa myös faksina tai sähköpostilla. Alkuperäinen valitus on kuitenkin lähetettävä, mikäli hallinto-oikeus sitä erikseen pyytää.

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään, mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmä kohtainen.

Valitusviranomainen

Viranomainen, jolle kunnallisvalitus tehdään, on Pohjois-Suomen hallinto-oikeus                        

Postiosoite: PL 189, 90101 Oulu                                             

Käyntiosoite: Torikatu 34-40, Oulu                                                     

Sähköpostiosoite: pohjois-suomi.hao(at)oikeus.fi

Faksinumero: 029 5642 841

Puhelinnumero: 029 5642 800 (vaihde)

Asiakaspalvelu avoinna: ma - pe kello 8.00 – 16.15

 

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa

https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

 

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.