Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 23.5.2023

§ 104 Pysäköintiruutujen parklet-käyttö

ROIDno-2023-1872

Valmistelija

  • Janne Alkki, kaupungininsinööri, janne.alkki@rovaniemi.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuutettu Miikka Keränen ja muut allekirjoittaneet valtuutetut esittivät valtuustoaloitteessaan Rovaniemellä otettavaksi käyttöön mahdollisuus perustaa ravintolan tai kahvilan edustalle kesäterassi liikkeen kohdalla katualueella oleviin pysäköintiruutuihin eli perustaa niin sanottu parklet-terassi.

Parklet-ruudulla tarkoitetaan alun perin kadunvarsipysäköintiin tarkoitettua aluetta, joka on kooltaan 2 x 6 metriä eli sen pinta-ala on 12 neliömetriä. Parklet soveltuu esimerkiksi alueille, joilla liikkuu paljon jalankulkijoita, ja joissa kapeat tai ruuhkaiset jalkakäytävät estävät tavanomaisen terassitoiminnan.

Yhdyskuntatekniikan yksikkö puolsi aloitteen mukaisen parklet-käytön mahdollistamista myös Rovaniemellä ja ehdotti Yhdyskuntasuunnittelun lautakunnalle (18.4.2023 § 75) luvituksen käynnistämistä kokeiluna jo kuluvan vuoden aikana.

Parkletin käyttökausi olisi 30.4.-30.9. välinen aika. Vuonna 2023 järjestettävänä kokeilukautena parklet-terassilupia voitaisiin käsitellä ja myöntää, kun toimielin on hyväksynyt parklet-toimintaan liittyvät ohjeet. Toiminnan jatkamisesta ja kehittämisestä kokeilukauden jälkeen päätettäisiin saatujen kokemusten ja palautteiden perusteella. Pysäköintipaikan myöntäminen parklet-käyttöön on kuitenkin aina tapauskohtaista ja jokaista lupaa harkitaan erikseen.

Kokeiluaikana toimintamallina käytettäisiin Helsingin kaupungin terassiohjeen mukaista käytäntöä ja siitä sovellettua Rovaniemen kaupungin omaa parklet-terassiohjetta. Kokeilukaudella saatujen kokemusten perusteella päätettäisiin kauden jälkeen käytännön vakinaistamisesta sekä toimintaohjeiden sopeutustarpeista paikallisiin olosuhteisiin. Helsingin kaupungilta on saatu lupa käyttää heidän terassiohjeiden mukaista toimintatapaa ja viitata heidän ohjeisiin. 

Lautakunnan kokouksessa (18.4.2023 § 75) käydyn evästyskeskustelun pohjalta ja Helsingin kaupungin terassiohjetta hyödyntäen yhdyskuntatekniikan yksikkö on valmistellut liitteenä olevan ohjeen parklet-terassien perustamiselle.

HINNOITTELU

Elinvoimalautakunta on kokouksessaan 24.11.2020 §152 hyväksynyt Yhdyskuntatekniikan lupamaksut 2021 -asiakirjan, jossa on määritelty yhdyskuntatekniikan perimät yleisten alueiden lupamaksut ja maksualuerajaukset 1.3.2021 alkaen. Taulukon mukainen arvonlisäveroton maksu terasseille kesäkaudella 1.5.-30.9. on 48,00 euroa neliöltä per kausi lisättynä yleisellä lupamaksulla 45,00 euroa.

Yhden parklet-ruudun 12 neliömetrin pinta-alaan perustuva arvonlisäveroton maksu olisi siten 621,00 euroa kesäkaudelta. Koska kyseessä on kokeiluluontoinen jakso, parklettien hakuedellytysten käynnistyessä kaudesta on jo kulunut osa ja koska lupamenettely sekä terassin perustaminen vaativat oman valmisteluaikansa, on perittävää kausimaksua perusteltua kohtuullistaa. 

Kokeilukaudelta esitetään perittäväksi kohtuullistettua 25,00 euron neliöhintaa lisättynä yleisellä lupamaksulla 45,00 euroa sekä arvonlisäverolla. Yhden parklet-ruudun arvonlisäverottomaksi maksuksi muodostuisi siten 345 euroa kesäkaudelta 2023. Mikäli käytäntöä päätetään tulevaisuudessa jatkaa, muodostuisi maksu jatkossa normaalin terassihinnoittelun mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Lautakunta päättää käynnistää kokeiluluontoisesti pysäköintiruutujen käytön parklet-ruutuina kesällä 2023 ja hyväksyä parklet-ruudun käytöstä perittävän hinnan edellä esitetyn mukaisesti sekä hyväksyä liitteenä olevan ohjeen ja siinä esitetyt ehdot parklet-terassien perustamiselle kokeilukaudeksi. Lisäksi lautakunta päättää valtuuttaa kaupungininsinöörin tekemään ohjeeseen sen sisältöä tarkentavia ja selkeyttäviä teknisluonteisia korjauksia ja täydennyksiä.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.


Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.