Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 23.5.2023

§ 90 Napapiirin ohjelmapalveluiden alueiden luovutus hakumenettelyn perusteella

ROIDno-2022-4790

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sakari Manninen, tontti-insinööri, sakari.manninen@rovaniemi.fi

Perustelut

Napapiirin alueen vapaat ohjelmapalveluiden alueet ja liiketontti 698-18-5808-4 ovat olleet avoimesti haettavissa 7.11 - 30.12.2022 välisenä aikana. Hakuaikana jätettiin 8 hakemusta seuravasti:

  • Sarvesta Saparoon Ky,                                                   Pukinpolku 7
  • Lapin Erämatkat Ky/Visit Lapland Tours,                        Pukinpolku 5
  • Glass Resort Arctic Circle Oy,                                         Pukinpolku 5 ja 7
  • Santa's Salmon Place Oy,                                              Pukinpolku 5
  • Napapiiri Entertainment Oy,                                            Pukinpolku 5, 7 ja 9
  • Husky Travels Oy,                                                           Pukinpolku 5, 7 ja 9
  • Arctic Circle Snowmobile Park Oy,                                 MU-2 ja MU-3 alueet
  • Tallitontun Piha Oy,                                                         Pukinpolku 7 ja 9

Yksi hakemus koskee asemakaavan mukaisia MU-2 ja MU-3 alueita, jotka eivät olleet haun kohteena. MU-2 ja MU-3 alueet on tarkoitettu eri reittitoimintojen lähtöpaikoiksi, joiden käyttöön saaminen edellyttää, että toimijalla on oikeus reitteihin alueelle. Hakemus siirretään käsiteltäväksi erillisenä. 

Liiketontille 698-18-5808-4 ei tullut hakemuksia.  

Toimialajohtaja on nimennyt arvointiryhmän, johon on lisäksi kutsuttu Napapiirin Osuuskunnan edustaja. Arviointiryhmä esittää, että hakuohjelman mukaisesti jatkoneuvotteluihin valitaan seuraavat toimijat: 

  • Sarvesta Saparoon Ky,        
  • Lapin Erämatkat Ky/Visit Lapland Tours,                   
  • Glass Resort Arctic Circle Oy,            
  • Santa's Salmon Place Oy,            
  • Napapiiri Entertainment Oy,                      
  • Husky Travels Oy,                     
  • Tallitontun PIha Oy.       

Jatkoneuvotteluissa tarkennetaan hakijan suunnitelmaa, käytettävissä olevia resursseja sekä mahdollisen hankkeen rahoitus. Jatkoneuvotteluiden perusteella arviointiryhmä tekee esityksen alueiden luovutuksesta. Tavoitteena on käydä jatkoneuvottelut  ja hakemusten tarkentaminen 1 – 28.2.2023 välisenä aikana. 

Jatkoneuvottelujen perusteellla kaupunki luovuttaa alueet kehitettäväksi ja toteuttavaksi yhdelle tai useammalle jatkoon valittavalle hakijalle, joka on sitoutunut alueen luovutukseen ja toteutukseen yhdessä hyväksytyin ehdoin ja joilla on riittävät taloudelliset edellytykset ja resurssit, ja jotka parhaiten pystyvät vastaamaan kaupungin Napapiirin kehittämiselle asetetut vaatimukset ja tavoitteet.

Päätösehdotus

Esittelijä

Salassapidettävät tiedot poistettu.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta hyväksyy jatkoneuvotteluihin arviointiryhmän esityksen mukaiset hakijat. 

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Valmistelija

Sakari Manninen, tontti-insinööri, sakari.manninen@rovaniemi.fi

Perustelut

Lapland Safaris AC Oy:n, Lapland Husky Safaris Oy:n ja Dianordia Oy:n yhteinen hakemus on kirjautunut sähköiseen tonttien hakupalveluun 23.12.2022 mutta sitä ei ole kirjattu asianhallintajärjestelmään saapuneeksi ja se on siten jäänyt käsittelemättä 24.1.2023 yhdyskuntasuunnittelulautakunnan kokouksessa. Hakemus on saapunut hakuaikana.

Yhtiö on hakenut ohjelmapalveluiden alueita 4-tien pohjoispuolella Marjapolun ajoyhteyden päässä liitekartan mukaisesti. 

Arviointiryhmä esittää, että Lapland Safaris Oy:n hakemus valitaan jatkoneuvotteluihin ja yhtiöltä pyydetään tarvittavat lisätiedot ja tarkennukset ehdotukseen. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Pertti Onkalo

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta hyväksyy Lapland Safaris AC Oy:n, Lapland Husky Safaris Oy:n ja Dianordia Oy:n yhteishakemuksen jatkoneuvotteluihin.  

Päätös

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Valmistelija

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Perustelut

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunnan 24.1.2023 ja 21.2.2023 päätösten mukaisesti jatkoneuvotteluihin valituilta hakijoilta on pyydetty täydennykset ja tarkennukset hakemuksiin. Kaikki hakijat ovat toimittaneet vaaditut lisätiedot ja vastanneet annettuihin tarkentaviin kysymyksiin annetussa määräajassa. Arviointiryhmä on kokoontunut 8.5, 12.5 ja 15.5 ja käynyt läpi pyydetyt lisätiedot ja tarkennukset. Hakemusten täydennykset ovat oheismateriaalina.

Hakemusten arviointia varten arviointiryhmä on valmistellut oheismateraalissa olevan arviointitaulukon, johon on koottu hakumenettelyssä mainitut valintakriteerit ja niiden painotus arvioinnissa. Arviointiryhmässä Napapiirin Osuuskunnan edustaja on osallistunut arviointiryhmän työhön puheoikeudella mutta ei ole osallistunut varsinaiseen pisteytykseen.

Arvioinnissa on ensin tarkistettu sisältääkö hakemus riittävät tiedot hakijan toteutusorganisaatiosta ja sen taloudellisista ja teknisistä edellytyksistä. Osion maksimipistemäärä on 40 pistettä. Arvioinnin toisessa osiossa on arvioitu seuraavat kriteerit; Suunnitelman toimivuus ja sopivuus alueelle, Alueen muhin palveluihin liittyminen ja täydentäminen, Toiminnan omaleimaisuus ja houkuttelevuus, Liittyminen ympäröivään alueeseen ja ympäristöön. Aihekohtaiset tarkentavat kysymykset ja pisteytys on esitetty arviointitaulukossa. Toisen osion maksimipistemäärä on 60 pistettä.

Hakemuksista koottu yhteenveto on liitteenä 2. Arviointiryhmä esittää yksimielisesti, että ohjelmapalveluiden alueet jaetaan seuraavasti:

  • Pukinpolku 5, Santa’s Salmon Place Oy                                     
  • Pukinpolku 7 ja 9, Husky Travels Oy                                                    
  • Muorinkujan alue, Lapland Safaris AC Oy, Dianordia Oy ja Lapland Husky Safaris Oy:n yhteishakemus

Pukinpolku 5 alueelle varalle valitaan Husky Travels Oy, Pukinpolku 7 alueelle varalle valitaan Glass Resort Arctic Circle Oy ja Pukinpolku 9 alueelle varalle valitaan Tallitontun Piha Oy

Alueiden varausaika on yksi vuosi, varausmaksu vastaa yhden vuoden vuokraa. Varausmaksu tulee maksaa eräpäivään mennessä muutoin varaus ei astu voimaan. Aluetta koskeva maanvuokrasopimus tulee allekirjoittaa varausaikana. Vuokralaisen tulee asettaa ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista 30.000 euron vakuus aluetta koskevan rakentamisvelvoitteen vakuudeksi. Maanvuokrasopimuksessa noudatetaan maanvuokralain 5 luvun ehtoja Vuokra-aika on enintään 20 vuotta. Vuokralainen sitoutuu toteuttamaan vuokra-alueelle vähintään ehdotuksena mukaisen suunnitelman ja rakennusoikeuden. 

Mikäli vuokra-alueella tehdään asemakaavamuutos, jolla alueen käyttötarkoitus muuttuu oleellisesti, kaupunki pidättää itsellään oikeuden vuokrasopimuksen ehtojen ja vuokran tarkistamiseen uuden asemakaavan käyttötarkoituksen mukaiseksi. 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää hyväksyä Napapiirin alueen ohjelmapalveluiden luovutukset arviointiryhmän esityksen mukaisesti seuraavasti:

  1. Pukinpolku 5, alue varataan Santa's Salmon Place Oy:lle,
  2. Pukinpolku 7 ja 9 alue varataan Husky Travels Oy:lle, 
  3. Muorikujan alue, varataan yhteishakemuksen perusteella Lapland Safaris AC Oy:lle, Lapland Husky Safaris Oy:lle ja Dianordia Oy:lle. 
  4. Pukinpolku 5 alueelle varalle valitaan Husky Travels Oy, Pukinpolku 7 alueelle varalle valitaan Glass Resort Arctic Circle Oy ja Pukinpolku 9 alueelle varalle valitaan Tallitontun Piha Oy

Varaukset on voimassa 31.5.2024 saakka. 

Aluetta koskevat luovutusehdot ovat kaupunginhallituksen päätöksen 26.9.2022 §333 mukaiset:

  • Varausmaksu vastaa yhden vuoden vuokraa. Varausmaksu tulee maksaa eräpäivään mennessä muutoin varaus ei astu voimaan,
  • Vuokra-aika on 20 vuotta, tontin vuokra on 5 %,
  • Aluetta koskeva maanvuokrasopimus tulee allekirjoittaa varausaikana,
  • Vuokralaisen tulee asettaa ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista 30.000 euron vakuus aluetta koskevan rakentamisvelvoitteen vakuudeksi,
  • Maanvuokrasopimuksessa noudatetaan maanvuokralain 5 luvun ehtoja,
  • Vuokralainen sitoutuu toteuttamaan vuokra-alueelle vähintään ehdotuksena mukaisen suunnitelman ja rakennusoikeuden,
  • Muutoin noudatetaan kaupungin yleisesti käyttämiä luovutusehtoja.

Päätös

Kaupunginhallituksen edustaja Timo Tolonen poistui kokouksesta asian esittelyn aikana klo 15.55.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

Tiedoksi

Hakijat, Paikkatieto- ja tonttipalvelut/Björkbacka, Martikainen

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.