Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta, kokous 23.5.2023

§ 103 Maanvuokrasopimuksen muuttaminen ja jatkaminen/ Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy

ROIDno-2022-3580

Valmistelija

  • Jukka Björkbacka, maanmittausasiantuntija, jukka.bjorkbacka@rovaniemi.fi

Perustelut

Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:llä on vuokrattuna ohjelmapalvelukäyttöön karttaliitteen mukainen, noin 16,2 ha alue Napapiirillä. Alueella sijaitsee vuokralaisen omistamia kevytrakenteisia rakennelmia. Alue on vuokrattu alun perin 28.9.2018 allekirjoitetulla lyhytaikaisella maanvuokrasopimuksella, jonka voimassaoloa on jatkettu 24.2.2022 allekirjoitetulla sopimuksella. Vuokra-aika on päättymässä 31.12.2024.

Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy on esittänyt vuokrasopimuksen voimassaoloa jatkettavaksi 10 vuoteen. Yhtiö on esittänyt lisäksi vuokrasopimusta muutettavaksi siten, että sopimusehdot mahdollistaisivat alueen alivuokraamisen matkailupalvelukäyttöön. Vuokrasopimuksen jatkamiselle ja sopimusehtojen muutokselle ei ole estettä. Sopimusehdoissa tulee kuitenkin olla irtisanomisoikeus kahden vuoden irtisanomisajalla, mikäli alueen kadunrakennustyöt tai liikennejärjestelyt tulevat toteutettavaksi vuokra-aikana tai vuokra-alueella mahdollisesti käynnistettävä  asemakaavan muutos saa lainvoiman.

Kaupunginhallitus on vahvistanut Napapiirin alueen luovutusehdot päätöksellään 26.9.2022 § 333. Päätöksen mukainen vuokran laskentaperuste alueelle on 2 euroa/m2, josta vuosivuokra on 5% (Indeksi 2017). Jottei vuokra muodostuisi kohtuuttomaksi toiminnan luonteen ja sen vaatiman laajan alueen vuoksi, voidaan vuokraa määritettäessä soveltaa verohallinnon ohjetta kiinteistöverotuksessa (kiinteistöjen arvostaminen kiinteistöverotuksessa 29.12.2021). Edellä mainitulla laskentakaavalla 2 ha alue arvostetaan täyteen arvoonsa. Tämän ylittävältä osalta 5 ha saakka huojennus on 50% ja yli 5 ha osalta huojennus on 75%. Vastaavaa periaatetta on esitetty ulkopuolisen arvioon perustuvassa liike- ja teollisuustonttien hinnoittelun luonnoksessa. Näin laskettuna vuosivuokraksi muodostuisi 6749,78 euroa (indeksi 2161).

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Pertti Onkalo, kaupungingeodeetti, pertti.onkalo@rovaniemi.fi

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päättää muuttaa ja jatkaa Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:n karttaliitteen mukaisen alueen 28.9.2018 allekirjoitettua maanvuokrasopimusta seuraavasti:

  • Vuokra-aikaa jatketaan 30.6.2033 saakka.
  • Vuokralaisella on oikeus tehdä alivuokrasopimuksia vuokra-alueesta.
  • Kaupungilla on oikeus irtisanoa maanvuokrasopimus kahden vuoden irtisanomisajalla,mikäli alueen kadunrakennustyöt tai liikennejärjestelyt tulevat toteutettavaksi vuokra-aikana tai vuokra-alueella käynnistettävä asemakaavan muutos saa lainvoiman.
  • Maanvuokrasopimuksen muutos tulee voimaan 1.7.2023 lukien.
  • Vuosivuokra on maanvuokrasopimuksen muutoksen voimaantulosta lukien 6749,78 euroa sidottuna elinkustannusindeksin pistelukuun 2161.
  • Muut ehdot ovat 28.9.2018 allekirjoitetun maanvuokrasopimuksen mukaiset.
  • Maanvuokrasopimusen muutos on allekirjoitettava 30.6.2023 mennessä.

 

Päätös

Puheenjohtaja Heikki Luiro ilmoitti esteellisyydestä ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi (Hallintolaki 28 §, kohta 5, Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy:n hallituksen jäsen). 

Puheenjohtajana tämän pykälän ajan toimii varapuheenjohtaja Elina Kuula.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti yksimielisesti esittelijän esityksen mukaisesti.

 

Tiedoksi

Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy Ilari Hovila, paikkatietö- ja tonttipalvelut Martikainen ja Björkbacka 

Muutoksenhaku

OIKAISUVAATIMUSOHJEET

Tähän päätöksen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa kuntalain 137 §:n mukaan tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä

  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Rovaniemen kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta

Kirjaamon yhteystiedot:

Postiosoite: PL 8216, 96101 Rovaniemi

Käyntiosoite: Osviitta asiointipiste, Koskikatu 19, Rovaniemi

Sähköpostiosoite: kirjaamo(at)rovaniemi.fi, 

henkilö- ja arkaluonteisia tietoja sisältävät sähköpostit osoitteesta: https://turvaposti.rovaniemi.fi osoitteeseen kirjaamo(at)rovaniemi.fi

Faksinumero: 016 322 6450

Puhelinnumero: 016 3221

Kaupunginkirjaamon aukioloaika: ma - pe kello 9 - 15

 

Paperisten asiakirjojen on oltava toimitettuna Osviitta asiointipisteeseen viimeistään määräajan viimeisenä päivänä kello 15:een mennessä.

Osviitta asiointipiste: ma - to kello 9.00 - 16.30, pe kello 9.00 - 15.30

Osviitan kesäaukiolo (kesä-heinäkuu): ma - to 9.00 - 16.00; pe 9.00 - 15.00

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan oikaisua

  • miten päätös halutaan oikaistavaksi 

  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Oikaisuvaatimuksen maksu

Oikaisuvaatimuskäsittely on maksutonta.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Rovaniemen kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirjan allekirjoitus- ja tarkastuspäivä sekä pöytäkirjan yleiseen tietoverkkoon nähtäväksi vientipäivämäärä on esitetty kunkin pöytäkirjan allekirjoitussivulla.

Asianosaiselle lähetettyyn otteeseen on merkitty päätöksen lähettämispäivä ja -tapa.