Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 23.5.2023

§ 107 Valtuustoaloite Sähköpotkulautojen pysäköinti

ROIDno-2023-232

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Harri Rapo ym. jättivät valtuuston puheenjohtajalle seuraavan aloitteen:

"Sähköpotkulautojen lisääntyneestä käytöstä on tullut ympäristöhaitta myös Rovaniemellä. Sähköpotkulautoja pysäköidään ja säilytetään huolimattomasti ympäri kaupunkia milloin missäkin. Huolimattomasti pysäköidyt sähköpotkulaudat aiheuttavat vaaratilanteita ja epäjärjestysta. Rovaniemen kaupungin on syytä velvoittaa sähköpotkulautoja vuokraavat yritykset järjestämään vuokraustoiminta siten, että potkulautoja palautetaan vain ja ainoastaan niille määritellylle paikoille tai potkulautojen pysäköintialueelle. Jos sähköpotkulauta ei ole pysäköitynä sille kuuluvalle paikalle, sakotetaan sekä potkulautaa viimeksi käyttänyttä henkilöä, sekä sähköpotkulautaa vuokrannutta yritystä."

Päätösehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Aku Raappana, suunnittelupäällikkö, aku.raappana@rovaniemi.fi

Perustelut

Valtuutettu Harri Rapo ja muut allekirjoittaneet ovat jättäneet aloitteen, jossa kiinnitettään huomiota sähköpotkulautojen huolimattoman pysäköinnin aiheuttamiin haittoihin ja vaaditaan kaupunkia ryhtymään toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi. 

Yhdyskuntatekniikka toteaa, että sähköpotkulautojen vuokraustoiminta ei ole tällä hetkellä sellaista toimintaa, joka lainsäädännön mukaan edellyttäisi kaupungin lupaa katualueen käyttöön. Lautoja pysäköidään Tieliikennelain polkupyöriä koskevien säännösten mukaisesti.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta on hyväksynyt kokouksessaan 23.02.2022 § 16 asiakirjan "Rovaniemen kaupungin ohjeistus kaduille tai muille yleisille alueille tukeutuvien mikroliikkumispalveluiden operaattoreille". Ohjeistuksessa annetaan ohjeita muun muassa sähköpotkulautojen pysäköinnistä.

Rovaniemellä on toistaiseksi toiminut vain yksi mikroliikkumisen oparaattori kesällä 2022 ja sama operaattori jatkaa toimintaa myös kesäkaudella 2023. Operaattorin kanssa on neuvoteltu ja operaattori on hyväksynyt kaupungin ohjeistuksen. Operaattori kykenee määrittämään ohjausjärjestelmässään alueita, joille laudan vuokrausta ei voi lopettaa. Lautojen määrä on ollut kohtuullinen ja ongelmat eivät ole tulleet esille samassa mitassa, kuin muutamissa suuremmissa kaupungeissa. 

Kaupungit ovat Kuntaliiton tuella perustaneet keskustelufoorumin, jossa seurataan mikroliikkumisen kehitystä ja sen tuomia mahdollisuuksia ja haasteita kaupunkiliikenteessä ja -ympäristössä. Liikenne- ja viestintäministeriötä on lähestytty tarpeesta saada sellaista lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi sopimuspohjaisen toiminnan kuntien ja mikroliikkumisoperaattoreiden välillä. Valmistelussa on muutakin mikroliikkumista ohjaavaa lainsäädäntöä. Tällä hetkellä sähköpotkulautojen pysäköintiä voidaan ohjata tekstillisillä liikennemerkeillä kieltämällä alueellisesti ja osoittamalla alueen sisältä sallittuja pysäköintipaikkoja. Tämä on erittäin hankala toteuttaa ja  valvoa. Sanktioita voidaan kohdistaa vain laudan käyttäjään ja vain reaaliaikaisesti virheen juuri tapahtuessa, koska kysymyksessä on rekisteröimätön ajoneuvo.

Yhdyskuntatekniikka katsoo, että käytännössä esiin tulleet ongelmat eivät edellytä kaupungilta välittömiä toimenpiteitä. Yhdyskuntatekniikka esittää, että seuraamme edelleen tilanteen kehittymistä Rovaniemellä ja muissa kaupungeissa. Seuraamme myös aktiivisesti lainsäädännön muutosten valmistelua ja niissä kaupungille mahdollistettuja tai edellytettyjä toimenpiteitä. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta merkitseen aloitteen ja yhdyskuntatekniikan vastauksen tiedokseen.

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta kuuli asiassa kaupungininsinööri Janne Alkkia.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Valtuustoaloitteen ensimmäinen allekirjoittaja, kaupungininsinööri, kunnossapitopäällikkö, suunnittelupäällikkö

Muutoksenhaku

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tästä päätöksestä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee Kuntalain 410/2015, 136 §:n mukaan vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.